Tofangsazan F, Shahidi F, Mortazavi S A, Milani E, Eshaghi Z. Investigation of antibacterial activity of Lactic Acid Bacteria isolated from traditional kordish cheese in comparison with commercial strains. Iran J Med Microbiol 2013; 7 (3) :34-41
URL:
http://ijmm.ir/article-1-253-fa.html
تفنگ سازان فرشته، شهیدی فخری، مرتضوی سید علی، میلانی الناز، اسحاقی زرین. ارزیابی فعالیت ضد باکتری باکتریهای اسیدلاکتیک جداشده از پنیر سنّتی کردی در مقایسه با سویههای تجاری. مجله میکروب شناسی پزشکی ایران. 1392; 7 (3) :34-41
URL: http://ijmm.ir/article-1-253-fa.html
1- گروه میکروبیولوژی مواد غذایی دانشگاه فردوسی مشهد ، f.tofangsazan@gmail.com
2- گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه فردوسی مشهد
3- جهاد دانشگاهی واحد مشهد
4- دانشگاه پیام نور مشهد
چکیده: (34407 مشاهده)
زمینه و اهداف: اهمیت تأثیرات سودمند سلامتی باکتری های لاکتیکی بومی در انسان، به ویژه اثر ممانعت کنندگی از رشد میکروارگانیسم های بیماری زا، همواره از دیرباز مطرح بوده است. هدف از این بررسی، ارزیابی توانایی ضد باکتری باکتری های اسیدلاکتیک جداسازی شده از فراورده پنیر سنّتی کردی بر عوامل باکتریایی بیماری زا است.
مواد و روش کار: در این مطالعه، ابتدا بخشی از پالیده کشت باکتری های اسیدلاکتیک جداسازی شده از نمونه پنیر سنّتی کردی تحت تیمار حرارتی و خنثیسازی با سود قرار گرفت و سپس خاصیت ضد باکتری آنها با استفاده از روش چاهک (Well Diffusion Agar) و دیسک (Disk Diffusion Agar) بررسی شد. به علاوه، کمترین غلظت بازدارندگی (MIC) پالیده و خاصیت تجمعی (Coaggregation) باکتری های اسیدلاکتیک بر ضد باکتری های پاتوژن تعیین شد. به منظور کاهش خطا هر آزمایش سه بار تکرار گردید.
یافتهها: مطابق با نتایج، باکتریهای اسیدلاکتیک جداشده از پنیر کردی در مقایسه با سویههای تجاری توان ضد باکتری خوبی را در مقابل باکتریهای بیماریزا نشان دادند. طی این مطالعه، حرارت دادن پالیده تأثیری در کاهش و یا افزایش خاصیت ضد باکتری نداشت اما تیمار با سود خاصیت ضد میکروبی را به صفر رساند. همچنین، نتایج حاصل از کمترین غلظت بازدارندگی، تفاوت معنیداری را بین سویههای بومی و سویه های تجاری نشان نداد و باکتریهای اسیدلاکتیک بومی خاصیت تجمعی قابل قبولی را در مقابل باکتریهای بیماریزا نشان دادند.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه باکتریهای اسیدلاکتیک بومی و متابولیت های تولیدی آنها در این پژوهش توانستند از رشد باکتریهای بیماریزا جلوگیری کنند، این امر نقش مثبت این دسته از باکتری ها در سلامت انسان را بهخوبی نشان داده و درنتیجه استفاده بیشتر از آنها بهعنوان عوامل ضد میکروبی طبیعی توصیه میشود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
باکتری شناسی پزشکی دریافت: 1392/12/15 | پذیرش: 1393/1/24 | انتشار الکترونیک: 1393/1/24