زمینه و اهداف: امروزه کاندیداهای غیر آلبیکنس در پاتوژن های انسانی شایع هستند و برخی از این موارد در شیر یافت می شود. عدم برآورد دقیق شیوع و شدت جهانی آن، سبب مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ویژگی های جمعیت شناختی گونه های کاندیدا غیر آلبیکنس (NAC) و توزیع گونه ای NAC می باشد. همچنین ارزیابی حساسیت آزولی گونه های NAC در شرایط آزمایشگاهی و شناسایی ژن erg۱۱ و بیان erg۱۱ در جدایه های گونه های NAC مقاوم به فلوکونازول در ایران بود.
مواد و روش کار: در مطالعه حاضر، کاندیدا های غیر آلبیکنس شامل کاندیدا گلابراتا، کاندیا کروزئی، کاندیدا پاراپسیلوزیس و کاندیدا تروپیکالیس از ۱۴ مزرعه (شیر خام) و بیماران انسانی با استفاده از روش های کشت، و تعیین توالی جداسازی و شناسایی شدند . مقاومت و حساسیت نمونه ها به آزول ها مورد بررسی قرار گرفت و بیان erg۱۱ توسطReal-Time PCR وRT-qPCR ارزیابی شد. نتایج برای مقایسه سطوح بیان ژن erg۱۱ در مقاومت دارویی NAC توسط نرم افزار REST مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: ۶۹ و ۴۸ سویه NAC در ۲۶۲ نمونه شیر و نمونه انسانی جدا شد. بر اساس توالی یابی ITS، ۰.۷۶٪ به عنوان C. glabrata، ۲.۲۹٪ C. tropicalis، ۴.۱۹٪ C. parapsilosis، و ۱۹.۸٪ C. krusei شناسایی شدند. بیان ژن erg۱۱ در NAC در نمونههای جدا شده از انسان نسبت به نمونههای جدا شده از دام افزایش یافته بود (P>۰.۰۵) ، در حالی که در مورد کاندیدا گلابراتا جدا شده از هر دو منبع تفاوت معنیداری مشاهده نشد (P<۰.۰۵). تمام جدایه های NAC به فلوسیتوزین حساس بودند.
نتیجهگیری: جدایههای NAC از شیر گاو دارای ژنهای مقاومت ضد قارچی هستند در حالی که هیچ داروی ضد قارچی مصرف نکرده بودند. ژن مقاومت از طریق عوامل ضد قارچی در داروهای حفاظتی محصولات منتقل می شود. ایزوله های بالینی نیز مقاومت بیشتری نسبت به فعالیت ضد قارچی داشتند. همچنین استفاده از آنتی بیوتیک های آزول می تواند فعالیت سطح ژن مقاومت را افزایش دهد. این پدیده باید برای پروتکل های برنامه درمانی در نظر گرفته شود.