جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای گاو

علی محمد بهرامی، مرتضی شمسی، رضا هوشمندفر،
سال ۴، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۸۹ )
چکیده

زمینه و اهداف: عفونت ناشی از ویروس سینسیتیال تنفسی گاو (BRSV : Bovine respiratory syncytial virus) بیشتر در گوساله های از شیر گرفته شده و گوساله های جوان و دام هایی که در محیط بسته نگهداری می شوند، دیده می شود. در موارد حاد بیماری، برونکوپنمونی عارض می شود وموجب مرگ دام می گردد. هدف از انجام این مطالعه تعیین شیوع آلودگی ویروس سینسیتیال تنفسی و میزان آنتی بادی ضد BRSV در گاو داری‌های استان ایلام بود.
روش بررسی: این مطالعه در طول یک سال (پاییز ۱۳۸۶ لغایت پاییز ۱۳۸۷)، با خون گیری از ۴۰۰ رأس گاو با سنین مختلف که ۳۵۶ رأس(۸۹%) ماده و ۴۴ رأس (۱۱%) نر بودند به‌صورت خوشه‌ای تصادفی از شهرستان های مختلف استان، در فصول مختلف سال به نسبت ۸۵% از مراکز صنعتی و ۱۵% از مراکز سنتی انجام گردید. اطلاعات کلی از قبیل سن، جنس، تاریخ و محل نمونه گیری، نحوه تغذیه و سابقه مشکلات تنفسی دام ثبت می‌شد. شناسایی آنتی بادی ضد BRSV با روش الیزا انجام شد. داده‌ها با نرم افزار آماری SPSS و آزمون مجذور کای تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: در مجموع ۳۱۹ (۷۹,۷%) رأس گاو، شامل ۲۹۸ رأس گاو ماده (۸۳.۷%) و ۲۱ رأس گاو نر (۴۷.۷%)، دارای آنتی بادی ضد BRSV بودند. بین میزان آلودگی در گاوها برحسب فصول مختلف سال اختلاف معنی دار مشاهده نشد(۰.۰۵> P)، اما بر حسب جنسیت معنی دار بود(۰.۰۵< P). بالا ترین (۸۵%) و پایین ترین (۷۱%) میزان آلودگی به ترتیب در شهرستان های ایلام و ایوان بود. کمترین(۶۴%) و بیشترین(۹۰%) میزان آلودگی به ترتیب در گروه سنی هفت سال و سه سال برآورد شد.
نتیجه گیری: میزان آلودگی چشمگیر است و با عواملی چون جنسیت، سن و مشکلات تنفسی وابستگی مستقیم دارد. با اعمال مدیریت صحیح و اصولی و بررسی تاثیر آلودگی بر روند سلامتی و تولید در استان، می توان از راهکار های مناسب جهت پیشگیری از بیماری بهره برد.

هاجر رستمی مال خلیفه، الهه تاج بخش، فهام خامسی پور، منوچهر مومنی،
سال ۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و اهداف: ویروس سنسیشیال تنفسی گاوی یکی از علل مهم بیماری حاد تنفسی در گوساله ها ی از شیر گرفته و گاوهای پرواری در آمریکا و اروپا می باشد. از آن جا که این ویروس موجب کاهش تولید شیر، افزایش هزینه های درمان و نهایتا مرگ و میر بالا می گردد، عفونت ناشی از این ویروس از نظر اقتصادی از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا هدف این مطالعه بررسی فراوانی ویروس سنسیشیال تنفسی  (RSV)در گاوداری های استان چهارمحال و بختیاری – ایران می باشد.

مواد و روش کار: در این تحقیق تعداد ۳۸۴ نمونه سرم در فاصله زمانی پاییز ۱۳۹۰ تا پاییز ۱۳۹۱ به طریقه تصادفی خوشه ایی از گاوداری های مختلف استان چهارمحال و بختیاری ۰ ایران تهیه شدند و آزمون Nested RT-PCR  برای شناسایی ژنوم ویروس سنسیشیال تنفسی مورد استفاده قرار گرفت. برای این منظور ابتدا RNA ویروس با استفاده از کیت استخراج RNA - RNX-PLUS ساخت شرکت سیناژن ایران، استخراج گردید. پس ازسنتز cDNA از روی RNA، تکثیر cDNA با استفاده از زوج پرایمرهای داخلی و خارجی انجام شد. کنترل مثبت کیت BioinGentech (Vet PCRTM Detection Kit)  در این تحقیق به عنوان کنترل مثبت استفاده گردید.

یافته‌ها: از مجموع ۳۸۴ نمونه سرم جمع آوری شده از گاوداری های مختلف استان ۳۰۰  نمونه در آزمون Nested RT-PCR واکنش مثبت داشتند که درصد آلودگی، ۷۸/۱۲% گزارش گردید. بیشترین میزان آلودگی در فصل زمستان، جنسیت ماده و در شهرستان شهرکرد گزارش گردید.

نتیجه‌گیری: با توجه به شیوع بالای این ویروس اهمیت مدیریت برای کنترل موثر وجلوگیری از گسترش ویروس را نشان می دهد. که با روش های مختلف کشاورزی نیز در اترباط می باشد. بنابراین، اطلاعات بیشتری برای درک مکانیسم های بقا ویروس در یک منطقه جغرافیایی مورد نیاز است.


پیمان خادمی، امین جایدری، محمود اسماعیلی کوتهمر،
سال ۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و اهداف: تب کیو بیماری تب­دار ریکتزیائی است که ممکن است با نشانه­های ناگهانی مانند لرز، درد پشت چشم، ضعف، کسالت و تعریق شدید تظاهر نماید. با توجه به اینکه این باکتری در دام­ها شایع هست و امکان انتقال این باکتری از طریق شیرهای آلوده وجود دارد، این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع کوکسیلا بورنتی در نمونه هائ شیر خام جمع­آوری شده از گاوهای شیری عجب شیر – ایران انجام گردید.

مواد و روش کار: این مطالعه از اردیبهشت ماه ۱۳۹۳ تا آبان ۱۳۹۳ انجام شد. در مجموع ۸۰ نمونه شیر از ۸ مجتمع پروش گاو شیری جمع­آوری و از نظر حضور کوکسیلا بورنتی به روش Nested-PCR مورد آزمایش قرار گرفتند.

یافته‌ها و نتیجه گیری: در این مطالعه در مجموع ۲۰ نمونه از ۸۰ نمونه شیر(۲۵ %) از نظر کوکسیلا بورنتی مثبت بودند. با توجه به اهمیت باکتری کوکسیلا بورنتی، تشخیص سریع و دقیق آن بسیار حائز اهمیت است. تکنیک­های مولکولی به علت دقت بالا و سرعت زیاد در روند تشخیص می­تواند بسیار موثر باشند. لذا بومی سازی تکنیک­های مولکولی در کشور جهت تشخیصی عامل تب کیو توصیه می­شود. نتایج این پژوهش نشان داد که شیر گاو می­تواند یکی از مخازن بالقوه کوکسیلا بورنتی در ایران باشد.


الهام حسین علیپور، پروفسور کریم مردانی، دکتر مهران مرادی،
سال ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: لاکتوباسیلوس سالیواریوس، باکتری پروبیوتیک شناخته‌شده‌ای است که از دستگاه گوارش انسان و حیوانات جدا می­شود. هدف از این مطالعه، جداسازی لاکتوباسیلوس سالیواریوس از شیر خام گاومیش و شناسایی مولکولی و بررسی ویژگی‌های ضدمیکروبی آن در شرایط آزمایشگاهی است.
 مواد و روش‌کار: تعداد ۲۰ نمونه شیر خام گاومیش از دامداری­ های سنتی و صنعتی شهرستان ارومیه تهیه و پس از انتقال به آزمایشگاه، روی محیط MRS کشت داده شدند. در ادامه کلنی­ های مشکوک از نظر شکل و خصوصیات بیوشیمیایی انتخاب و به‌منظور تعیین گونۀ آنها از روش واکنش زنجیره­ای پلی­مراز و به‌دنبال آن چندشکلی طولی قطعۀ محدودشونده (PCR-RFLP) و تعیین توالی نوکلئوتیدی ژن ۱۶S rRNA استفاده شد. اثرات ضدمیکروبی لاکتوباسیلوس سالیواریوس و مایع رویی آن بر علیه لیستریا منوسیتوژنز، سالمونلا تیفی­موریوم، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس به ­ترتیب به روش نقطه ­ای و دیسک بررسی شد. همچنین هیدروفوبیسیتی سطحی باکتری به روش اتصال باکتری به هیدروکربن گزیلن و تولئن ارزیابی شد.
یافته‌ها: از ۶۰ جدایۀ مشکوک به‌دست‌آمده از شیر گاومیش، پس از تعیین توالی نوکلئوتیدی، تعداد ۲۳ جدایۀ مختلف از باکتری ­های اسید لاکتیک شناسایی شد که فقط یک جدایه لاکتوباسیلوس سالیواریوس بود. جدایۀ لاکتوباسیلوس سالیواریوس اثر مهاری معنی­داری در مقایسه با باکتری استاندارد، بر عوامل بیماری ­زای مطالعه‌شده داشت. بیشترین و کمترین اثر مهاری به‌ترتیب در استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی­موریوم مشاهده شد. هیدروفوبیستی باکتری نسبت به گزیلن ۵۵/۳ درصد و تولئن ۵۵/۶ درصد گزارش شد.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که شیوع جنس لاکتوباسیلوس در شیر گاومیش بسیار پایین است و لاکتوباسیلوس سالیواریوس جداشده از خصوصیات ضدمیکروبی منحصربه‌فردی در مقایسه با باکتری پروبیوتیک استاندارد برخوردار است.


احسان یوسفی، بهاره قوچان نژاد نورنیا، افسانه یوسفی، فائزه فکور،
سال ۱۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: اشریشیا کلی سویه O۱۵۷:H۷ به عنوان یکی از عوامل اصلی ایجاد‌کننده بیماری­ های منتقل شونده به­ وسیلۀ مواد غذایی از جمله گوشت و فرآورده ­های گوشتی است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی شیوع آلودگی گوشت گاو کشتار شده در مشهد به اشریشیا کلی سویه O۱۵۷:H۷ با ردیابی ژن rfbE بود.
مواد و روش‌کار: تعداد ۱۴۸ نمونه گوشت گاو کشتار شده در مشهد (بهار تا زمستان ۱۳۹۷) به طور تصادفی جمع ­آوری و به آزمایشگاه منتقل شد. شناسایی اشریشیا کلی سویه O۱۵۷:H۷ با روش ­های بیوشیمیایی و ردیابی ژن rfbE به روش کلنی PCR صورت پذیرفت.
یافته‌ها و بحث: بر اساس آزمون­های بیوشیمیایی، اشریشیا کلی سویه O۱۵۷:H۷ در تعداد ۷ (۴/۷۳ درصد) نمونه از گوشت گاوهای کشتار شده جداسازی و پس از انجام کلنی PCR، در ۲ (۱/۳۵
 درصد) عدد از این ۷ نمونه تأیید شد. با توجه به نتایج این مطالعه، می­توان استنباط کرد گوشت گاو می­تواند به عنوان یک مخزن اصلی و مهم برای اشریشیا کلی سویه O۱۵۷:H۷ باشد و احتمال انتقال این پاتوژن به انسان با مصرف گوشت گاو و فرآورده­های آن وجود دارد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که پرایمرهای اختصاصی ژن rfbEبه‌ خوبی قادر به افتراق کلنی­های اشریشیا کلی سویه O۱۵۷:H۷ از سایر کلنی­های رشد یافته روی محیط کشت، طی فرآیند PCR هستند. تحقیق حاضر برای اولین بار است که در شهرستان مشهد انجام می ­شود.

کیوان جمشیدی، افشین زاهدی، علیرضا صیداوی، محمدرضا پورقاسمی،
سال ۱۴، شماره ۶ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و اهداف: نماتود Dictyocaulus viviparus عامل برونشیت شدید در حیوانات شیری بوده و به‌عنوان مسئول بروز ضررهای اقتصادی قابل توجه در این نوع دام شناخته شده است. مطالعه حاضر  به‌منظور  تعیین میزان وقوع آلودگی به کرم ریوی گاوها (D. viviparous)، انگل شدیداً اندمیک، در گاو و گاومیش در استان گیلان به اجرا در آمده است.
مواد و روش کار: نمونه مدفوع متعلق به ۲۱۲ رأس گاو و ۱۸۹ رأس گاومیش با استفاده از تکنیک Baermann مورد آزمایش قرار گرفت. پس از کشتار دام‌ها در کشتارگاه، ریه متعلق به تمام گاوها و گاومیش‌ها جدا، نمونه برداری و  به‌منظور  مشاهده حضور انگل D. viviparus در ریه به دقت مورد مطالعه قرار گرفتند.
یافته‌ها: به‌طور کلی تفاوت غیر معنی‌داری در میزان شیوع آلودگی به انگل D. viviparus، در نمونه‌های مدفوع گاوها (۲۲/۶۴%) و گاومیش‌ها (۲۶/۳۲%) مشاهده شد. در مطالعه ماکروسکپی، در بافت‌های ریوی آسیب دیده و بیمار متعلق به ۵ رأس گاو و ۵ رأس گاومیش، علائم پنومونی شدید، ضایعات ندولار و پرخونی مشاهده شد. در مطالعات میکروسکپی (هیستوپاتولوژیک) برونشیولیت لنفوسیتیک و ائوزینوفیلیک چند کانونی به‌همراه دیواره‌های عریض بین آلوئولی در ریه‌های آلوده به D. viviparus مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: میزان شیوع و آلودگی به این انگل در بین گاو و گاومیش به ترتیب ۲۲/۶۴% و ۲۶/۳۲% بود اما تفاوت بین این دو گونه دامی معنی دار نبود. در مجموع میزان شیوع دیکتیوکائولوزیس در بین حیوانات جوان در هر دو گونه دامی بیشتر بود.

رحیم طهماسبی، امین جایدری، نعمت شمس، حیدر رحیمی،
سال ۱۶، شماره ۵ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و اهداف:  بروسلوز یک بیماری مشترک بین انسان و دام است که در ایران آندمیک می باشد. اصلی­ ترین راه انتقال بیماری در انسان مصرف شیر آلوده به باکتری­ بروسلا می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان شیوع جنس بروسلا و گونه­ بروسلا آبورتوس در نمونه­ های شیر خام جمع ­آوری شده از گاوداری­ های استان لرستان انجام شد.

مواد و روش کار:  در مطالعه حاضر، ۱۰۰ نمونه شیر خام گاوهای کمتر از ۴ سال، ۴ تا ۶ سال و بالای ۶ سال به‌طور تصادفی جمع‌آوری شد. جدایه ­ها، با استفاده از روش PCR با پرایمر‌های bcsp۳۱ اختصاصی جنس بروسلا و IS۷۱۱ اختصاصی گونه بروسلا آبورتوس شناسایی شداند.

یافته ها و نتایج:  نتایج نشان داد که تعداد ۲۶ تا از نمونه­ ها آلوده به باکتری بروسلا بوداند، که از این تعداد ۱۹ نمونه (۷۳ درصد) گونه بروسلا آبورتوس تشخیص داده شد. بیشتر میزان الودگی بروسلوز در گاوهای متعلق به گروه­های سنی زیر ۴ سال و ۴ تا ۶ سال با نسبت یکسان ۳۱/۴ درصد (۱۱ نمونه) بود، بطوری که در گاو های با سن بالاتر از ۶ سال این میزان ۱۳ درصد (۴ نمونه) تعیین شد. شرق استان با ۱۲ نمونه و شمال غرب استان با یک نمونه به ترتیب بیشترین و کمترین میزان آلودگی به بروسلا را نشان دادند. یافته­ های حاضر نشان می ­دهد اختلاف معنی داری بین فراوانی آلودگی شیر به بروسلا در مناطق شرق استان لرستان با دیگر مناطق وجود دارد )۰/۰۵>P). لازم به ذکر است که احتمال انتقال تب مالت به انسان از طریق مصرف شیر خام و لبنیات آلوده در استان لرستان بالا می باشد.


پیمان خادمی، عبدالغفار اونق، کریم مردانی، محمد خلیلی،
سال ۱۷، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و اهداف:  با توجه به حضور توالی های ژنی منحصر به فرد در پلاسمید اختصاصی QpH۱ مختص کوکسیلا بورنتی، روش‌های متعددی برای تمایز جدایه های کوکسیلا بورنتی بر اساس این پلاسمید جهت تفریق فرم حاد از فرم مزمن بیماری تب کیو در انسان و حیوانات استفاده شده است. بنابراین هدف اصلی این مطالعه بررسی تابلوی قطعات اسید نوکلئیک ناشی از برش آنزیمی در پلاسمید QpH۱ جداشده از شیر گاو و گاومیش با روش واکنش زنجیره ­ای پلیمراز آشیانه ­ای می باشد.
مواد و روش کار:  تعداد ۸۶ جدایه کوکسیلا بورنتی حاوی ژن پلاسمیدی QpH۱ که با روش Nested-PCR طی سال ۲۰۱۸ تایید شده بودند به منظور تعیین تابلوی RFLP پلاسمید QpH۱ مورد استفاده قرار گرفت. پلاسمید ها ابتدا با کیت استخراج شدند و سپس تحت تاثیر آنزیم محدود کننده Hph۱ قرار گرفتند. تعداد ۴ نمونه اسید نوکلئیک جهت تعیین توالی با پرایمر ژن IS۱۱۱۱ به شرکت پیشگام ارسال گردید.
یافته ها:  نتایج آزمایش PCR-RFLP نشان داد که همه نمونه های پلاسمیدی یک الگوی مشابه دو قطعه ای را تحت تاثیر آنزیم Hph۱ نشان دادند. همچنین نتایج تعیین توالی اسید نوکلئیک تمامی ۴ نمونه ارسالی نشان داد که کوکسیلا بورنتی (Nine Mile RSA۴۹۳ strain) می ­باشند.
نتیجه‌گیری:  نتایج نشان داد که هیچ تفاوتی در الگوهای RFLP بر روی پلاسمید QpH۱ کوکسیلا بورنتی جداشده از شیر گاو و گاومیش وجود ندارد. بنابراین تمام جدایه ها از نظر ژنتیکی یکسان هستند و عفونت در حیوانات می تواند از یک سویه کوکسیلا بورنتی (سویه Nine Mile RSA۴۹۳) منشاء گرفته باشند.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله میکروب شناسی پزشکی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق   ناشر: موسسه فرنام

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Medical Microbiology

Designed & Developed by : Yektaweb Publishr: Farname Inc.