1- گروه میکروبشناسی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکدۀ بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- مرکز تحقیقات بروسلوز، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، Alikhani43@yahoo.com
چکیده: (5641 مشاهده)
زمینه و هدف: وجود باقیماندههای مواد دارویی مانند آنتیبیوتیکها در فرآوردههای دامی و مصرف آن بهدست انسان از طریق زنجیرۀ غذایی، باعث گسترش باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک شده است. هدف از این مطالعه بررسی مقاومت آنتیبیوتیکی و تعیین میزان شیوع ژنهای کدکنندۀ آنزیمهای بتالاکتاماز وسیعالطیف در سویههای اسینتوباکتر بومانی ایزولهشده از موادغذایی خام است.
مواد و روش کار: در این مطالعه تعداد ۳۰۰ نمونه از موادغذایی پروتئینی (گوشت گوسفند، گاو، مرغ، همبرگر، سوسیس، کالباس) و مواد لبنی (شیر و پنیر) از آبان۱۳۹۴ تا تیر۱۳۹۵ تهیه و از نظر آلودگی به اسینتوباکتر بومانی بررسی شد. باکتریهای جداشده با استفاده از آزمونهای بیوشیمیایی تا سطح گونه تعیین هویت و با تکنیک PCR با ردیابی ژن blaOXA-۵۱ تأیید نهایی شدند. مقاومت آنتیبیوتیکی ایزولهها با استفاده از روش دیسکدیفیوژن بررسی شده و حضور آنزیمهای بتالاکتاماز وسیعالطیف در این ایزولهها بهصورت فنوتیپی و ژنوتیپی با روشهای Combined Disk Test و PCR مطالعه شد.
یافتهها: نتایج نشان میدهد که تعداد ۴۳ سویۀ اسینتوباکتر بومانی از نمونههای موادغذایی پروتئینی و لبنی خام ایزوله شد که ۹۳درصد سویهها از موادغذایی پروتئینی و ۷درصد سویه از موادغذایی لبنی جدا شده است. میزان ۳۰درصد از ایزولهها مقاومت چندگانه داشتند. همچنین نتایج PCR مشخص کرد که شیوع ژنهای کدکنندۀ آنزیمهای بتالاکتاماز در ایزولههای اسینتوباکتر بومانی شامل ۳۵درصد SHV، ۲۱درصد TEM، ۲۳/۵درصد PER و ۱۸/۵ درصد VEB است.
نتیجهگیری: موادغذایی خام میتواند بهعنوان منبع اسینتوباکتر بومانی عمل کند و درنتیجه باعث انتقال و انتشار ژنهای کدکنندۀ مقاومت آنتیبیوتیکی به انسان باشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
میکروب شناسی مواد غذایی دریافت: 1396/6/26 | پذیرش: 1397/8/28 | انتشار الکترونیک: 1397/11/10