TY - JOUR T1 - Brucellosis in Humans with the Approach of Brucella Species Contamination in Unpasteurized Milk and Dairy Products from Hamadan, Iran TT - بروسلوزیس در انسان با رویکرد آلودگی گونه های بروسلا در شیر و محصولات لبنی غیر پاستوریزه در همدان، ایران JF - Iran-J-Med-Microbiol JO - Iran-J-Med-Microbiol VL - 16 IS - 4 UR - http://ijmm.ir/article-1-1623-fa.html Y1 - 2022 SP - 282 EP - 287 KW - Brucella KW - Contamination KW - Dairy products KW - Hamadan N2 - زمینه و اهداف: شیر و فرآورده های لبنی به عنوان مهم ترین منابع غذایی انسان می توانند به دلیل عدم رعایت استانداردهای بهداشتی منجر به بروز بیماری های عفونی شوند. بروسلوز یکی از بیماری های مهم مشترک بین انسان و دام است که جمعیت انسانی را تحت تأثیر قرار می دهد. انسان معمولاً از طریق شیر و لبنیات آلوده و تماس مستقیم با حیوانات آلوده به گونه های بروسلا آلوده می شوند. مواد و روش کار: این مطالعه به منظور تعیین میزان آلودگی گونه های بروسلا در شیر و محصولات لبنی در مناطق روستایی و شهری همدان، غرب ایران در سال ۹۸- ۱۳۹۷انجام شد. در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، ۲۹۱ نمونه شیر نجوشیده (۲۲۷)، پنیر تازه (۴۳) و خامه (۲۱) از تامین کنندگان محصولات لبنی در مناطق شهری (تعداد ۱۰۳)، روستایی (تعداد ۱۶۲) و مناطق صنعتی (تعداد ۲۶ )جمع آوری شد. ما ۷۲ نمونه از گوسفند و بز و ۲۱۹ نمونه از گاو جمع آوری کردیم. نمونه ها به صورت تصادفی از مراکز هدف انتخاب شدند. یافته ها: میزان آلودگی کلی نمونه‌های جمع‌آوری‌شده با گونه‌های بروسلا ۴/۱ درصد بود. آلودگی شیر و محصولات لبنی در مناطق شهری ۰/۹ درصد، روستایی ۶/۶ درصد و در مناطق صنعتی صفر درصد بوده است. علاوه بر این، میزان آلودگی برای نشخوارکنندگان کوچک و نشخوارکنندگان بزرگ به ترتیب از ۹/۷ درصد و ۲/۵ درصد متغیر بود که به طور قابل توجهی معنی دار بود (۰/۰۱P value=) نتیجه‌گیری: با توجه به اهمیت مصرف لبنیات در رژیم غذایی انسان و آلودگی بیشتر شیر و محصولات لبنی تهیه شده از گاو، گوسفند و بز به گونه‌های بروسلا، توصیه می‌شود برنامه‌های کنترل و پیشگیری در گوسفند و بز جدی‌تر اتخاذ شود. M3 10.30699/ijmm.16.4.282 ER -