سال 15، شماره 2 - ( فروردین - اردیبهشت 1400 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 246-232 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azizpour A. Prevalence and Antibiotic Resistance of Salmonella Serotypes in Chicken Meat of Ardabil, Northwestern Iran. Iran J Med Microbiol 2021; 15 (2) :232-246
URL: http://ijmm.ir/article-1-1271-fa.html
عزیزپور آیدین. بررسی میزان شیوع و مقاومت دارویی سروتیپ‌های سالمونلا در گوشت مرغ اردبیل، ایران. مجله میکروب شناسی پزشکی ایران. 1400; 15 (2) :232-246

URL: http://ijmm.ir/article-1-1271-fa.html


دانشیار بیماری‌های طیور، گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی مشگین شهر، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. ، aidin_azizpour@uma.ac.ir
چکیده:   (4378 مشاهده)

زمینه و اهداف: سالمونلوز یکی از مهمترین بیماری‌های زئونوز است که بیشتر عفونت‌های سالمونلایی در اثر مصرف مواد غذایی آلوده به این باکتری ایجاد می‌شود. در طی دهه‌های اخیر، مقاومت دارویی سالمونلاهای جداشده نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های رایج افزایش یافته است که به‌عنوان یک مشکل بهداشتی جهانی مطرح است. لذا هدف از این تحقیق بررسی سروتیپ‌های سالمونلا در گوشت مرغ و میزان مقاومت آنتی‌بیوتیکی آنها نسبت به ده آنتی‌بیوتیک با مصرف رایج ایران بود.
مواد و روش کار: تعداد ۱۰۰ نمونه گوشت مرغ به‌طور تصادفی از مراکز تهیه و توزیع گوشت مرغ در نقاط مختلف شهرستان اردبیل جمع‌آوری گردید. پس از کشت و جداسازی سالمونلا، پرگنه‌های آن با روش سرولوژی و PCR بررسی شدند. در نهایت تست PCR برای تایید نمونه‌های مثبت سالمونلا تیفی موریوم انجام گردید. میزان مقاومت آنتی‌بیوتیکی جدایه‌ها با روش کربی بایوئر (Kirby Bauer) مشخص شد.
یافته‌ها: از مجموع ۱۰۰ نمونه گوشت مرغ نمونه برداری شده ۶ درصد سالمونلا (تعداد ۶ مورد) به‌دست آمد که از این تعداد ۵۰ درصد به سالمونلا اینفنتیس، ۱۶/۶ درصد به سالمونلا آنتریتیدیس، ۱۶/۶ درصد به سالمونلا تیفی موریوم و ۱۶/۶ درصد به سالمونلا تامپسون (۱۶/۶ درصد) تعلق داشت. بیش از ۶۰ درصد جدایه‌ها به هفت آنتی‌بیوتیک مقاوم بودند. به‌طوری‌که بیشترین مقاومت داروئی نسبت به آمپیسیلین (۸۳/۳ درصد)، سولفادیازین+ تری متوپریم (۸۳/۳ درصد)، کلرامفنیکل (۸۳/۳ درصد) و بعد از آنها کوتریموکسازول (۶۶/۷ درصد)، آمیکاسین (۶۶/۷ درصد)، تتراسیکلین (۶۶/۷ درصد)، داکسی‌سیکلین (۶۶/۷ درصد) و فلورفنیکل (۱۶/۷ درصد) مشاهده شد. تمامی جدایه‌ها در مقابل سیپروفلوکساسین و انروفلوکساسین حساس بودند.
نتیجه‌گیری: نتایج این بررسی نشان داد که در گوشت مرغ سالمونلا اینفنتیس غالب هست و جدا‌یه‌ها نسبت به اکثریت ده آنتی‌بیوتیک رایج در صنعت دام و طیور مقاومت دارویی دارند که از نظر بهداشت عمومی حایز اهمیت فراوانی است.

متن کامل [PDF 900 kb]   (1458 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: میکروب شناسی مواد غذایی
دریافت: 1399/11/4 | پذیرش: 1399/12/2 | انتشار الکترونیک: 1400/1/20

فهرست منابع
1. Zrodowska B, Liedrke K, Radkowski M. Post-harvest Salmonella spp. prevalence in turkey carcasses in processing plant in the northeast of part of Poland. Polish J Vet Sci. 2014; 17(1): 181-9. [DOI:10.2478/pjvs-2014-0026] [PMID]
2. Emaddi Chashni S, Hassanzadeh M, Bozorgmehri Fard M. Characterization of the Salmonella Isolates from Backyard Chickens in North of Iran, by Serotyping, Multiplex PCR and Antibiotic Resistance Analysis. Arch Razi Inst. 2004; 64 (2):77-83.
3. Asadpour Y, Mohammadi M, Pourbakhsh S A, Rasa M. Isolation, serotyping and antibiotic resistance of Salmonella isolated from chicken carcasses in Guilan province. Iranian Vet J. 2013; 9 (4): 5-13.
4. Azizpour A. Determining the antibiotic resistance patterns of isolated Salmonella from broiler flocks to 28 antimicrobial agents used in Iran. J Comp Path Iran. 2018; 15 (1): 2411-20.
5. Azizpour A. A Study of Salmonella Spp. Contamination of Eggs and their Antibiotic Resistance Patterns in Ardabil, Iran. Qom Uni Med Sci J. 2020; 14 (1): 38-50. [DOI:10.29252/qums.14.1.38]
6. Momtaz H, Gha'ed Amini M, Momeni M. Detection of virulence factors in Salmonella typhimurium and Salmonella enteritidis serotypes isolated from chicken meat in Chaharmahal va Bakhtiari Province of Iran. J Food Microb. 2014; 1(1): 17-22.
7. Zahraei Salehi T, Mahzounieh M, Saeedzadeh A.The isolation of Antibiotic- Resistant Salmonella from intestine and liver of poultry in Fars province of Iran. Inter J Poul Sci. 2005; 4(5): 320-2. [DOI:10.3923/ijps.2005.320.322]
8. Nair S, Lin TK, Pang T, Altwegg M. Characterization of Salmonella serovars by PCR-Single-Strand conformation polymorphism analysis. J Clini Microb. 2002; 40 (7): 2346-51. [DOI:10.1128/JCM.40.7.2346-2351.2002] [PMID] [PMCID]
9. Akbarmehr J. Isolation of Salmonella spp. from poultry (ostrich, pigeon, and chicken) and detection of their hilA gene by PCR method. Afr J Microb Res. 2010; 4 (24): 2678-81.
10. Mahmud MS, Bari ML, Hossain MA. Prevalence of Salmonella serovars and antimicrobial resistance profiles in poultry of Savar area, Bangladesh. Foodborne Pathol Dis. 2011; 8(10): 8-14. [DOI:10.1089/fpd.2011.0917] [PMID]
11. Goncagul G, Gunaydin E, Carli T. Prevalence of Salmonella serogroups in chicken meat. Turkish J Vet Anim Sci. 2005; 29: 103-6.
12. Molla B, Mesfin A, Alemayehu D. Multiple antimicrobial-resistant Salmonella serotypes isolated from chicken carcass and giblets in Debre Zeit and Addis Ababa, Ethiopia. Ethiopian J Health Devel. 2003; 17: 131-149. [DOI:10.4314/ejhd.v17i2.9854]
13. Orji MU, Onuigbo HC, Mbata TI. Isolation of Salmonella from poultry droppings and other environmental sources in Awka Nigeria. Int J Infect Dis. 2009; 9(2): 86-89. [DOI:10.1016/j.ijid.2004.04.016] [PMID]
14. Ruichao L, Jing L, Yang W, Shuliang L, Yun L. Prevalence and characterization of Salmonella species isolated from pigs, ducks and chickens in Sichuan Province China. Inter J Food Microb. 2013; 163:14-8. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2013.01.020] [PMID]
15. Raeisi A, Ghiyami R.M. Survey on Prevalence of Salmonella Serogroups and Antibiotics Susceptibility Pattern in Chicken Meat in Ardabil, Iran J Ardabil Uni Med Scie. 2015; 15 (3): 320-9.
16. Soumet C, Ermel G, Rose N, Drouin P, Salvat G, Colin P. Evaluation of a multiplex PCR assay for simultaneous identification of Salmonella sp., Salmonella Enteritidis and Salmonella Typhimurium from environmental swabs of poultry houses. Lett Appl Microbiol 1999; 28(2): 113-7. https://doi.org/10.1046/j.1472-765X.1997.00358.x [DOI:10.1046/j.1365-2672.1999.00488.x]
17. Sadeghi Zali M, Hashempour A, Kalbkhani M, Delshad R. Comparative inspection about infection to Salmonella in different organs (heart, liver, ovary, feces) in slaughtered poultry of Urmia industrial slaughter house. J Large Anim Clin Sci Res (Iran J Vet Med). 2011; 5(1): 56-60.
18. Peighambari SM, Akbarian R, Morshed R, Yazdani A. Characterization of Salmonella isolates from poultry sources in Iran. Iran J Vet Med. 2013; 7: 35-41.
19. Capita R, Alonso-Calleja C, Prieto M. Prevalence of Salmonella enterica serovars and genovars from chicken carcasses in slaughter houses in Spain. J Appl Microb. 2007; 103 (5): 1366-75. [DOI:10.1111/j.1365-2672.2007.03368.x] [PMID]
20. Yang B, Qu D, Zhang X, Shen J, Cui S. Prevalence and characterization of Salmonella serovars in retail of marketplace in Shaanxi, China. Int J Food Microb. 2010; 141: 63-72. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2010.04.015] [PMID]
21. Boni HFK, Carrijo AS, Fascina VB. Detection of Salmonella spp. in broiler buildings and stuff of slaughterhouse in the central region of Mato Grosso do Sul. Revista Brasil De Saude Prod Anim. 2011; 12: 84-9.
22. Mezali L, Hamdi TM. Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella isolated from meat and meat products in Algiers (Algeria). Foodborne Pathol Dis. 2012; 9 (6): 522-9. [DOI:10.1089/fpd.2011.1032] [PMID]
23. Abdelghany SM, Sallam KI, Abd-Elkhalek A, Tamura T. Occurrence, genetic characterization and antimicrobial resistance of Salmonella isolated from chicken meat and giblets. . Epidemiol Infect. 2015; 143(5): 997-1003. [DOI:10.1017/S0950268814001708] [PMID]
24. Yusufi Mashouf R. The study of prevalence of Salmonella in poultry carcasses for sale in Hamedan retail market J Zanjan Uni Med Sci Health Servi. 2001; 8(33): 47-51.
25. Soltan Dallal M M, Vahedi S, Zeraati H, Bakhtiary R, Izadpour F. Comparison of prevalence of microbial contamination of red and poultry meat and non- packaging in retail and chain stores in southern Tehran. J Shahid Sadoughi Uni Med Sci Health Servi. 2007; 15 (1): 35-43.
26. Pooladgar AA, Youse JV. Nemati M. Salmonellosis in Ahwaz poultry farms-southwest of Iran. J Exper Zool. 2010; 13: 503-7.
27. Ezzatpanah A, Moradi BS, Khaki P, Ghaderi R, Seyedan Jasbi S.Isolation, Determination of Serotype and Pattern of Antibiotic Resistance of Isolated Salmonella from Poultry in Arak. Iran Vet J. 2013; 9(2): 88-96.
28. Amirmozaffari N, Rahmani Z, Iesazadeh Kh. Evaluation of the level of contamination with Salmonella spp.in red meat, chicken and domestic and industrial eggs produced in Talesh city and assessment of their antibiotic resistance pattern, Iran. Qom Uni Med Sci J. 2013; 7(5): 60-65.
29. Sodagari HR, Mashak Z, Ghadimianazar A. Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella serotypes isolated from retail chicken meat and giblets in Iran. J Infect Dev Count. 2015; 9(5):463-9. [DOI:10.3855/jidc.5945] [PMID]
30. Ghaderi R, Moradi Bidhendi S, Khaki. Occurrence of multidrug-resistant Salmonella enterica serovar Enteritidis isolates from poultry in Iran. Arch Razi Inst. 2016; 71 (1):43-9.
31. Mehrabian S, Rafiee R, Hajian A. Examining the type and rate of drug resistance in Salmonella isolated from food. Iran J Sci Tech.2001; 1(3):193-9.
32. Carraminana JJ, Rota C, Augutin I. High Prevalence of multiple resistance to antibiotics in Salmonella serovars isolated from poultry slaughterhouse in Spain. Vet Microb. 2004; 104 (1-2): 133-139. [DOI:10.1016/j.vetmic.2004.08.010] [PMID]
33. Angkititrakul S, Chomvarin C, Chaita T, Kanistanon K, Waethewutajarn S. Epidemiology of antimicrobial resistance in Salmonella isolated from pork,chiken meat and humans in Thailand. Southeast Asian J Tropic Med Pub Health. 2005; 36 (6): 1510-5.
34. Namaei M, Ziaee M, Ghannad KM. Prevalence of Salmonella contamination in locally (non-industrially) produced eggs in Birjand. J Birjand Uni Med Sci. 2009; 16(2): 37-41.
35. Shapouri R, Rahnema M, Eghbalzadeh SH. Prevalence of Salmonella serotypes in chicken meat and egg and determine their antibiotic susceptibility in Zanjan. Quarterly J Anim Phys Devel. 2009; 6(3):63-71.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله میکروب شناسی پزشکی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق   ناشر: موسسه فرنام

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Medical Microbiology

Designed & Developed by : Yektaweb Publishr: Farname Inc.