زمینه و اهداف: لاکتوباسیلوسها متداولترین سویههای پروبیوتیکی هستند که دارای خصوصیت ضدمیکروبی نیز میباشند. هدف از این پژوهش، مطالعه خصوصیت پروبیوتیکی و اثر ضدمیکروبی لاکتوباسیلوسهای بومی جدا شده از لبنیات میباشد.
مواد و روشها: در این تحقیق 26 سویه لاکتوباسیلوس از نمونههای شیر، ماست و پنیر بومی، جداسازی شدند. تمامی جدایه ها ازنظر مقاومت به اسید (pH های 2، 3 و 4) و غلظتهای نمکهای صفراوی (0/3، 0/5 و 1% وزنی/حجمی) مورد بررسی قرار گرفتند. اثر ضد میکروبی این جدایه ها بر روی باکتریهای پاتوژن لیستریا منوسیتوژنز، انتروکوکوس فکالیس، اشریشیا کلی PTCC 1330، استافیلوکوکوس اورئوس PTCC 1112 و باسیلوس سرئوسPTCC 1015 با استفاده از روش چاهک، مطالعه شد. سپس سویههای مقاوم به شرایط اسیدی و نمکهای صفراوی که اثر ضدمیکروبی خوبی از خود نشان دادند، توسط توالی یابی ژن 16S rRNA شناسایی شدند.
یافتهها: در پژوهش حاضر 96/15% جدایه ها توانستند رشد باکتریهای پاتوژن را مهار نمایند. 61/5% جدایه ها به 2 pH و 84/62% به غلظت 0/3% نمک صفراوی مقاوم بودند ولی تنها دو سویه 53C و 22CL بیشترین تحمل را در شرایط اسیدی و غلظت بالای نمکهای صفراوی از خود نشان دادند. بر اساس آنالیز فیلوژنتیکی بر پایه توالی یابی 16S rRNA مشخص گردید این دو سویه به گونه لاکتوباسیلوس کازئی تعلق دارند.
بحث: بر اساس یافتههای بهدستآمده میتوان از دو سویه مقاوم جدا شده بهعنوان آغازگرهای پروبیوتیکی در تهیه فراوردههای لبنی پروبیوتیک، استفاده نمود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |