زمینه و اهداف: امروزه لاکتوباسیلوس ها ی پروبیوتیکی به علت داشتن خصوصیات ضد میکروبی و به ویژه تجمع پذیری که از اتصال اولیه و استقرار باکتری های بیماری زا در بدن میزبان جلوگیری می کنند. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضدمیکروبی و تجمع پذیری باکتری های پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس پلانتاروم PTCC 1058 و لاکتوباسیلوس کازه ایPTCC 1608 و نیز جدایه های لاکتوباسیلوسی محصولات لبنی شهرستان سبزوار بر روی برخی از باکتری های بیماری زا است.
مواد و روش کار: لاکتوباسیلوس های پروبیوتیکی با روش های استاندارد از نمونه های لبنی سنتی جداسازی وخالص سازی شدند. از ده جدایه لاکتوباسیلوس های پروبیوتیکی، دو جدایه که بیشترین توان پروبیوتیکی را داشتند، انتخاب شدند و ویژگی های فیلوژنی و مولکولی آن هابه کمک تکنیک 16s rRNA sequencing بررسی شد. اثر ضد میکروبی و ضد اتصالی باکتری های پروبیوتیک با استفاده از روش های Modified Double Layer ، Co-Culture و Co-aggregation مورد بررسی قرار گرفت وسپس با استفاده از میکروسکوپ نیروی اتمی AFM تجمع پذیری باکتری های پروبیوتیک با باکتری بیماری زا مشاهده شد.
یافتهها: در این تحقیق لاکتوباسیلوس های پروبیوتیکی جدا شده از ماست سنتی سبزوار ونیز باکتری های استاندارد لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوی کازه ای بیشترین اثر ضد میکروبی در کشت دولایه و تجمع سلولی با باکتری های بیماریزای سودوموناس آئروژنرا، اشیرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئووس را به ترتیب نشان دادند اثر مهار رشد باکتری های بیماریزا در حضور باکتری های پروبیوتیک با استفاده از روش کشت همزمان مشاهده شد.
نتیجهگیری: آزمایش های انجام شده نشان داد که باکتری های پروبیوتیکی در این تحقیق توانایی جلوگیری از رشد باکتری های بیماریزا را داشتند و دراین میان لاکتوباسیلوس کازه ای اثر ضد میکروبی ونیز تجمع پذیری قابل ملاحظه ای با باکتری های بیماریزا داشت و شاید بتوان از آن بعنوان کاندیدای مناسب جهت کنترل بیماری استفاده کرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |