سال 6، شماره 3 - ( پاییز 1391 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 58-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

کرمی فاطمه، عمرانی قاسم علی، شعیبی شهرام، تبرایی بهمن، رحیمی فرد ناهید، ارجمندی رضا. بررسی آلودگی قارچی ضایعات نان بازیافت شده در مناطق 6 و 7 شهرداری تهران. مجله میکروب شناسی پزشکی ایران. 1391; 6 (3) :52-58

URL: http://ijmm.ir/article-1-228-fa.html


1- گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران ، sarfatkara@yahoo.co.uk
2- گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران
3- بخش سم شناسی، آزمایشگاه های کنترل غذا و دارو ( FDCLS)، معاونت غذا و دارو وزرات بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
4- مجتمع تولیدی و تحقیقاتی، بخش واکسن هی باکتریایی، انسیتیتو پاستور ایران
5- آزمایشگاه های کنترل غذا و دارو ( FDCLS)، معاونت غذا و دارو وزرات بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
چکیده:   (13219 مشاهده)
زمینه و اهداف: در حال حاضر، نان های تولیدی در کشور توسط 60 عزار واحد نانوایی که شامل 96 درصد سنتی و 4 درصد صنعتی است پخت می گردند. سهم تولید نان های سنتی لوش، بربری، تافتون و سنگک به ترتیب، 40، 25، 25، 6 درصد می باشد که متاسفانه گاهی ضایعات نان به 30 درصد از کل نان تولیدی می رسد. این میزان معادل سالانه حدود 300 میلیون دلار از گندهای تولیدی و وارداتی را شامل می گردد. اغلب این ضایعات نان به صورت خشک و کپک زده و احتمالا حاوی سموم قارچی ( مایکوتوکسین ها) بوده که معمولا به مصرف تغذیه دام می رسد و در نتیجه برای سلامتی انسان و دام خطرناک است. عمده ترین عامل میکروبی آلوده کننده نان، کپک ها هستند به طوریکه بسیاری از گونه های این میکروارگانیسم ها با تولید مایکوتوکسین های پایدار می تواندن عامل خطرناکی برای مصرف کننده های دام و در نتیجه انسان باشند. یکی از اهداف این پژوهش، بررسی احتمالی الودگی میکروبی نان های ضایعاتی به ویژه نظیر رشد کپک و مخمرهای پاتوژن است.
روش بررسی: جهت کشت 20 نمونه نان ضایعاتی جمه آوری شده در ادارات بازیافت شهرداری تهران، از محیط های کشت عمومی قارچ SD براث حاوی کلرامفنیکل با غلظت دو برابر و SD اگار حاوی کلرامفنیکل که همان محیط کشت YGC می باشد جهت شناسایی کپک و مخمر استفاده شد.
یافته ها: بر اساس نتایج حاصل از تحقیقات فوق، از 20 نمونه مورد آزمایش تنها یک نمونه عاری از آلودگی قاچری بوده و 19 نمونه دیگر دارای آلودگی به کپک هایی نظیر آسپرژیلوس، پنی سیلیوم، موکورهای رایزوپوس و مخمر مانند جئوتریکوم کاندیدوم، کاندیدا البیکنز و ساکرومایسس سروزیه بودند.
نتیجه گیری: نتایج حاصله نشان داد که وجود آلودگی های قارچی که تهدید جدی برای سلامت انسان و دام بوده و از نظر بهداشتی حائز اهمیت می باشتند، در ضایعات نان اجتناب ناپذیر است. لذا کنترل بهداشتی ضایعات نان و فرآورده های حاصله جهت کاهش یا حذف خطرات میکروبی در هنگام بازیافت ان و امکان استفاده مجدد آن ضروری می باشد.
متن کامل [PDF 156 kb]   (3363 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: باکتری شناسی پزشکی
دریافت: 1392/11/3 | پذیرش: 1392/11/3 | انتشار الکترونیک: 1392/11/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله میکروب شناسی پزشکی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق   ناشر: موسسه فرنام

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Medical Microbiology

Designed & Developed by : Yektaweb Publishr: Farname Inc.