سال 8، شماره 1 - ( بهار 1393 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 33-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران ، Malahi@ut.ac.ir
3- سازمان تحقیقات شیلات ایران، تهران، ایران
4- گروه میکروبیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
چکیده:   (22072 مشاهده)
زمینه و اهداف: خیار دریایی بواسطه داشتن ترکیبات بیولوژیک مختلف دارای خواص گوناگونی می‏باشد. در این پژوهش اثر ضدباکتریایی عصاره خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota بر باکتری اشریشیا کلی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش کار: نمونه‎های خیار دریایی پس از صید، شستشو، خرد و پودر شدند. عصاره‎های متانولی، کلروفرمی و هگزانی از بخش‎های دیواره، گناد و روده این موجود تهیه گردید. اثر ضدباکتری این عصاره‎ها بر باکتری اشریشیاکلی در چندین غلظت مورد بررسی قرار گرفت. حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی عصاره‎ها در برابر باکتری‎ها نیز بررسی شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که عصاره‎های متانولی هیچ اثری نداشتند، عصاره‎های کلروفرمی در غلظت‎های 5 و 10 میلی‏گرم در میلی‏لیتر اثر ضدباکتری نشان داد. عصاره هگزانی استخراج شده از بخش دیواره در غلظت‎های 5 و 10 و عصاره هگزانی روده در غلظت‎های 5/2، 5 و 10 میلی‏گرم در میلی ‏لیتر از رشد باکتری جلوگیری کرد. عصاره هگزانی گناد در هیچ‎کدام از غلظت‎های مورد بررسی اثر ضدباکتری نشان نداد. همه عصاره‎های کلروفرمی و عصاره هگزانی دیواره در غلظت 5 و عصاره هگزانی گناد در غلظت 5/2 میلی ‏گرم در میلی ‏لیتر کمترین غلظت بازدارندگی از رشد را داشتند. در بین عصاره‌ها فقط عصاره هگزانی روده در غلظت 10 میلی‎گرم در میلی‎لیتر باعث مرگ باکتری شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‎های این پژوهش عصاره خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota می‎تواند به عنوان منبعی که دارای ترکیباتی با ‏ارزش با توان ضد‏باکتری معنی‎دار است در تهیه داروهای ضد میکروبی طبیعی مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 1051 kb]   (5433 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: مواد ضد میکروبی
دریافت: 1393/1/30 | پذیرش: 1393/3/24 | انتشار الکترونیک: 1393/3/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.