[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشیو مجله :: ارسال مقاله :: ثبت نام :: جستجو :: تماس با ما ::
:: سال 12، شماره 6 - ( بهمن-اسفند 1397 ) ::
جلد 12 شماره 6 صفحات 399-408 برگشت به فهرست نسخه ها
بیوکنترل باکتری اشریشیا از طریق تثبیت باکتریوفاژ لیتیک اختصاصی آن بر فیلم زیست تخریب‌پذیر استات سلولز در شرایط آزمایشگاهی
سمانه فرجی کفشگری1، یحیی مقصودلو2، مرتضی خمیری1، محبوبه کشیری1، آرش بابایی3
1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکدۀ صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکدۀ صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران ، y.maghsoudlou@gau.ac.ir
3- گروه زیست‌شناسی، دانشکدۀ علوم پایه، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
چکیده:   (957 مشاهده)
زمینه و هدف: باکتریوفاژها انگل‌های اجباری باکتریایی و بی‌خطر برای انسان و حیوان هستند که با روش‌های غوطه‌وری یا اسپری به‌عنوان عوامل ضدمیکروبی طبیعی در مواد غذایی به کار می‌روند. استفاده از این روش‌ها موجب هدررفتن و یا به‌دام افتادن فاژ در مواد غذایی می‌شود؛ اما تثبیت آن بر سطح پلیمر، تماس فاژ با سلول میزبان در سطح مواد غذایی را تسهیل می‌کند. لذا هدف این مطالعه، تثبیت فاژ لیتیک اشریشیا بر فیلم استات سلولز و بررسی اثر ضدمیکروبی آن بود.
مواد و روش‌کار: باکتری اشریشیا به‌مدت ۲۴ ساعت در دمای ۳۷ درجۀ سلسیوس گرم‌خانه‌گذاری و اثر ضدمیکروبی فاژها از طریق تشکیل پلاک ارزیابی شد. فیلم استات سلولز به‌روش قالب‌ریزی تهیه و سپس تحت تیمار پلاسما اصلاح و در سوسپانسیونی از محلول فاژ ( PFU/mL۱۰۱۰) غوطه‌ور و به‌مدت ۲۴ ساعت با لرزش آرام در دمای ۳۷ درجۀ سلسیوس گرم‌خانه‌گذاری شد. سپس تعداد فاژهای تثبیت‌شده تخمین زده شد. برای تأیید تثبیت فاژها، تصویربرداری FESEM انجام گرفت و اثر ضدمیکروبی فیلم فعال با روش انتشار دیسک ارزیابی و میزان انتشار و فعالیت ضدمیکروبی فاژهای تثبیت‌شده طی ۱۴ روز بررسی شد.
یافته‌ها: فاژها پلاک‌های واضحی علیه باکتری اشریشیا تشکیل دادند. اصلاح فیلم از طریق پلاسما منجر به تثبیت یکنواخت PFU/mL ۱۰۸ فاژ شد که تصاویر FESEM آن را تأیید کرد. فیلم فعال (با قطر هالۀ ۱۲ میلی‌متر) نسبت به آنتی‌بیوتیک آمپی‌سیلین (نمونه کنترل مثبت با قطر هالۀ ۸ میلی‌متر) اثر ضدمیکروبی قوی‌تری داشت. پس از گذشت ۱۱ روز، تعداد فاژهای تثبیت‌شده  از ۱۰۸ به ۱۰۶ (PFU/ml) کاهش و از سطح فیلم انتشار یافتند و پس از آن انتشاری صورت نگرفت. فعالیت ضدمیکروبی فیلم فعال طی ۱۵ روز، به‌علت حضورنداشتن مداوم باکتری میزبان کاهش یافت؛ به‌نحوی ‌که جمعیت باکتری میزبان از ۳ به LOG CFU/mL ۳/۵ افزایش یافت.
نتیجه‌گیری: علی‌رغم کاهش فعالیت ضدمیکروبی فیلم فعال استات سلولز طی زمان، به‌علت حضور باکتری میزبان در سطح مواد غذایی و پتانسیل بالای فیلم فعال در نابودی باکتری میزبان، می‌توان از آن به‌منظور افزایش ایمنی غذا در بسته‌بندی مواد غذایی استفاده کرد.
 

 
واژه‌های کلیدی: اشرشیا، باکتریوفاژ، عوامل ضدمیکروبی، استات سلولز، بسته‌بندی مواد غذایی
متن کامل [PDF 1115 kb]   (146 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Faraji Kafshgari S, Maghsoudlou Y, Khomeyri M, Kashiri M, Babaei A. In Vitro Biocontrol of Escherichia coli Through the Immobilization of its Specific Lytic Bacteriophage on Cellulose Acetate Biodegradable Film. Iran J Med Microbiol. 2019; 12 (6) :399-408
URL: http://ijmm.ir/article-1-896-fa.html

فرجی کفشگری سمانه، مقصودلو یحیی، خمیری مرتضی، کشیری محبوبه، بابایی آرش. بیوکنترل باکتری اشریشیا از طریق تثبیت باکتریوفاژ لیتیک اختصاصی آن بر فیلم زیست تخریب‌پذیر استات سلولز در شرایط آزمایشگاهی. مجله میکروب شناسی پزشکی ایران. 1397; 12 (6) :399-408

URL: http://ijmm.ir/article-1-896-fa.html



سال 12، شماره 6 - ( بهمن-اسفند 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله میکروب شناسی پزشکی ایران Iranian Journal of Medical Microbiology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3897