سال 13، شماره 3 - ( مرداد - شهریور 1398 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 193-180 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران ، y.maghsoodlou@au.ac.ir
3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
چکیده:   (4549 مشاهده)
زمینه و اهدف: امروزه با توجه به مضرات استفاده از نگه­دارنده­های شیمیایی مواد غذایی، استفاده از نگه­دارنده­های طبیعی افزایش یافته است. باکتریوفاژها (فاژها) انگل­های اجباری باکتریایی هستند که برای انسان و حیوان بی­خطر می­باشند، لذا می­توانند به­عنوان عوامل ضدمیکروبی طبیعی مناسب در مواد غذایی به­کار روند. هدف این تحقیق، جداسازی فاژ لیتیک اشریشیاکلی از فاضلاب، شناسایی و ارزیابی کارایی آن در کنترل اشریشیاکلی درگوشت مرغ بود.
 
مواد و روش کار: باکتری اشریشیاکلی کاستلانی  (1330: PTCC) از سازمان پژوهش­های علمی و صنعتی ایران تهیه شد. فاژ مورد نظر از فاضلاب کارخانه لبنی ملایر جداسازی و اثر ضدمیکروبی آن­ از طریق ایجاد پلاک بررسی شد. مورفولوژی و تشخیص خانواده احتمالی آن با میکروسکوپ الکترونی گذاره (TEM) مشاهده و بررسی شد. طیف میزبانی علیه 5 سویه اشریشیاکلی و اثر آن علیه باکتری­های سالمونلا انتریکا، استافیلوکوکوس اورئوس و یرسسینیا انترکولیتیکا نیز ارزیابی شد. تأثیر فاژ لیتیک اختصاصی اشریشیاکلی بر میزان آلودگی اشریشیاکلی تلقیح شده در گوشت مرغ نیز بررسی شد.
 
یافته‌ها: فاژ جداسازی شده فاقد ­دم، دارای کپسید کروی، و به احتمال زیاد متعلق به خانواده­ تکتی­ویریده بود. فاژ مورد نظر برخلاف سایر جنس­های مورد آزمون، بر 5 سویه اشریشیاکلی انتخابی اثر ضدمیکروبی داشت. نتایج تأثیر فاژ بر میزان آلودگی اشریشیاکلی در گوشت مرغ نشان داد که میزان باکتری از 10log 3 پس از 24 ساعت به 10log 8/1 رسید و پس از 4 روز به کمتر از 1 سیکل لگاریتمی رسید.
 
نتیجهگیری: فاژ جداسازی شده اثر ضدمیکروبی قوی بر اشریشیاکلی داشت؛ بنابراین می­تواند کاندیدای مناسبی به­عنوان نگهدارنده جهت کاربرد در مواد غذایی باشد.
متن کامل [PDF 1625 kb]   (2269 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (5578 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: مواد ضد میکروبی
دریافت: 1398/5/10 | پذیرش: 1398/9/1 | انتشار الکترونیک: 1398/9/1

فهرست منابع
1. Atterbury RJ, Dillon E, Swift C, Connerton PL, Frost JA, Dodd CER, et al. Correlation of Campylobacter bacteriophage with reduced presence of hosts in broiler chicken ceca. Appl Environ Microbiol. 2005; 71(8):4885-7. [DOI:10.1128/AEM.71.8.4885-4887.2005] [PMID] [PMCID]
2. Muth, M K, Fahimi M, Karns SA. Analysis of Salmonella control performance in U.S. young chicken slaughter and pork slaughter establishments. J of Food Protec. 2009; 72(1):6-13. [DOI:10.4315/0362-028X-72.1.6] [PMID]
3. Motarjemi Y, Moy GG, Jooste PJ, Anelich LE. Food Safety Management. In: Motarjemi Y, Lelieveld H (Eds). San Diego: Academic Press; 2014. [DOI:10.1016/B978-0-12-381504-0.00041-X]
4. Hosseini Jazani N, Hadizadeh O, Farzaneh H, Moloudizargari M. Synergistic antibacterial effects of β- Chloro- L- alanine and phosphomycin on urinary tract isolates of E. coli. Bio J Microbiol. 2013; 1(4):1- 6.
5. Hill B, Smythe B, Lindsay D, Shepherd J. Microbiology of raw milk in New Zealand. Int J Food Microbiol. 2012; 157(2):305-308. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2012.03.031] [PMID]
6. Kutter E, Sulakvelidze A (Eds). Bacteriophages: Boca Raton: CRC Press; 2005; 1-5. [DOI:10.1201/9780203491751]
7. World Health Organization. The FTY eighth world health assembly. Geneva: WHO; 2005.
8. World Health Organization. Food safety & food-borne illness. fact sheet no. 237 (reviewed March 2007). Geneva: WHO; 2007.
9. Steinbacher S, Baxa U, Miller S, Weintraub A, Seckler R, Huber R. Crystal structure of phage P22 tails pike protein complexed with Salmonella sp. antigen receptors. Proc Natl Acad Sci USA. 1996; (93):10584-8. [DOI:10.1073/pnas.93.20.10584] [PMID] [PMCID]
10. Kutateladze M, Adamia R. Bacteriophages as potential new therapeutics to replace or supplement antibiotics. Trends Biotechnol. 2010; (28):591-5. [DOI:10.1016/j.tibtech.2010.08.001] [PMID]
11. Scallan E, Hoekstra RM, Angulo FJ, Tauxe RV, Widdowson MA, Roy SL, et al. Foodborne illness acquired in the United States-major pathogens. Emerg Infect Dis. 2011; 17(1):7-15. https://doi.org/10.3201/eid1701.P21101 [DOI:10.3201/eid1701.P11101] [PMID]
12. Pourmahmoodi A, Mohammadi J, Mirzai A, Momeni Negad M, Afshar R. Epidemiological study of traditional ice cream in Yasuj. Armaghan Danesh. 2002; 8(29):59-65. [Persian]
13. Whichard JM, Sriranganathan N, Pierson FW. Suppression of Salmonella growth by wild-type and large-plaque variants of bacteriophage Felix O1 in liquidculture and on chicken frankfurters. J of Food Prot. 2003; (66):220-5. [DOI:10.4315/0362-028X-66.2.220] [PMID]
14. Ranjbar M, Sharifiyan A, Shabani Sh, Amin Afshar M. Antimicrobial effect of garlic extract Staphylococcus aureus and Escherichia coli bacteria in a cook ready chicken to meal model. Food Technol Nutr. 2014; 11(4):57-68.
15. Zare1 L, Shenagari M, Mirzaei MKH, Mojtahedi A. Isolation of lytic phages against pathogenic E.coli isolated from diabtic ulcers. Iran J Med Microbiol. 2018; 11(2):34-41.
16. Borysowski J, Weberdabrowska B, Gorski A. Bacteriophage endolysins as a novel class of antibacterial agents. Exp Biol Med. 2006; (231):366-77. [DOI:10.1177/153537020623100402] [PMID]
17. Vonasek E, Phuong L, Nitin N. Encapsulation of bacteriophages in whey protein films for extended storage and release. Food Hydro. 2014; (37):7-13. [DOI:10.1016/j.foodhyd.2013.09.017]
18. Soltan Dallal MM, Imeni SM, Nikkhahi F, Rajabi Z, Salas SP. Isolation of E. Coli bacteriophage from raw sewage and comparing its antibacterial effect with ceftriaxone antibiotic. Int J Adv Biotechnol Res. 2016; 7(3):385-91.
19. Hungaro HM, Mendonca RCS, Gouvea DM, Vanetti MCD, Pinto CLD. Use of bacteriophages to reduce Salmonella in chicken skin in comparison with chemical agents. Food Res Int. 2013; (52):75-81. [DOI:10.1016/j.foodres.2013.02.032]
20. Anany H, Chen W, Pelton R, Griffiths MW. Biocontrol of Listeria monocytogenes and Escherichia Coli O157: H7 in meat by using phages immobilized on modified cellulose membranes. Appl Environ Microbiol. 2011; (77):6379-87. [DOI:10.1128/AEM.05493-11] [PMID] [PMCID]
21. Hagens S, Loessner MJ. Bacteriophage for biocontrol of foodborne pathogens: calculations and considerations. Current Pharma Biotech. 2010; (11): 58-68. [DOI:10.2174/138920110790725429] [PMID]
22. Hooton S, Atterbury RJ, Connerton IF. Application of a bacteriophage cocktail to reduce Salmonella Typhimurium U288 contamination on pig skin. International Journal of Food Microbiology . 2011; (151): 157-163. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2011.08.015] [PMID]
23. Bigwood T, Hudson JA, Billington C. Influence of host and bacteriophage concentrations on the inactivation of food-borne pathogenic bacteria by two phages. FEMS microbiol letters.2009; 291: 59-64. [DOI:10.1111/j.1574-6968.2008.01435.x] [PMID]
24. Greer GG. Bacteriophage control of foodborne bacteria. J of Food Prot. 2005; (68): 1334-1334 [DOI:10.4315/0362-028X-68.5.1102] [PMID]
25. Merabishvili M, Pirnay J, Verbeken G, Chanishvili N, Tediashvili M, Lashkhi N, Glonti T, Krylov V, Mast J, Van Parys L. Quality-controlled small-scale production of a well-defined bacteriophage cocktail for use in human clinical trials. 2009; PloS one 4, e4944. [DOI:10.1371/journal.pone.0004944] [PMID] [PMCID]
26. Carvalho CM, Santos SB, Kropinski AM, Ferreira EC, Azeredo J. Phages as therapeutic tools to control major foodborne pathogens: Campylobacter and Salmonella, In Bacteriophages. 2012. Croatia: InTech, pp 179-214.
27. Singh V, Jain P, Dahiya S. Isolation and characterization of bacteriophage from waste water against E.coli, a food born pathogen. Microbiol Biotech. 2016; (1):163-70.
28. Jann K, Schmidt G, Wallenfels B. Isolation and Characterization of Escherichia coli bacteriophage Ω 8 specific for E. coli strains belonging to sero-group Ω 8. General Microbiol. 1971; (67):289-97. [DOI:10.1099/00221287-67-3-289] [PMID]
29. Beheshti Maal K, Soleimani Delfan A, Salmanizadeh SH. Isolation and identification of two novel Escherichia Coli bacteriophages and their application in wastewater treatment and coliform's phage therapy. Jundishapur J Microbiol. 2015; 8(3):e14945. [DOI:10.5812/jjm.14945] [PMID] [PMCID]
30. Chai Q, Dandan W, Liu F, Song F, Tang X, Cao Y, et al. Therapy potential of tailless bacteriophage ΦHN161 and its ability in modulating inflammation caused by bacterial disease. Vet Med Open. 2016; 1(2):36-42. 31. [DOI:10.17140/VMOJ-1-107]
31. Hagens S, Loessner MJ. Bacteriophage for biocontrol of foodborne pathogens: calculations and considerations. Curr Pharm Biotechnol. 2010; (11):58-68. [DOI:10.2174/138920110790725429] [PMID]
32. FiorentinL, Vieira ND, Barioni Junior W. Use of lytic bacteriophages to reduce Salmonella Enteritidis in Experimentally Contaminated Chicken Cuts. Br J Poultry Sci. 2005; 7(4):255-60. [DOI:10.1590/S1516-635X2005000400010]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.