سال 8، شماره 4 - ( زمستان 1393 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 68-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران. ، essmamir@yahoo.com
2- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران.
چکیده:   (15474 مشاهده)

زمینه و اهداف: مطالعه آب‌های معدنی بطری با هدف تعیین آلودگی به باکتری‌های هتروتروفیک، که سلامت آن‌ها  برای افراد سالخورده، نوزادان، مادران باردار، بیماران مبتلا به ضعف سیستم ایمنی ضروری است، صورت پذیرفت.

مواد و روش کار: برندهای مختلف آب‌معدنی بطری به صورت تصادفی انتخاب و در مدت 24تا 48 ساعت پس از خریداری با استفاده از محیط‌های کشت اختصاصی و تست‌های بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نمونه‌ها با فیلترهای 45/0میکرون فیلتر شده و در محیط‌های کشت اختصاصی تلقیح، در دمای˚C 37به مدت48-24ساعت انکوبه شدند. 

یافته‌ها: مطالعه مورفولوژی و تست‌های بیوشیمیایی، تعدادی از باکتری‌ها را در برخی از نمونه‌های آب‌های معدنی بطری مورد مطالعه نشان داد. باکتری‌های هتروتروفیک(کوکسی گرم مثبت، باسیل گرم مثبت اسپور دار و  بدون اسپور،  باسیل و کوکوباسیل های گرم منفی شامل سودوموناس و استنوتروفوموناس) در70% نمونه‌های آب دیده شدند. موردی از آلودگی مدفوعی یا اشریشیاکلی یافت نشد.

نتیجه‌گیری: آب‌های بطری استریل نبوده و به طور طبیعی یا طی عمل‌آوری حاوی تعداد جزئی باکتری می‌شوند. آزمایش‌ها میکروبی آب شرب پیچیده، زمان‌بر و گران می‌باشد. هرگاه وجود کلی فرم‌های تام در آب محرز شود، احتمال آلودگی محیطی وجود دارد. نظر به اینکه نقش باکتری‌های هتروتروفیک در ارتباط با سلامت و بیماری‌زایی مشخص نشده است، نیاز ضروری به تدوین یک معیار معین برای شمارش این باکتری‌ها در آب‌های معدنی بطری دارد. شرایط محیط کشت برای رشد، نقش مهمی در تعیین باکتری‌های هتروتروفیک آب‌های معدنی ایفا می‌کند.

متن کامل [PDF 1216 kb]   (7315 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: میکروب شناسی مواد غذایی
دریافت: 1393/5/5 | پذیرش: 1393/9/16 | انتشار الکترونیک: 1393/10/19

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.