سال 11، شماره 6 - ( بهمن-اسفند 1396 )                   جلد 11 شماره 6 صفحات 177-167 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahmani F, Rezaeian-Doloei R, Alimoradi L. Evaluation of Phytochemical Composition of Mentha pulegium L. Essential Oil and Its Antibacterial Activity against Several Pathogenic Bacteria. Iran J Med Microbiol 2018; 11 (6) :167-177
URL: http://ijmm.ir/article-1-753-fa.html
رحمانی فهیمه، رضائیان دلویی رویا، علیمرادی لیلا. بررسی ترکیب فیتوشیمیایی اسانس پونه (Mentha pulegium L) و فعالیت ضد باکتریایی آن برعلیه تعدادی از باکتری‌های بیماری‌زا . مجله میکروب شناسی پزشکی ایران. 1396; 11 (6) :167-177

URL: http://ijmm.ir/article-1-753-fa.html


1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد مشهد،دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد مشهد،دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران ، royarezaeian@mshdiau.ac.ir
چکیده:   (8540 مشاهده)
زمینه و هدف: پونه از جمله گیاهانی است که در صنایع مواد غذایی به­ عنوان طعم ­دهنده مصرف فراوانی داشته و به اثرات ضد باکتریایی آن توجه شده است. مطالعۀ حاضر با هدف بررسی خواص فیتوشیمیایی اسانس پونه (Mentha pulegium L.) به­ دست آمده از ایران و فعالیت ضد میکروبی آن برعلیه تعدادی از باکتری­ های بیماری­ زا انجام شد.
 مواد و روش کار: ترکیبات شیمیایی این گیاه دارویی با GC-MS بررسی شد و ۱۶ ترکیب مختلف که در مجموع۸۶/۹۶% کل وزن اسانس گیاه را تشکیل می­دهند، شناسایی شدند. فعالیت ضد میکروبی اسانس گیاه پونه در برابر باکتری­های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا و سودوموناس سیرینگه پاتوار گوجه­ فرنگی به روش انتشار از دیسک در مقایسه با آنتی­بیوتیک سیپروفلوکساسین ارزیابی شد. حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس در برابر باکتری­ های مطالعه­ شده با استفاده از روش ماکروبراث دایلوشن بررسی شد.
یافته‌ها: نتایج به­ دست آمده نشان داد که اسانس پونه از اجزای اصلی پیپریتون (۳۲/۱٪)، پیپریتنون (۲۱/۷۱٪) و پولگون (۱۵/۸۵٪) تشکیل شده است. به­ علاوه، نتایج به­ دست آمده با استفاده از  MICو MBCنشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس پونه در محدودۀ mg/mL ۴۰-۱۰ برای باکتری­های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا و mg/mL ۲۰ برای سودوموناس سیرینگه است. با توجه به نتایج به ­دست آمده، بیشترین هالۀ عدم رشد (mm ۲۹/۱۵) در سودوموناس سیرینگه و کمترین هالۀ عدم رشد (mm ۱۷/۰۸) در سودوموناس آئروژینوزا در غلظت mg/mL ۴۰ اسانس پونه مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: نتایج به­ دست آمده حاکی از این است که اسانس پونه دارای اثر مهارکنندگی مناسبی برعلیه باکتری­های استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی می باشد.
واژه‌های کلیدی: ضد باکتریایی، پونه، اسانس گیاهی، MIC، MBC
متن کامل [PDF 792 kb]   (5353 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: میکروب شناسی مواد غذایی
دریافت: 1396/6/11 | پذیرش: 1396/10/18 | انتشار الکترونیک: 1396/12/28

فهرست منابع
1. Ramachandra TV, Nagarathna AV. Eco-degradation, biodiversity and health. Book Reviews. Curr Sci. 2003;85(9):1368-9.
2. Mahajan A, Das S. Plants and microbes-Potential source of pesticide for future use. Pesticides Info. 2003;28(4):33-8.
3. Narasimha Murthy K, Soumya K, Srinivas C. Antibacterial Activity of Curcuma longa (Turmeric) Plant Extracts Against Bacterial Wilt of Tomato Caused by Ralstonia solanacearum. Int J Sci Res. 2015;4(1):2136-41.
4. Bouaichi A, Benkirane R, Habbadi K, Benbouazza A, Achbani EH. Antibacterial activities of the essential oils from medicinal plants against the growth of Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi causal agent of olive knot. J Agric Vet Sci. 2015;8(12):41-5.
5. Elshafie HS, Sakr S, Mang SM, Belviso S, De Feo V, Camele I. Antimicrobial activity and chemical composition of three essential oils extracted from Mediterranean aromatic plants. J Med Food. 2016;19(11):1096-103. [DOI] [PubMed]
6. Rasooli I, Rezaei MB, Allameh A. Growth inhibition and morphological alterations of Aspergillus niger by essential oils from Thymus eriocalyx and Thymus x-porlock. Food Control. 2006;17(5):359-64. [DOI]
7. Anushia C, Sampathkumar P, Ramkumar L. Antibacterial and antioxidant activities in Cassia auriculata. Glob J Pharmacol. 2009;3(3):127-30.
8. Momtaz H, Dehkordi FS, Rahimi E, Ezadi H, Arab R. Incidence of Shiga toxin-producing Escherichia coli serogroups in ruminant's meat. Meat Sci. 2013;95(2):381-8. [DOI] [PubMed]
9. Hennekinne JA, De Buyser ML, Dragacci S. Staphylococcus aureus and its food poisoning toxins: characterization and outbreak investigation. FEMS Microbiol Rev. 2012;36(4):815-36. [DOI] [PubMed]
10. Lucas GC, Alves E, Pereira RB, Zacaroni AB, Perina FJ, de Souza RM. Indian clove essential oil in the control of tomato bacterial spot. J Plant Pathol. 2012;94(1):45-51.
11. Nakahara K, Alzoreky NS, Yoshihashi T, Nguyen HT, Trakoontivakorn G. Chemical composition and antifungal activity of essential oil from Cymbopogon nardus (citronella grass). Japan Agricultural Research Quarterly: JARQ. 2013;37(4):249-52. [DOI]
12. Diao WR, Hu QP, Feng SS, Li WQ, Xu JG. Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil from green huajiao (Zanthoxylum schinifolium) against selected foodborne pathogens. J Agric Food Chem. 2013;61(25):6044-9. [DOI] [PubMed]
13. Jordan MJ, Lax V, Rota MC, Loran S, Sotomayor JA. Effect of bioclimatic area on the essential oil composition and antibacterial activity of Rosmarinus officinalis L. Food Control. 2013;30(2):463-8. [DOI]
14. Diao WR, Hu QP, Zhang H, Xu JG. Chemical composition, antibacterial activity and mechanism of action of essential oil from seeds of fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Food Control. 2014;35(1):109-16. [DOI]
15. Badawy ME, Abdelgaleil SA, Suganuma T, Fuji M. Antibacterial and biochemical activity of pseudoguaianolide sesquiterpenes isolated from Ambrosia maritima against plant pathogenic bacteria. Plant Prot Sci. 2014;50:64-9. [DOI]
16. Chalchat JC, Gorunovic MS, Maksimovic ZA, Petrovic SD. Essential oil of wild growing Mentha pulegium L. from Yugoslavia. J Essent Oil Res. 2000;12(5):598-600. [DOI]
17. Mahboubi M, Haghi G. Antimicrobial activity and chemical composition of Mentha pulegium L. essential oil. J Ethnopharmacol. 2008;119(2):325-7. [DOI] [PubMed]
18. El-Ghorab AH, The chemical composition of Mentha pulegium L. essential oil from Egypt and its antioxidant activity. J Essent Oil Bear Plant. 2006;9:183–95. [DOI]
19. Lorenzo D, Paz D, Dellacassa E, Davies P, Vila R, Cañigueral S. Essential oils of Mentha pulegium and Mentha rotundifolia from Uruguay. Braz Arch Biol Technol. 2002;45(4):519-24. [DOI]
20. Cockerill F, Wilkler M, Alder J, Dudley M, Eliopoulos G, Ferraro M, et al. Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI), 2012.
21. Hajlaoui H, Trabelsi N, Noumi E, Snoussi M, Fallah H, Ksouri R, et al. Biological activities of the essential oils and methanol extract of tow cultivated mint species (Mentha longifolia and Mentha pulegium) used in the Tunisian folkloric medicine. World J Microbiol Biotechnol. 2009;25(12):2227-38. [DOI]
22. Ait-Ouazzou A, Lorán S, Arakrak A, Laglaoui A, Rota C, Herrera A, et al. Evaluation of the chemical composition and antimicrobial activity of Mentha pulegium, Juniperus phoenicea, and Cyperus longus essential oils from Morocco. Food Res Int. 2012;45(1):313-9. [DOI]
23. Gulluce M, Sahin F, Sokmen M, Ozer H, Daferera D, Sokmen A, et al. Antimicrobial and antioxidant properties of the essential oils and methanol extract from Mentha longifolia L. ssp. longifolia. Food Chem. 2007;103(4):1449-56. [DOI]
24. Elhoussine D, Zineb B, Abdellatif B. GC/MS analysis and antibacterial activity of the essential oil of Mentha pulegium grown in Morocco. Res J Agri Biol Sci. 2010;6(3):191-8.
25. Mohsenzadeh M. Evaluation of antibacterial activity of selected Iranian essential oils against Staphylococcus aureus and Escherichia coli in nutrient broth medium. Pak J Biol Sci. 2007;10(20):3693-7. [DOI] [PubMed]
26. Neyriz Naghadehi M, Razavi-Rohani SM, Karim G, Razavilar V, Zeynali A, Delshad R. The effect of monolaurin in combination with Mentha pulegium L. And Mentha spicata L. Essential oils on Bacillus cereus and E. coli O157: H7: in vitro study. J Vet Clin Pathol. 2010;3(4):657-66.
27. Firouzi R, Shekarforoush SS, Nazer AH, Borumand Z, Jooyandeh AR. Effects of essential oils of oregano and nutmeg on growth and survival of Yersinia enterocolitica and Listeria monocytogenes in barbecued chicken. J Food Prot. 2007;70(11):2626-30. [DOI] [PubMed]
28. Shekarforoush SS, Nazer AHK, Firouzi R, Rostami M. Effects of storage temperatures and essential oils of Oregano and Nutmeg on the growth and survival of Escherichia coli O157: H7 in barbecued chicken used in Iran. Food Cont. 2007;18:1428-33. [DOI]
29. Chitsaz M. In vitro Evaluation of Antibacterial Effect of Stachys schtschegleevii. Med Daneshvar. 2006;67:12-9.
30. Potron A, Poirel L, Nordmann P. Emerging broad-spectrum resistance in Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter baumannii: mechanisms and epidemiology. Int J Antimicrob Agents. 2015;45(6):568-85. [DOI] [PubMed]
31. Mustafa M-H, Chalhoub H, Denis O, Deplano A, Vergison A, Rodriguez-Villalobos H, et al. Antimicrobial susceptibility of Pseudomonas aeruginosa isolated from cystic fibrosis patients in Northern Europe. Antimicrob Agents Chemother. 2016;60(11):6735-41. [DOI] [PubMed]
32. Shahcheraghi F, Nikbin VS, Feizabadi MM. Prevalence of ESBLs genes among multidrug-resistant isolates of Pseudomonas aeruginosa isolated from patients in Tehran. Microb Drug Resist. 2009;15(1):37-9. [DOI] [PubMed]
33. Ranjbar R, Owlia P, Saderi H, Mansouri S, Jonaidi-Jafari N, Izadi M, et al. Characterization of Pseudomonas aeruginosa strains isolated from burned patients hospitalized in a major burn center in Tehran, Iran. Acta Medica Iranica. 2011;49(10):675. [PubMed]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله میکروب شناسی پزشکی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق   ناشر: موسسه فرنام

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Medical Microbiology

Designed & Developed by : Yektaweb Publishr: Farname Inc.