مقدمه واهداف: بستنی یکی از فراورده های شیری است که مورد علاقه مردم به خصوص در فصول گرم سال میباشد. عدم رعایت بهداشت مواد اولیه، شرایط تهیه، نگهداری و توزیع این فراورده میتواند به انواع میکروارگانیسم ها از جمله باکتریهای بیماری زا آلوده شود و سلامت مصرف کننده را به خطر بیاندازد. هدف این مطالعه تعیین میزان آلودگی باکتریایی بستنی های سنتی شهر کرمانشاه در سال 1387 بود.
مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی 80 نمونه بستنی سنتی از شهر کرمانشاه درتابستان 1387 جمع آوری شد. نمونه ها با روشهای استاندارد بررسی آلودگی میکربی مواد غذایی از نظر شمارش کلی میکروارگانیسم ها، شمارش کلیفرم و از نظر سالمونلا، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس آزمایش شدند.
یافته ها: بطور کلی %62)77.5) نمونه دارای آلودگی باکتریایی بیش از حد مجاز بودند. تعداد 59 (%73.75) نمونه شمارش کلی میکروارگانیسم و تعداد 54(%67.5)نمونه شمارش کلیفرم بیش از حد مجاز داشتند. تعداد 30 (37.5%) نمونه به اشریشیا کلی و تعداد 23 (28.75%) نمونه به استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بودند. در هیچ نمونهای سالمونلا یافت نشد.
نتیجه گیری: بستنی های سنتی شهر کرمانشاه آلودگی بالایی به باکتری ها داشتند که احتمالا" نتیجه عدم رعایت بهداشت فردی، استفاده از مواد اولیه آلوده و عدم پاستوریزه کردن شیر میباشد. لذا توصیه میگردد که اصول بهداشتی در تهیه و نگهداری این فراورده رعایت شود و در تهیه آن از شیر و دیگر مواد پاستوریزه استفاده شود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |