زمینه و اهداف: صمغ زانتان یک بیوپلیمر پلیساکاریدی است که توسط باکتریهای جنس زانتوموناس تولید میشود. هدف از این مطالعه بررسی پتانسیل تولید صمغ زانتان توسط جدایه باکتریایی بومی ایران است.
مواد و روش کار: در این پژوهش، تولید زانتان توسط سویه جدید و بومی Xanthomonas Campestris strain saba.ton و باکتری زانتوموناس کامپستریس PTCC 1473 بررسی شد است. بهمنظور تولید صمغ، باکتریها پس از فعال شدن در محیط YDC Broth و تولید زیستتوده به میزان کافی به محیط کشت تولید صمغ (Production Culture) منتقل گردیدند. بهمنظور تولید وزن خشک سلولی، محیط تخمیر رقیق و سانتریفوژ شد، محلول رویی برای جداسازی زانتان از رسوب توده سلولی جدا و پس از رسوب زانتان با اتانول محلول سازی مجدد و جداسازی با سانتریفوژ انجام و وزن خشک زانتان تعیین گردید.
یافتهها: بر اساس مقایسه سویه بومی با سویه استاندارد، سویه بومی رشد سریعتری داشته است (رشد سویه بومی طی 24 ساعت، سویه مرجع طی 48 ساعت). کلنی سویه بومی در مقایسه با سویه استاندارد روی محیط کشت، زردتر، بزرگتر و لزجتر بود. دو باکتری خصوصیات بیوشیمیایی یکسانی داشتند. وزن خشک زانتان تولیدشده توسط سویه بومی g/100ml 1/08 و سویه استاندارد 0.73 g/100ml بود.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که باکتری Xanthomonas Campestris strain saba.ton بهعنوان یک سویه بومی، نسبت به سویه استاندارد زانتوموناس کامپستریس PTCC 1473 بدون بهینهسازی در شرایط رشد دارای پتانسیل بالایی در تولید زانتان است و میتوان، با خالصسازی زانتان تولیدشده، آن را در صنایع مختلف به کار برد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |