سال 11، شماره 3 - ( مرداد - شهریور 1396 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 77-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، گیلان، ایران
2- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، گیلان، ایران ، mehdiassmar@yahoo.com
چکیده:   (7288 مشاهده)

زمینه و اهداف: آنتی‌بیوتیک‌ها ازجمله داروهای پرکاربرد و مؤثر در زمینه درمان انواع بیماری‌های عفونی در انسان و دام می‌باشد. مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم ناشی از باقی‌مانده دارویی در فرآورده‌های خام دامی مانند شیر، می‌تواند باعث ایجاد معضلات بهداشتی در جوامع انسانی شود. هدف ویژه از این مطالعه تعیین میزان باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک در شیر خام و پاستوریزه استان گیلان بود.
مواد و روش کار: برای این مطالعه که در سال 1395 انجام شد، 570 نمونه شیر خام از مراکز جمع‌آوری شیر واقع در 15 شهر استان گیلان و 30 نمونه شیر پاستوریزه از برندهای مختلف عرضه‌شده در سطح استان گیلان به‌صورت تصادفی جمع‌آوری گردید. نمونه‌ها با استفاده از آزمون کوپن مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته‌ها و نتیجه‌گیری: از مجموع 570 نمونه شیر خام جمع‌آوری‌شده در 179 نمونه (31/4%) و از مجموع 30 نمونه شیر پاستوریزه جمع‌آوری‌شده در 18 نمونه (60%) باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک مشاهده گردید. با توجه به سرانه مصرف شیر در استان گیلان، این میزان از آلودگی به آنتی‌بیوتیک جمعیت قابل‌توجهی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که آلودگی شیر خام به باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک، می‌تواند عاملی مهم درتهدید سلامتی انسان تلقی گردد و ضروری است در کنترل کیفی شیر و محصولات لبنی مدنظر قرار گیرد.

 

متن کامل [PDF 701 kb]   (4686 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله کوتاه پژوهشی | موضوع مقاله: میکروب شناسی مواد غذایی
دریافت: 1396/1/16 | پذیرش: 1396/3/27 | انتشار الکترونیک: 1396/5/17

فهرست منابع
1. Fallah RA, Mohsenzade M, Assadpur H. Determination of gentamicin residues in the raw milk delivered to mashhad pasteurization plant and in the pasteurized milk obtained from the same raw milk. Agricultural Sciences And Technology 2006; 7 (127): 183-9. [in Persian].
2. Stalker AAM, Brinkman UA. Analytical strategies for residue analysis of veterinary drugs and growth - promoting agent in food - producing animal- a review. J Chromatography A 2005; 1067:15-53.
3. Meyer M, Bumgarner J, Varns JL, Daughtridge J, Thurman E, Hostetler KA. Use of radioimmunoassay as a screen for antibiotics in confined animal feeding operations and confirmation by liquid chromatography/mass spectrometry. Science of the Total Environment 2000; 248 (2): 181-7.
4. Somogyi A. Survey of animal drugs with carcinogenic properties. Food Addit Contam 1984; 1 (2): 81-7.
5. Levy S. Antibiotic use for growth promotion in animals: ecologic and public health consequences. Journal of Food Protection 1987; 50 (7): 616-620.
6. Katla A-K, Kruse H, Johnsen G, Herikstad H. Antimicrobial susceptibility of starter culture bacteria used in Norwegian dairy products. International journal of food microbiology 2001; 67 (1): 147-52.
7. Le Breton MH, Savoy-Perroud MC, Diserens JM. Validation and comparison of the Copan Milk Test and Delvotest SP-NT for the detection of antimicrobials in milk. Anal Chim Acta 2007; 586 (1-2): 280-3.
8. Manafi M, Hesari J, Rafat SA. Monitoring of Antibiotic Residue in Raw and Pasteurised Milk in East Azerbaijan of Iran by Delvotest Method. Journal of Food research 2010; 20 (2): 125-131.
9. Zarangush Z, Mahdavi S. Determination of Antibiotic Residues in Pasteurized and Raw Milk in Maragheh and Bonab Counties by Four Plate test (FPT) Method. Scientific Journal of Ilam University of Medical Sciences 2016; 24 (5): 48-54.
10. Foruzan S, Rahimirad A, Seyedkhoei R, Asadzadeh J, Bahmani M. Determination of antibiotic residues in the pasteurized milk produced in West Azerbaijan province, North West of Iran. Journal of Coastal Life Medicine 2014; 2 (4): 297-301.
11. McEwen SA, Black WD, Meek AH. Antibiotic residues (bacterial inhibitory substances) in the milk of cows treated under label and extra-label conditions. Can Vet J 1992; 33 (8): 527-34.
12. Ergin Kaya S, Filazi A. Determination of Antibiotic Residues in Milk Samples. Kafkas Univ Vet Fak Derg 2010; 4 (4A): 31-35.
13. Kang’ethe E, Aboge G, Arimi S, Kanja L, Omore A, McDermott J. Investigation of the risk of consuming marketed milk with antimicrobial residues in Kenya. Food Control 2005; 16 (4): 349-55.
14. Pogurschia E, Ciric A, Zugrav C, Patrascu D. Identification of Antibiotic Residues in Raw Milk Samples Coming from the Metropolitan Area of Bucharest. Agriculture and Agricultural Science Procedia 2015; 6: 242-245.

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.