زمینه و اهداف: اهمیت گوشت و تخم طیور در تامین پروتئین مورد نیاز جمعیت رو به افزایش متقاضی غذا غیر قابل انکار است. از طرف دیگر این محصولات به عنوان مخازن پاتوژن های مشترک بین انسان و طیور مانند سروتیپهای سالمونلا شناخته شدهاند. در گذشته از آنتیبیوتیکها به عنوان عوامل کنترل کننده این پاتوژنها استفاده شده است، امروزه با توجه به ممنوعیت استفاده از آنتی بیوتیکهای محرک رشد و گسترش پاتوژنهای مقاوم، استفاده از جایگزین های آنتی بیوتیک ضروری میباشد. این مطالعه به منظور جداسازی باکتریوفاژ علیه سالمونلا انتریتیدیس، ارزیابی کارایی و بررسی ایمن بودن آن انجام شد.
مواد و روش کار: باکتریوفاژ در آزمایشگاه تحقیقات میکروبیولوژی گروه پرورش و مدیریت طیور دانشگاه تربیت مدرس جداسازی شد و اثرات باکتریسیدی آن بر باکتری سالمونلا انتریتیدیس با استفاده از میزان جذب نوری محیط کشت نوترینت براث حاوی باکتری در دو حالت وجود فاژ و عدم وجود آن و نیز در بلدرچین ژاپنی مورد مطالعه قرار گرفت. به منظور بررسی ایمن بودن فاژ جداسازی شده، اثر روشهای مختلف اعمال آن بر پاسخ ایمنی همورال و وزن نسبی اندامهای ایمنی بلدرچین ژاپنی مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: باکتریوفاژ جداسازی شده توانایی بالقوهای در کاهش شمار سالمونلا انتریتیدیس نشان داد. عیار پادتن علیه گلبول قرمز گوسفند تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت، اما تعداد باکتریهای اسید لاکتیک و عیار پادتن علیه ویروس واکسن آنفلوانزا (H9N2)، در گروههای دریافت کننده فاژ بهتر از گروه شاهد مثبت بود (05/0 p<).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج، اعمال فاژ به روش گاواژ دهانی و آشامیدن کلواکی به ترتیب موجب حذف و کاهش شمار سالمونلا در روده باریک حیوانات چالش داده شده با این باکتری و بهبود سیستم ایمنی آنها شد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |