براساس گزارشهای متعدد، تشخیص بروسلوزیس در ایران با تأخیر همراه است. درصد بسیاری از بیماران بستری در بیمارستانها پیش از درمان با آنتیبیوتیکهای اختصاصی عمدتا بر اثر تشخیصهای نادرست با داروهای متفرقه و اغلب تکدارویی بر اثر تشخیص ناصحیح درمان شدهاند. چون در بروسلوزیس، درمانهای مبتنی بر شواهد آزمایشگاهی و بهکارگیری روشهای تشخیصی با حساسیت قابلقبول اهمیت ویژهای در تشخیص نهایی دارد.
مطالعات نشان داده است که افزایش جالبتوجه بروسلوزیس در سالهای اخیر مسلما با گسترش عفونتهای دامی و نبود پوشش کافی واکسیناسیون دامها مربوط است. اگرچه در کنار این موضوع نبودن نظارت کافی بر کارگاههای کوچک توزیعکنندۀ محصولات دامی و لبنی آلوده و همچنین ناکارآمدی روشهای تشخیصی نیز نقشی تعیینکننده دارند. البته ناهماهنگی بین مراکز مسئول و تصمیمگیرنده مثل واحدهای تابعه در وزارت بهداشت و جهاد کشاورزی نیز در این خصوص بیتأثیر نیست. متأسفانه با وجود انتشار مقالات علمی متعدد بهویژه دربارۀ اپیدمیولوژی، نهادهای مسئول در ایران تصویر روشنی از موقعیت بروسلوزیس عرضه نکردهاند.
در این مطالعه سعی شده با نگاهی به وضعیت بیماری بروسلوزیس و شیوۀ تشخیص آن در ایران، جدیدترین گزارشهای انتشاریافته بررسی شده و با تشریح خصوصیات تشخیصی هریک از روشها، با شناخت بهتر محدودیتها و مزایای آنها شناخت بهتری پیدا کنیم. بر این اساس، هدف از این مطالعه آگاهی از محدودیتها و مزایای روشهای تشخیص آزمایشگاهی بروسلوزیس است تا این شناخت منجر به اتخاذ تصمیمهای صحیح در آزمایشگاهها برای انتخاب بهترین روش تشخیصی شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |