زمینه و هدف: عفونت مجاری ادراری (UTI) یکی از شایعترین عفونتهای باکتریایی است و مطالعات متعددی، شیوع UTI ناشی از سویههای E.coli مولد بتالاکتاماز با طیف گسترده (ESBL) را در شهرهای مختلف ایران گزارش کرده اند. هدف از این مطالعه، بررسی عوامل UTI مقاوم به آنتیبیوتیک در بیماران سرپایی و تعیین شیوع ژن ctx-m در سویههای مولد ESBL شهر بناب (آذربایجانشرقی، ایران) است.
روش بررسی: تعداد ۲۶۶ نمونه کشت مثبت ادرار مشکوک به اشریشیاکلی از آزمایشگاههای شهر بناب در سال ۱۳۹۴ جمع آوری و با کمک تستهای استاندارد میکروبیولوژی و بیوشیمی تأیید شد. آزمایش حساسیت آنتیبیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن و تست تأییدی به روش دیسک ترکیبی برای شناسایی سویههای مولد ESBL انجام شد. DNA ایزولههای مولد ESBL استخراج گردید و آزمایش PCR برای ژن ctx-m انجام شد.
یافتهها و بحث: بیشترین میزان مقاومت سوش ها در برابر آمپیسیلین (۶۷/۳درصد) و بیشترین میزان حساسیت آنها در برابر ایمیپنم (۹۲/۵ درصد) دیده شد. در این مطالعه، فراوانی جدایه های مقاوم به چند دارو زیاد بود که در بین آنها، ۴۵ درصد از جدایه ها به سه یا بیشتر از سه آنتیبیوتیک مقاوم بودند. همچنین از ۱۵۴ سویه E.coli تحت بررسی ۵۸ سویه (۳۷/۷ درصد)، تولید کنند ESBL بودند. در نهایت، ۹۴/۸ درصد از سویهها حاوی ژن bla CTX-M بودند. میزان شیوع ژن ctx-m مانند سایر نقاط ایران و جهان، در شهرستان بناب نیز بالا است. برای درمان عفونتهای مشکوک به تولیدکنندهESBL ، باید آنتیبیوتیک مناسب انتخاب شود. همچنین سویههایی که حساسیت آنها در برابر سفتازیدیم، سفوتاکسیم و سفتریاکسون کاهش پیدا کرده است باید از نظر داشتن ژنهای ESBL بررسی شوند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |