Fatahi S, Taheri M, Ghaderi H, Arabestani M R. Study of Biofilm Formation and Antimicrobial Resistance Staphylococcus aureus Isolated from Handmade Sweets in Hamadan. Iran J Med Microbiol 2018; 12 (2) :78-87
URL:
http://ijmm.ir/article-1-813-fa.html
فتاحی شهناز، طاهری مهدی، قادری حسین، عربستانی محمد رضا. بررسی فنوتیپی تولید بیوفیلم و مطالعه الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی در سویههای استافیلوکوکوس اورئوس جداشده از شیرینیهای عرضهشده در سطح شهر همدان. مجله میکروب شناسی پزشکی ایران. 1397; 12 (2) :78-87
URL: http://ijmm.ir/article-1-813-fa.html
1- گروه تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه باکتریشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
3- گروه میکروبشناسی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، mohammad.arabestani@gmail.com
چکیده: (7560 مشاهده)
زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اورئورس یکی از شایعترین علل مسمومیت غذایی است که با مصرف بیشازحد آنتیبیوتیکها به گروهی از آنتیبیوتیکها مقاوم شده است. افزونبر این، قادر به تولید بیوفیلم است. هدف از این مطالعه بررسی الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی و بررسی فنوتیپی تولید بیوفیلم در ایزولههای استافیلوکوکوس اورئوس جداشده از شیرینیهای عرضهشده در قنادیهای شهر همدان است.
مواد و روشکار: در این مطالعه مقطعیتوصیفی، تعداد ۳۷۰ نمونه شیرینی خامهای (۲۸۰ نمونه) و خشک (۹۰ نمونه) بهشکل تصادفی از شیرینیفروشیهای سطح شهر همدان جمعآوری شدند (اردیبهشت تا بهمن ۹۶). برای جداسازی آلودگیهای احتمالی میکروبی، بخشی از نمونهها با استفاده از محیط کشت اختصاصی ارزیابی شدند. در ادامه تأیید مولکولی ایزولههای استافیلوکوکوس اورئوس جداشده، با استفاده از PCR و تکثیر ژن اختصاصی nuc باکتری انجام شد. برای تعیین مقاومت ایزولهها از روش دیسک دیفیوژن بر اساس دستورالعمل CLSI و برای شناسایی سویههای مولد بیوفیلم از روش اصلاحشده میکروپلیت استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که ۳۴/۶۴ درصد از شیرینیهای خامهای و ۳/۳۳ درصد از شیرینیهای خشک به استافیلوکوکوس اورئوس آلودهاند. همچنین نتایج آنتیبیوگرام نشان داد که بیشترین مقاومت مربوطبه آنتیبیوتیک پنی سیلین (۹۰ درصد) است. در بررسی کمی تولید بیوفیلم ۴۲ سویه (۴۲ درصد) چسبنده قوی، ۱۷ سویه (۱۷ درصد) چسبنده ضعیف و ۴۱ سویه (۴۱ درصد) بدون توانایی چسبندگی بودند.
نتیجهگیری: مصرف شیرینی خامهای احتمال آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس را افزایش میدهد و هشداری جدی برای سیستم بهداشتی محسوب میشود. پاستوریزاسیون و نگهداری مواد غذایی در یخچال، کنترل مداوم میکروبی شیرینیجات و غربالگری کارکنان قنادیها ممکن است میزان آلودگی میکروبی و همچنین خطر مسمومیت استافیلوکوکی را کاهش دهد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
میکروب شناسی مواد غذایی دریافت: 1396/11/17 | پذیرش: 1397/2/31 | انتشار الکترونیک: 1397/4/9