زمینه و هدف: لاکتوباسیلوس سالیواریوس، باکتری پروبیوتیک شناختهشدهای است که از دستگاه گوارش انسان و حیوانات جدا میشود. هدف از این مطالعه، جداسازی لاکتوباسیلوس سالیواریوس از شیر خام گاومیش و شناسایی مولکولی و بررسی ویژگیهای ضدمیکروبی آن در شرایط آزمایشگاهی است.
مواد و روشکار: تعداد ۲۰ نمونه شیر خام گاومیش از دامداری های سنتی و صنعتی شهرستان ارومیه تهیه و پس از انتقال به آزمایشگاه، روی محیط MRS کشت داده شدند. در ادامه کلنی های مشکوک از نظر شکل و خصوصیات بیوشیمیایی انتخاب و بهمنظور تعیین گونۀ آنها از روش واکنش زنجیرهای پلیمراز و بهدنبال آن چندشکلی طولی قطعۀ محدودشونده (PCR-RFLP) و تعیین توالی نوکلئوتیدی ژن ۱۶S rRNA استفاده شد. اثرات ضدمیکروبی لاکتوباسیلوس سالیواریوس و مایع رویی آن بر علیه لیستریا منوسیتوژنز، سالمونلا تیفیموریوم، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب به روش نقطه ای و دیسک بررسی شد. همچنین هیدروفوبیسیتی سطحی باکتری به روش اتصال باکتری به هیدروکربن گزیلن و تولئن ارزیابی شد.
یافتهها: از ۶۰ جدایۀ مشکوک بهدستآمده از شیر گاومیش، پس از تعیین توالی نوکلئوتیدی، تعداد ۲۳ جدایۀ مختلف از باکتری های اسید لاکتیک شناسایی شد که فقط یک جدایه لاکتوباسیلوس سالیواریوس بود. جدایۀ لاکتوباسیلوس سالیواریوس اثر مهاری معنیداری در مقایسه با باکتری استاندارد، بر عوامل بیماری زای مطالعهشده داشت. بیشترین و کمترین اثر مهاری بهترتیب در استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفیموریوم مشاهده شد. هیدروفوبیستی باکتری نسبت به گزیلن ۵۵/۳ درصد و تولئن ۵۵/۶ درصد گزارش شد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که شیوع جنس لاکتوباسیلوس در شیر گاومیش بسیار پایین است و لاکتوباسیلوس سالیواریوس جداشده از خصوصیات ضدمیکروبی منحصربهفردی در مقایسه با باکتری پروبیوتیک استاندارد برخوردار است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |