سال 18، شماره 3 - ( خرداد - تیر 1403 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 199-190 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Javdani Shahedin G, Yazdanizad M, Mousavi Nasab S D, Doroud D, Shokri R, Mazaheri Nezhad Fard R. Prevalence of Enteric Viruses in Raw Seafood Collected from the Retail Shops in Tehran, Iran, 2022–2023. Iran J Med Microbiol 2024; 18 (3) :190-199
URL: http://ijmm.ir/article-1-2389-fa.html
جاودانی شاهدین گلشید، یزدانی زاد مریم، موسوی نسب سید داوود، درود دلارام، شکری رحمان، مظاهری نژاد فرد رامین. شیوع ویروس‌های روده‌ای در غذاهای دریایی خام جمع‌ آوری‌شده از فروشگاه‌های خرده‌فروشی در تهران، ایران، ۲۰۲۳–۲۰۲۲. مجله میکروب شناسی پزشکی ایران. 1403; 18 (3) :190-199

URL: http://ijmm.ir/article-1-2389-fa.html


1- گروه تحقیقات و توسعه، مجتمع تولیدی تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران
2- گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده علوم و فناوری‌های پیشرفته، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، تهران، ایران
3- گروه آربوویروس‌ها و تب‌های خونریزی‌ دهنده ویروسی، انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران
4- معاونت پژوهشی، انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران
5- گروه پاتوبیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، raminmazaheri@gmail.com
چکیده:   (223 مشاهده)

زمینه و اهداف:  اگرچه در سال‌های اخیر دستاوردهای قابل توجهی در زمینه امنیت غذایی و حفاظت از محیط زیست گزارش شده است اما هنوز خطرات آلودگی غذاهای دریایی به پاتوژن‌های رایج مانند باکتری‌ها و ویروس‌ها وجود دارد. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی شیوع ویروس‌های روده‌ای در غذاهای دریایی خام جمع‌آوری‌شده از فروشگاه‌های خرده‌فروشی در تهران، ایران، ۲۰۲۳–۲۰۲۲، بود.
مواد و روش کار:  به طور کلی، ۲۰۰ نمونه (۱۰۰ نمونه ماهی و ۱۰۰ نمونه میگو) از فروشندگان غذاهای دریایی در تهران، ایران، جمع‌آوری گردید. سپس RNA از نمونه‌ها استخراج وcDNA  سنتز شد. این cDNA  در واکنش‌های زنجیره‌ای پلیمراز (PCR) برای تقویت ژن‌های هدف استفاده گردید. برای آدنوویروس، ژنوم DNA از ویروس استخراج و به طور مستقیم در واکنش‌های زنجیره‌ای پلیمراز استفاده شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS Statistics ۲۹.۰.۱۰ تحلیل شد.
یافته ها:  از بین ۱۰۰ نمونه ماهی، به ترتیب ۴۸، ۲۴، ۳۲، ۳۵، ۵۶ و ۵۵ نمونه با آدنوویروس، آستروویروس، ویروس هپاتیت A، ویروس هپاتیت E، روتاویروس و نوروویروس آلوده بودند. از بین ۱۰۰ نمونه میگو، به ترتیب ۵۱، ۴۷، ۲۸، ۴۷، ۴۹ و ۴۷ نمونه با آدنوویروس، آستروویروس، ویروس هپاتیت A، ویروس هپاتیت E، روتاویروس و نوروویروس آلوده بودند.
نتیجه‌گیری:  مطالعه حاضر نشان داده است که غذاهای دریایی خام هنوز می‌توانند نگرانی عمده‌ای از نظر بهداشت عمومی باشند. بنابراین، توصیه می‌شود از سامانه های نظارتی منظم و اقدامات بهداشتی بهبود یافته برای کاهش خطرات آلودگی غذاهای دریایی و به دنبال آن، کاهش عفونت‌ها و شیوع بیماری‌های ناشی از غذا در مصرف‌کنندگان استفاده شود.

متن کامل [PDF 629 kb]   (83 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: میکروب شناسی مواد غذایی
دریافت: 1403/2/12 | پذیرش: 1403/5/6 | انتشار الکترونیک: 1403/5/28

فهرست منابع
1. Hajipour N, Valizadeh H, Ketzis J. A review on fish‐borne zoonotic parasites in Iran. Vet Med Sci. 2023;9(2):748-77. [DOI:10.1002/vms3.981] [PMID] [PMCID]
2. Iwamoto M, Ayers T, Mahon BE, Swerdlow DL. Epidemiology of seafood-associated infections in the United States. Clin Microbiol Rev. 2010;23(2):399-411. [DOI:10.1128/CMR.00059-09] [PMID] [PMCID]
3. Afreen M, Bagdatli I. Food-borne pathogens in seafood. Eurasian J Agric Res. 2021;5(1):44-58.
4. Costantini V, Loisy F, Joens L, Le Guyader FS, Saif LJ. Human and animal enteric caliciviruses in oysters from different coastal regions of the United States. Appl Environ Microbiol. 2006;72(3):1800-9. [DOI:10.1128/AEM.72.3.1800-1809.2006] [PMID] [PMCID]
5. Di Cola G, Fantilli AC, Pisano MB, Re VE. Foodborne transmission of hepatitis A and hepatitis E viruses: A literature review. Int J Food Microbiol. 2021;338:108986. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108986] [PMID]
6. Bosch A, Pinto R, Lees D, von Bonsdorff C-H, Croci L, De Medici D, et al. 12- Detecting virus contamination in seafood. In Improving Seafood Products for the Consumer. 2008. pp.194-211. Sawston, U.K.: Woodhead Publishing. [DOI:10.1533/9781845694586.3.194] [PMCID]
7. Amroabadi MA, Rahimi E, Shakerian A, Momtaz H. Incidence of hepatitis A and hepatitis E viruses and norovirus and rotavirus in fish and shrimp samples caught from the Persian Gulf. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinaria e Zootecnia. 2021;73:169-78. [DOI:10.1590/1678-4162-11742]
8. Ali A, Parisi A, Conversano M, Iannacci A, D'Emilio F, Mercurio V, et al. Food-borne bacteria associated with seafoods: A brief review. J Food Qual Hazards Control. 2020;4-10. [DOI:10.18502/jfqhc.7.1.2446]
9. Shojaie P, Mashak Z, Koohdar V. Molecular Detection of Norwalk Virus in Carp Fish and Shrimp Ponds in Khuzestan Province, Iran by RT-PCR Method. Int J Enteric Pathog. 2021;9(1):3-8. [DOI:10.34172/ijep.2021.02]
10. Liu S, Zhao K, Huang M, Zeng M, Deng Y, Li S, et al. Research progress on detection techniques for point-of-care testing of foodborne pathogens. Front bioeng biotechnol. 2022;10:958134. [DOI:10.3389/fbioe.2022.958134] [PMID] [PMCID]
11. Liu-Lastres B, Ogbeide G-C. Norovirus on Cruise Ships: Should Americans Be Worried?. J Hosp Tour Cases. 2020;8(2):23-33. [DOI:10.1177/216499872000800204]
12. Yuan K, Huang G, Wang L, Wang T, Liu W, Jiang H, et al. Predicting norovirus in the United States using Google Trends: infodemiology study. J Med Internet Res. 2021;23(9):e24554. [DOI:10.2196/24554] [PMID] [PMCID]
13. Ghalyoun F, Ünver Alçay A. Investigation of Rotavirus, Adenovirus and Astrovirus in Mussels and Shrimps Using Multiplex Real-time PCR. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 2018;24(5):761-7. [DOI:10.9775/kvfd.2018.19997]
14. Atmar RL, Neill FH, Romalde JL, Le Guyader F, Woodley CM, Metcalf TG, et al. Detection of Norwalk virus and hepatitis A virus in shellfish tissues with the PCR. Appl Environ Microbiol. 1995;61(8):3014-8. [DOI:10.1128/aem.61.8.3014-3018.1995] [PMID] [PMCID]
15. Papafragkou E, Kulka M. Review: Approaches to the Viral Extraction, Detection, and Identification of Hepatitis Viruses, HAV and HEV, in Foods. J AOAC Int. 2016;99(1):130-42. [DOI:10.5740/jaoacint.15-0164] [PMID]
16. Kotsiri Z, Vidic J, Vantarakis A. Applications of biosensors for bacteria and virus detection in food and water-A systematic review. J Environ Sci. 2022;111:367-79. [DOI:10.1016/j.jes.2021.04.009] [PMID]
17. Ge H, Wang Y, Zhao X. Research on the drug resistance mechanism of foodborne pathogens. Microb Pathog. 2022;162:105306. [https://doi.org/10.1016/j.micpath.2021.105306] [PMID]
18. Kamboj S, Gupta N, Bandral JD, Gandotra G, Anjum N. Food safety and hygiene: A review. Int J Chem Res. 2020;8(2):358-68. [DOI:10.22271/chemi.2020.v8.i2f.8794]
19. Meng J, Doyle M. Emerging and evolving microbial foodborne pathogens. Bulletin de l'Institut Pasteur. 1998;96(3):151-63. [DOI:10.1016/S0020-2452(98)80010-9]
20. Sarno E, Pezzutto D, Rossi M, Liebana E, Rizzi V. A review of significant European foodborne outbreaks in the last decade. J Food Prot. 2021;84(12):2059-70. [DOI:10.4315/JFP-21-096] [PMID]
21. Tarris G, de Rougemont A, Charkaoui M, Michiels C, Martin L, Belliot G. Enteric viruses and inflammatory bowel disease. Viruses. 2021;13(1):104. [DOI:10.3390/v13010104] [PMID] [PMCID]
22. Richards GP. Shellfish-associated enteric virus illness: Virus localization, disease outbreaks and prevention. Viruses Food. 2016:185-207. [DOI:10.1007/978-3-319-30723-7_7] [PMCID]
23. Ahmad J, Ahmad M, Usman AR, Al-Wabel MI. Prevalence of human pathogenic viruses in wastewater: A potential transmission risk as well as an effective tool for early outbreak detection for COVID-19. J Environ Manag. 2021;298:113486. [DOI:10.1016/j.jenvman.2021.113486] [PMID] [PMCID]
24. Suffredini E, Le Q, Di Pasquale S, Pham T, Vicenza T, Losardo M, et al. Occurrence and molecular characterization of enteric viruses in bivalve shellfish marketed in Vietnam. Food Control. 2020;108:106828. [DOI:10.1016/j.foodcont.2019.106828]
25. Lattos A, Chaligiannis I, Papadopoulos D, Giantsis IA, Petridou EI, Vafeas G, et al. How safe to eat are raw bivalves? Host pathogenic and public health concern microbes within mussels, oysters and clams in Greek markets. Foods. 2021;10(11):2793. [DOI:10.3390/foods10112793] [PMID] [PMCID]
26. Winder N, Gohar S, Muthana M. Norovirus: an overview of virology and preventative measures. Viruses. 2022;14(12):2811. [DOI:10.3390/v14122811] [PMID] [PMCID]
27. Battistini R, Masotti C, Maurella C, Costa E, Orlandi M, Feletti M, et al. Study on the Effect of Relaying on Norovirus Reduction from Crassostrea gigas Oysters. Microorganisms. 2022;10(12):2389. [DOI:10.3390/microorganisms10122389] [PMID] [PMCID]
28. Wu C-Y, Chi H, Liu C-C, Huang Y-C, Huang Y-C, Lin H-C, et al. Clinical characteristics and risk factors for children with norovirus gastroenteritis in Taiwan. J Microbiol Immunol Infect. 2021;54(5):909-17. [DOI:10.1016/j.jmii.2020.07.013] [PMID]
29. Yilmaz H, Bostan K, Turan N, Muratoglu K, Yilmaz A, Ozkul AA, et al. Real-time PCR detection of norovirus in mussels collected from the Bosphorus in Istanbul, Turkey. Food Environ Virol. 2010;2:64-8. [DOI:10.1007/s12560-010-9028-3]
30. Matson DO. Norovirus gastroenteritis in US Marines in Iraq. The University of Chicago Press; 2005. pp. 526-7. [DOI:10.1086/427508] [PMID]
31. Riddle MS, Smoak BL, Thornton SA, Bresee JS, Faix DJ, Putnam SD. Epidemic infectious gastrointestinal illness aboard US Navy ships deployed to the Middle East during peacetime operations-2000-2001. BMC Gastroenterol. 2006;6(1):1-7. [DOI:10.1186/1471-230X-6-9] [PMID] [PMCID]
32. Wadl M, Scherer K, Nielsen S, Diedrich S, Ellerbroek L, Frank C, et al. Food-borne norovirus-outbreak at a military base, Germany, 2009. BMC Infect Dis. 2010;10:1-10. [DOI:10.1186/1471-2334-10-30] [PMID] [PMCID]
33. Lowther J, Bosch A, Butot S, Ollivier J, Mäde D, Rutjes S, et al. Validation of EN ISO method 15216-Part 1-Quantification of hepatitis A virus and norovirus in food matrices. Int J Food Microbiol. 2019;288:82-90. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2017.11.014] [PMID]
34. Zhong J, Yang Y, Zhang H, Zhang S, Qu X, Chen Q, et al. Risk assessment of norovirus and hepatitis A virus in strawberries imported into China. Food Sci Nutr. 2023;11(12):8009-8026. [DOI:10.1002/fsn3.3721] [PMID] [PMCID]
35. Hyun JH, Yoon JY, Lee SH. A case-control study of acute hepatitis A in South Korea, 2019. Osong Public Health Res Perspect. 2022;13(5):352. [DOI:10.24171/j.phrp.2022.0141] [PMID] [PMCID]
36. Lin S, Zhang Y-J. Advances in hepatitis E virus biology and pathogenesis. Viruses. 2021;13(2):267. [DOI:10.3390/v13020267] [PMID] [PMCID]
37. Treagus S, Wright C, Baker-Austin C, Longdon B, Lowther J. The foodborne transmission of hepatitis E virus to humans. Food Environ Virol. 2021;13:127-45. [DOI:10.1007/s12560-021-09461-5] [PMID] [PMCID]
38. La Rosa G, Proroga Y, De Medici D, Capuano F, Iaconelli M, Della Libera S, et al. First detection of hepatitis E virus in shellfish and in seawater from production areas in Southern Italy. Food Environ Virol. 2018;10:127-31. [DOI:10.1007/s12560-017-9319-z] [PMID]
39. Vos HJ, Knox CM. The recovery and molecular identification of HAdV-D17 in raw sewage and mussel samples collected in the Eastern Cape province of South Africa. Afr J Infect Dis. 2018;33(1):4-7. [DOI:10.4102/sajid.v33i1.27] [DOI:10.1080/23120053.2017.1368617]
40. Benabbes L, Ollivier J, Schaeffer J, Parnaudeau S, Rhaissi H, Nourlil J, et al. Norovirus and other human enteric viruses in Moroccan shellfish. Food Environ Virol. 2013;5:35-40. [DOI:10.1007/s12560-012-9095-8] [PMID]
41. Bergman H, Henschke N, Hungerford D, Pitan F, Ndwandwe D, Cunliffe N, et al. Vaccines for preventing rotavirus diarrhoea: vaccines in use. Cochrane Database Syst Rev. 2021(11). [DOI:10.1002/14651858.CD008521.pub6] [PMID] [PMCID]
42. Marinho A, Rocha D, Kanai Y, Alves C, Costa D, Sousa A, et al. Rotavirus analyses by SYBR Green real-time PCR and microbiological contamination in bivalves cultivated in coastal water of Amazonian Brazil. J Water Health. 2018;16(6):970-9. [DOI:10.2166/wh.2018.130] [PMID]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله میکروب شناسی پزشکی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق   ناشر: موسسه فرنام

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Medical Microbiology

Designed & Developed by : Yektaweb Publishr: Farname Inc.