Iranian Journal of Medical Microbiology
مجله میکروب شناسی پزشکی ایران
Iran J Med Microbiol
Medical Sciences
http://ijmm.ir
1
admin
1735-8612
2345-4342
8
10.30699/ijmm
14
8888
13
en
jalali
1402
1
1
gregorian
2023
4
1
17
2
online
1
fulltext
en
اثر ضد میکروبی مقایسه ای، الگوی تخریب جنبشی و دینامیک غیرفعال سازی میکروبی اسانس دارچین استخراج شده و سینامالدئید تجاری در برابر پاتوژن های مواد غذایی
Comparative Antimicrobial Efficacy, Kinetic Destruction Pattern and Microbial Inactivation Dynamics of Extracted Cinnamon Essential Oil and Commercial Cinnamaldehyde against Foodborne Pathogens
میکروب شناسی مواد غذایی
Food Microbiology
مقاله پژوهشی
Original Research Article
<p style="font-style: normal; text-align: justify;"><span class="sanspYW"><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:IRANsans;"><span style="color:#ffffff;"><strong><span style="background-color:#16a085;">زمینه و اهداف: </span></strong></span> </span></span></span><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:IRANsans;">تقاضای فزاینده برای کشف نسل بعدی ضد میکروبی ها، استفاده از عصاره های گیاهی را به عنوان جایگزین ضروری می کند. این مطالعه به بررسی اثر ضد باکتریایی اسانس دارچین استخراج شده (CEO) و سینامالدئید تجاری (CN) در برابر پاتوژن های غذایی می پردازد.</span></span><br>
<span class="sanspYW"><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:IRANsans;"><strong><span style="color:#ffffff;"><span style="background-color:#16a085;">مواد و روش کار: </span></span> </strong></span></span></span><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:IRANsans;">روش انتشار دیسک Kirby-Bauer برای غربالگری قدرت ضد میکروبی CEO و CN استفاده شد. MIC و MBC با روش میکرورقیق سازی براث تعیین شد. الگوی تخریب جنبشی با روش کشتن زمان مورد مطالعه قرار گرفت. CEO و CN با واسطه دینامیک غیرفعال سازی S. typhimurium (ALM۴۰) و L. monocytogenes بر روی مدل گوشت مرغ زمینی مورد مطالعه قرار گرفتند.</span></span><br>
<span class="sanspYW"><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:IRANsans;"><span style="color:#ffffff;"><strong><span style="background-color:#16a085;">یافته ها: </span></strong></span> </span></span></span><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:IRANsans;">هر دو CEO و CN اثر ضد میکروبی قابلتوجهی در برابر سویههای آزمایشی نشان دادند که به ترتیب در برابر<em> V. metschnikovii</em> و<em> E. coli</em> کمترین اثر را داشتند. عوامل به طور مساوی باکتری های گرم مثبت و منفی را مهار کردند. CN اثربخشی بالاتری نسبت به CEO نشان داد اگرچه نتایج بسیار نزدیک بود. MIC CEO و CN به ترتیب از ۰.۶۲۵٪ -۵٪ (v/v) و ۰.۰۷۸٪ -۰.۳۱۲۵٪ (v/v) متغیر بود. عملیات حرارتی و تغییر pH مانع از قدرت ضد باکتریایی CEO نشد. سینتیک تخریب با واسطه CEO و CN در <em>L. monocytogenes</em> سریعتر از (ALM ۴۰) <em>S. typhimurium</em> بود. مطالعه دینامیک غیرفعال سازی نشان داد که CEO و CN اثرات ضد میکروبی کمی وابسته به دوز دارند. علاوه بر این، شرایط نگهداری و زمان، قدرت ضد میکروبی را کاهش نداد. کاهش قابل توجه میکروبی در هر دو نمونه گوشت CEO و CN درمان شده (مورد عمل قرار گرفته شده) نسبت به کنترل های مورد عمل قرار نگرفته، مشاهده شد. قابل ذکر است، کاهش کامل تعداد زنده در مدل گوشت در محیط انتخابی درست پس از ۲۴ ساعت نگهداری مشاهده شد.</span></span><br>
<span class="sanspYW"><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:IRANsans;"><strong><span style="color:#ffffff;"><span style="background-color:#16a085;">نتیجهگیری: </span></span> </strong></span></span></span><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:IRANsans;">هر دو CEO و CN، اثرات ضد میکروبی امیدوارکنندهای را برای استفاده در مبارزه با پاتوژنهای منتقله از غذا نشان دادند.</span></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family:Times New Roman;"><span style="font-size:16px;"><span style="color:#ffffff;"><strong><span style="background-color:#16a085;">Background and Aim:</span></strong></span> </span></span><span style="line-height:2;"><span style="font-size:16px;"><span style="font-family:Times New Roman;">The increasing demand for the discovery of next-generation antimicrobials necessitates the use of plant extracts as alternatives. This study investigates the antibacterial efficacy of<b> </b>extracted cinnamon essential oil (CEO) and commercial cinnamaldehyde (CN) against foodborne pathogens.</span></span></span><br>
<span style="font-family:Times New Roman;"><span style="font-size:16px;"><strong><span style="color:#ffffff;"><span style="background-color:#16a085;">Materials and Methods:</span></span></strong> </span></span><span style="line-height:2;"><span style="font-size:16px;"><span style="font-family:Times New Roman;">Kirby-Bauer<b> </b>disc diffusion method was used to screen the antimicrobial potency of CEO and CN. MIC and MBC were determined by the broth microdilution method. Kinetic destruction pattern was studied by time killing assay. CEO and CN mediated inactivation dynamics of <i>S. typhimurium </i>(ALM40) and <i>L. monocytogenes</i> were studied on the ground chicken meat model.</span></span></span><br>
<span style="font-family:Times New Roman;"><span style="font-size:16px;"><strong><span style="color:#ffffff;"><span style="background-color:#16a085;">Results:</span></span></strong> </span></span><span style="line-height:2;"><span style="font-size:16px;"><span style="font-family:Times New Roman;">Both CEO and CN showed remarkable antimicrobial efficacy against the test strains, with highest and lowest efficacy against <i>V. metschnikovii </i>and<i> E. coli, </i>respectively. The agents inhibited gram-positive and negative bacteria equally. CN showed higher efficacy than CEO although the results were very close. MIC of CEO and CN ranged from 0.625%-5% (v/v) and 0.078%-0.3125% (v/v), respectively. Heat treatment and pH alteration did not hamper the antibacterial potency of CEO. CEO and CN mediated destruction kinetics were faster in <i>L. monocytogenes </i>than<i> S. typhimurium </i>(ALM 40). Inactivation dynamics study showed CEO and CN to have slightly dose-dependent antimicrobial effects. Besides, storage conditions and time did not reduce the antimicrobial potency. The significant microbial reduction was observed in both CEO and CN treated meat samples than untreated controls. Notably, a complete reduction of viable count in meat model was observed in selective medium just after 24hrs storage.</span></span></span><br>
<span style="font-family:Times New Roman;"><span style="font-size:16px;"><strong><span style="color:#ffffff;"><span style="background-color:#16a085;">Conclusion:</span></span></strong> </span></span><span style="line-height:2;"><span style="font-size:16px;"><span style="font-family:Times New Roman;">Both<b> </b>CEO and CN showed promising antimicrobial effects to be used in combating foodborne pathogens.</span></span></span></p>
<p style="text-align: justify;"><p style="text-align: justify;"></p></p>
<p style="text-align: justify;"><div></div></p>
اسانس دارچین, سینامالدئید, فعالیت ضد میکروبی, پاتوژن های غذایی
Cinnamon essential oil, Cinnamaldehyde, antimicrobial activity, foodborne pathogens
230
242
http://ijmm.ir/browse.php?a_code=A-10-2060-1&slc_lang=en&sid=1
Tohura Ahmed
Suchi
تورا احمد
سوچی
tohuraahmed@gmail.com
100319475328460024585
100319475328460024585
No
Department of Microbiology, University of Dhaka, Dhaka, Bangladesh
گروه میکروب شناسی، دانشگاه داکا، داکا، بنگلادش
Israt Dilruba
Mishu
اِسرت دِل رُبا
میشو
israt_mishu@du.ac.bd
100319475328460024586
100319475328460024586
No
Department of Microbiology, University of Dhaka, Dhaka, Bangladesh
گروه میکروب شناسی، دانشگاه داکا، داکا، بنگلادش
Marufa Zerin
Akhter
معروفا زرین
اختر
mzakhter@gmail.com
100319475328460024587
100319475328460024587
No
Department of Microbiology, University of Dhaka, Dhaka, Bangladesh
گروه میکروب شناسی، دانشگاه داکا، داکا، بنگلادش
Md. Mahfuzul
Hoque
م. د. ماه فوزول
هوکو
drmdhoque2004@yahoo.com
100319475328460024588
100319475328460024588
Yes
Department of Microbiology, University of Dhaka, Dhaka, Bangladesh
گروه میکروب شناسی، دانشگاه داکا، داکا، بنگلادش