سال 12، شماره 5 - ( آذر - دی 1397 )                   جلد 12 شماره 5 صفحات 347-338 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه پژوهشی تبدیل و نگهداری انگور، پژوهشکدۀ انگور و کشمش، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکدۀ علوم پایه، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران ، a.babaei@sheffield.ac.uk
چکیده:   (5833 مشاهده)
زمینه و هدف: آلودگی موادغذایی از طریق قارچ‌ها، سلامتی انسان را تهدید می‌کند. بسته‌بندی فعال حاوی ترکیبات ضدقارچی روش نوینی برای افزایش ایمنی و نگهداری موادغذایی است. هدف از این مطالعه، تولید و بررسی خواص ضدقارچی فیلم فعال پلی‌لاکتیک اسید حاوی نانوذرۀ آهن در بسته‌بندی آب انگور بود.
مواد و روش‌ کار: فیلم‌های نانوکامپوزیت پلی‌لاکتیک اسید با روش قالب‌گیری از طریق افزودن مقادیر مختلف نانوذره (۰، ۲ و ۴ درصد) به محلول ۴درصد وزنی از پلی‌لاکتیک اسید در کلروفرم تهیه و اثر ضدقارچی فیلم‌ها در شرایط آزمایشگاهی و بسته‌بندی آب انگور بررسی شد. بدین منظور، دیسک‌های مدوری (۶ میلی‌متر) از فیلم تهیه و روی محیط‌های کشت پتیتو دکستروز آگار تلقیح‌شده با سوسپانسیون قارچ‌های آسپرژیلوس نایجر، پنی‌سیلیوم نوتاتوم و بوتریتیس سینرا قرار داده شد. قطر هالۀ رشدنیافتگی پس از ۵ روز گرمخانه‌گذاری پلیت‌ها در دمای ۲۷ درجۀ سلسیوس، براساس میلی‌متر گزارش شد. برای بررسی اثر ضدقارچی نانوکامپوزیت در بسته‌بندی آب انگور، تعداد cfuml  ۱۰۴×۵  از کپک‌های فوق، به آب انگور پاستوریزه تلقیح شده و سپس با دوخت حرارتی بسته‌بندی و پس از یک دورۀ ۱۵روزه، جمعیت کپک‌ها شمارش شد.
یافته‌ها: پراکنش نانوذره در پلیمر، تا غلظت ۲درصد یکنواخت و در غلظت ۴درصد، موجب ایجاد کلوخه شد. نتایج آزمون انتشار دیسک نشان داد که افزودن نانوذرات به فیلم، باعث ایجاد خاصیت ضدقارچی علیه قارچ‌های آزمودنی شد و این خاصیت با افزایش درصد نانوذره افزایش یافت. همچنین نتایج بررسی اثر ضدقارچی در بسته‌بندی آب انگور در بازۀ زمانی ۱۵روزه نشان داد که جمعیت قارچ‌ها با غلظت نانوذرات آهن در نمونه‌های آب انگور رابطۀ معکوس داشت. قارچ آسپرژیلوس نایجر بیشترین و قارچ بوتریتیس سینرا کمترین مقاومت را نسبت به این نانوذره از خود نشان داد.
نتیجه‌گیری: سازگاری جالب‌توجه بین نانوذرۀ آهن و پلی‌لاکتیک اسید، امکان تولید نانوکامپوزیت پلی‌لاکتیک اسید را به‌عنوان یک جایگزین پلیمرهای سنتزی حاصل از مشتقات نفتی، فراهم می‌کند. نانوذرۀ آهن از طریق نشت لاکتاز دهیدروژناز از دیوارۀ سلولی، اختلال در عملکرد میتوکندری، متراکم‌شدن کروموزوم‌ها و تولید رادیکال‌های آزاد اکسیژن موجب اثر ضدقارچی می‌شود. با توجه به اثر ضدقارچی نانوذرۀ آهن، کاربرد آن در  فیلم پلی‌لاکتیک اسید، موجب کاهش رشد قارچی و درنتیجه افزایش زمان ماندگاری موادغذایی می‌شود.

 
متن کامل [PDF 923 kb]   (1927 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: میکروب شناسی مواد غذایی
دریافت: 1397/6/25 | پذیرش: 1397/9/25 | انتشار الکترونیک: 1397/11/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.