سال 18، شماره 6 - ( آذر - دی 1403 )                   جلد 18 شماره 6 صفحات 373-364 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Namadi M, Mortazavighahi A, Habibi S, Parto F, Allahverdy J, Rashidi N. Evaluating Common Bacterial Contaminants in Handmade Sauces: A Microbiological Study in Tehran Food Preparation and Delivery Centers. Iran J Med Microbiol 2024; 18 (6) :364-373
URL: http://ijmm.ir/article-1-2442-fa.html
نمادی محمد امین، مرتضوی قهی علیرضا، حبیبی سینا، پرتو فرشته، الله وردی جواد، رشیدی نیلوفر. ارزیابی آلاینده های باکتریایی رایج در سس های دست ساز: مطالعه میکروبیولوژیکی در مراکز تهیه و تحویل مواد غذایی تهران. مجله میکروب شناسی پزشکی ایران. 1403; 18 (6) :364-373

URL: http://ijmm.ir/article-1-2442-fa.html


1- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پزشکی وابسته، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
2- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پزشکی وابسته، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، rashidi.ni@iums.ac.ir
چکیده:   (594 مشاهده)
زمینه و هدف: بهداشت و ایمنی مواد غذایی به ویژه با رواج روزافزون غذاهای فست فود و غذاهای خیابانی که اغلب کمتر به دستورالعمل های بهداشتی توجه می شود، حیاتی است. سس های دست ساز که معمولاً در طول تولید آلوده می شوند، خطر بیماری های باکتریایی را به همراه دارند. این مطالعه با هدف جداسازی اشریشیا کلی (E. coli)، سالمونلا و استافیلوکوکوس اورئوس (S. aureus) از سس های دست ساز مختلف از مناطق مختلف و ارزیابی این خطرات برای بهبود استانداردهای بهداشت عمومی انجام شد.
مواد و روش‌ها: ۴۸ نمونه از مراکز تهیه و تحویل غذا از مناطق مختلف شهر تهران اعم از شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز جمع‌آوری شد. تمام نمونه ها که هر کدام حاوی مقادیر متفاوتی از سس های دست ساز بودند در ظروف پلاستیکی استریل جمع آوری و با استفاده از روش های میکروبیولوژیکی مربوطه مورد بررسی قرار گرفتند. Real-time PCR برای شناسایی باکتری های مرتبط انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که اشریشیاکلی در ۵ نمونه (۱۰/۴ درصد از کل) وجود داشت، در حالی که کلیه نمونه های آزمایش شده برای گونه های سالمونلا منفی بودند. علاوه بر این، استافیلوکوکوس اورئوس از ۲ نمونه (۴/۱ درصد از کل) جدا شد. این یافته‌ها نشان می‌دهد که انواع مختلف سس‌های دست‌ساز تجزیه‌وتحلیل‌شده به‌ویژه در برابر آلودگی توسط E. coli و S. aureus آسیب‌پذیر هستند. علاوه بر این، بروز E. coli بیشتر از S. aureus مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: با مقایسه نتایج فعلی با داده‌های موجود، توصیه‌هایی برای ارزیابی کیفیت غذایی و ایمنی سس‌های دست ساز ارائه شد. منابع آلودگی شامل مواد خام، ظروف، ابزار، تجهیزات و بهداشت نامناسب است. تضمین کیفیت شامل آموزش اقدامات بهداشتی، آزمایش‌های منظم میکروبیولوژیکی، و نظارت ملی برای کاهش بیماری‌های ناشی از غذا است.
متن کامل [PDF 630 kb]   (208 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: میکروب شناسی مواد غذایی
دریافت: 1403/5/2 | پذیرش: 1403/10/23 | انتشار الکترونیک: 1403/11/10

فهرست منابع
1. Ahmed Z, Afreen A, Hassan MU, Ahmad H, Anjum N, Waseem M. Exposure of food safety knowledge and inadequate practices among food vendors at Rawalpindi; the fourth largest city of Pakistan. J Food Nutr Res. 2017;5(1):63-73.
2. Hossain M, Dey B. Microbial contamination of handmade sauce used by street food vendors in Jashore, Bangladesh. J Food Qual Hazards Control. 2019;16(3):115-20. [DOI:10.18502/jfqhc.6.3.1385]
3. Abdalla M, Suliman S, Alian Y, Bakhiet A. Food safety knowledge and practices of street food vendors in Khartoum City. Sud J Vet Sci Anim Husb. 2008;47(1&2):126-36.
4. Clarence SY, Obinna CN, Shalom NC. Assessment of bacteriological quality of ready to eat food (Meat pie) in Benin City metropolis, Nigeria. Afr J Microbiol Res. 2009;3(6):390-5.
5. Estrada-Garcia T, Cerna J, Thompson M, Lopez-Saucedo C. Faecal contamination and enterotoxigenic Escherichia coli in street-vended chili sauces in Mexico and its public health relevance. Epidemiol Infect. 2002;129(1):223-6. [DOI:10.1017/S0950268802007070] [PMID] [PMCID]
6. Ranjbar M, Mazloomi SM, Armin M, Hemmati F. Microbial and chemical properties of mahyaveh: A traditional Iranian fish sauce in Zarrin Dasht city, Iran. Int J Nutr Sci. 2017;2(4):229-33.
7. Meldrum R, Smith R, Ellis P, Garside J. Microbiological quality of randomly selected ready-to-eat foods sampled between 2003 and 2005 in Wales, UK. Int J Food Microbiol. 2006;108(3):397-400. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2006.01.003] [PMID]
8. Little C, Omotoye R, Mitchell R. The microbiological quality of ready-to-eat foods with added spices. Int J Environ Health Res. 2003;13(1):31-42. [DOI:10.1080/0960312021000063331] [PMID]
9. Khairuzzaman M, Chowdhury FM, Zaman S, Al Mamun A, Bari ML. Food safety challenges towards safe, healthy, and nutritious street foods in Bangladesh. Int J Food Sci. 2014;2014(1):483519. [DOI:10.1155/2014/483519] [PMID] [PMCID]
10. Bonetta S, Pignata C, Lorenzi E, De Ceglia M, Meucci L, Bonetta S, et al. Detection of pathogenic Campylobacter, E. coli O157: H7 and Salmonella spp. in wastewater by PCR assay. Environ Sci Pollut Res. 2016;23:15302-9. [DOI:10.1007/s11356-016-6682-5] [PMID]
11. Barreto de Deus T, Barros LSS, Mendes da Silva R, Karine da Silva Lima W, Virgens Lima Dd, dos Santos Silva A. Staphylococcus aureus and Escherichia coli in curd cheese sold in the Northeastern region of South America. Int J Microbiol. 2017;2017(1):8173741. [DOI:10.1155/2017/8173741] [PMID] [PMCID]
12. Elsayed Abdelrassoul S, Mohamed Essam Eldin M. Microbiological Evaluation of sauces in Fast food Restaurant Chains and Independent Fast Food Restaurants: Study case the city of Alexandria. J Faculty of Tour Hotels (Mansoura University, Egypt). 2022;11(6):349-69. [DOI:10.21608/mkaf.2022.264144]
13. Vergine P, Salerno C, Barca E, Berardi G, Pollice A. Identification of the faecal indicator Escherichia coli in wastewater through the β-D-glucuronidase activity: comparison between two enumeration methods, membrane filtration with TBX agar, and Colilert®-18. J Water Health. 2017;15(2):209-17. [DOI:10.2166/wh.2016.119] [PMID]
14. Addis Z, Kebede N, Sisay Z, Alemayehu H, Wubetie A, Kassa T. Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella isolated from lactating cows and in contact humans in dairy farms of Addis Ababa: a cross sectional study. BMC Infect Dis. 2011;11:1-7. [DOI:10.1186/1471-2334-11-222] [PMID] [PMCID]
15. Alcaine SD, Warnick LD, Wiedmann M. Antimicrobial resistance in nontyphoidal Salmonella. J Food Prot. 2007;70(3):780-90. [DOI:10.4315/0362-028X-70.3.780] [PMID]
16. Kemal J, Sibhat B, Menkir S, Terefe Y, Muktar Y. Antimicrobial resistance patterns of Salmonella in Ethiopia: A review. Afr J Microbiol Res. 2015;9(46):2249-56. [DOI:10.5897/AJMR2015.7763]
17. Ejo M, Garedew L, Alebachew Z, Worku W. Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella isolated from animal‐origin food items in Gondar, Ethiopia. BioMed Res Int. 2016;2016(1):4290506. [DOI:10.1155/2016/4290506] [PMID] [PMCID]
18. Tsepo R, Ngoma L, Mwanza M, Ndou R. Prevalence and antibiotic resistance of Staphylococcus aureus isolated from beef carcasses at abattoirs in north west province. J Hum Ecol. 2016;56(1-2):188-95. [DOI:10.1080/09709274.2016.11907055]
19. Podpečan B, Pengov A, Vadnjal S. The source of contamination of ground meat for production of meat products with bacteria Staphylococcus aureus. Slov Vet Res. 2007;44:25-30.
20. Beyene T, Hayishe H, Gizaw F, Beyi AF, Abunna F, Mammo B, et al. Prevalence and antimicrobial resistance profile of Staphylococcus in dairy farms, abattoir and humans in Addis Ababa, Ethiopia. BMC Res Notes. 2017;10:1-9. [DOI:10.1186/s13104-017-2487-y] [PMID] [PMCID]
21. Roberts D. Factors contributing to outbreaks of food poisoning in England and Wales 1970-1979. Epidemiol Infect. 1982;89(3):491-8. [DOI:10.1017/S0022172400071059] [PMID] [PMCID]
22. Ahmed T, Akter T, Mukta A, Islam K. Microbiological quality analysis along with the drug resistance pattern of the identified bacteria of different types of locally produced sauces available in some popular fast food shops in Dhaka Metropolis. IOSR J Environ Sci Toxicol Food Technol. 2019;13:42-50.
23. Carbas B, Cardoso L, Coelho AC. Investigation on the knowledge associated with foodborne diseases in consumers of northeastern Portugal. Food Control. 2013;30(1):54-7. [DOI:10.1016/j.foodcont.2012.06.028]
24. Abebe E, Gugsa G, Ahmed M. Review on major food‐borne zoonotic bacterial pathogens. J Trop Med. 2020;2020(1):4674235. [DOI:10.1155/2020/4674235] [PMID] [PMCID]
25. Bukar A, Uba A, Oyeyi T. Occurrence of some enteropathogenic bacteria in some minimally and fully processed ready-to-eat foods in Kano metropolis, Nigeria. Afr J Food Sci. 2010;4(2):32-6.
26. Wu S, Duan N, Gu H, Hao L, Ye H, Gong W, et al. A Review of the Methods for Detection of Staphylococcus aureus Enterotoxins. Toxins. 2016;8(7):176. [DOI:10.3390/toxins8070176] [PMID] [PMCID]
27. Haymanot T, Alemseged A, Getenet B, Solomon G. Microbial flora and foodborne pathogens on minced meat and their susceptibility to antimicrobial agents Jimma city, Ethiopia. Ethiop J Health Sci. 2010;20(3):137-43. [DOI:10.4314/ejhs.v20i3.69442] [PMID] [PMCID]
28. Anversa L, Pauli LFd, Caria EdS, Assis TCd, Stancari RCA. Microbiological quality and presence of extraneous matter in industrialized tomato sauces. Braz J Food Technol. 2020;23:e2019276. [DOI:10.1590/1981-6723.27619]
29. Ali ANMA. Food safety and public health issues in Bangladesh: a regulatory concern.ur. Food Feed Law Rev. 2013:31-40.
30. Amare A, Worku T, Ashagirie B, Adugna M, Getaneh A, Dagnew M. Bacteriological profile, antimicrobial susceptibility patterns of the isolates among street vended foods and hygienic practice of vendors in Gondar town, Northwest Ethiopia: a cross sectional study. BMC Microbiol. 2019;19:1-9. [DOI:10.1186/s12866-019-1509-4] [PMID] [PMCID]
31. Rashed N, Aftab UM, Azizul HM, Saurab K, Mrityunjoy A, Majibur R. Microbiological study of vendor and packed fruit juices locally available in Dhaka city, Bangladesh. Int Food Res J. 2013;20(2):1011-5.
32. Khan MM, Islam MT, Chowdhury MMH, Alim SR. Assessment of microbiological quality of some drinks sold in the streets of Dhaka University Campus in Bangladesh. Int J Food Contam. 2015;2:1-5. [DOI:10.1186/s40550-015-0010-6]
33. Temgire S, Borah A, Kumthekar S, Idate A. Recent trends in ready to eat/cook food products. Pharm Innov J. 2021;10(5):211-7. [DOI:10.22271/tpi.2021.v10.i5c.6207]
34. Mohammad T, Yusop AS, Azam NAA. Factors Affecting Urban Consumers' Purchase Decisions For Ready-To-Eat Foods: A Study In Pulau Pinang, Malaysia. Adv Int J Bus Entrep SMEs. 2023;5(16):99-119
35. Bencardino D, Amagliani G, Brandi G. Carriage of Staphylococcus aureus among food handlers: An ongoing challenge in public health. Food Control. 2021;130:108362. [DOI:10.1016/j.foodcont.2021.108362]
36. Pal M, Ketchakmadze D, Durglishvili N, Ketchakmadze K. Staphylococcus aureus: A major pathogen of food poisoning: A rare research report. Nutr Food Process. 2022;5(1):1-3. [DOI:10.31579/2637-8914/074]
37. Islam S, Nasrin N, Rizwan F, Nahar L, Bhowmik A, Esha SA, et al. Microbial contamination of street vended foods from a university campus in Bangladesh. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2015;46(3):480-5.
38. Mumtaz B, Motalab M, Jahan S, Hoque M, Saha B. Nutritional and microbiological evaluation on sauces and ketchups available in Bangladesh. Int Food Res J. 2018;25(1):357-65.
39. Fialová J, Chumchalová J, Miková K, Hrůšová I. Effect of food preservatives on the growth of spoilage lactobacilli isolated from mayonnaise-based sauces. Food Control. 2008;19(7):706-13. [DOI:10.1016/j.foodcont.2007.07.018]
40. Kirk MD, Pires SM, Black RE, Caipo M, Crump JA, Devleesschauwer B, et al. World Health Organization estimates of the global and regional disease burden of 22 foodborne bacterial, protozoal, and viral diseases, 2010: a data synthesis. PLoS Med. 2015;12(12):e1001921. [DOI:10.1371/journal.pmed.1001921] [PMID] [PMCID]
41. Nicholas T, Emlah NV, Babila NR, Meriki HD, Mbino TL, Pamela YK. Microbial analysis and factors associated with contamination of ready-to-eat chili pepper sauce in Buea municipality, Cameroon. Afr J Food Sci. 2020;14(10):366-72.
42. Tropea A. Microbial contamination and public health: an overview. Int J Environ Res Public Health. 2022;19(12):7441. [DOI:10.3390/ijerph19127441] [PMID] [PMCID]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله میکروب شناسی پزشکی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق   ناشر: موسسه فرنام

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Medical Microbiology

Designed & Developed by : Yektaweb Publishr: Farname Inc.