سال 7، شماره 3 - ( پاییز 1392 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 54-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
2- گروه ایمنی شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام ، afrakhosravi@yahoo.co.uk
3- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
4- مرکز تحقیقات میکروب شناسی، گروه ایمنی شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
چکیده:   (22732 مشاهده)
زمینه و اهداف: عفونت ویروس هپاتیت B هنوز یکی از مشکلات بزرگ تهدیدکننده سلامت در بیش از دو میلیارد نفر از مردم دنیا است. تعداد قابل‌توجهی از جمعیت جهانی به عنوان حاملین مزمن این ویروس کشنده از ابتلای به آن رنج می‌برند. متأسفانه اکثر این حاملین در جنوب شرقی آسیا زندگی می‌کنند. حاملین این ویروس در ایران حدود 3% می‌باشند. حتی با وجود منفی بودن HBsAg حضور ویروس با استفاده از روش های مولکولی در سرم تأیید شده است. این مطالعه به منظور تعیین میزان کپیHBV-DNA سرومن بیماران و ارتباط با برخی متغیرهای ایمنولوژیک انجام شد.
مواد و روش کار: در این مطالعه 70 بیمار مزمن هپاتیت بی (CHB)  که بیش از یک سال از ابتلایشان به هپاتیت B گذشته بود و در گروه سنی 20-40 سال قرار داشتند. نمونه‌های سرومن تهیه گردید و در 20- درجه سلسیوس نگه‌داری شد. برای تشخیص برخی از عوامل ایمنولوژیک مانند HBsAg، HBeAg، Anti HBeاز آزمایش الیزا استفاده گردید. به منظور تعیین مقدار کپی HBV-DNA سرومن و سرم بیماران از روش مولکولی کمی Real-Time PCR و کیت تشخیصی aj Roboscreen Germany استفاده شد. پارامترهای کیفی و کمی با آزمون آماری ارزیابی شد.
یافته‌ها: نتایج مطالعه نشان داد که از 70 بیمار CHB 22 نفر (4/31%) HBeAg مثبت و 48 نفر (6/68%) HBeAg منفی، 37 نفر (53%) Anti HBeمثبت و 11 نفر (6/15%) همزمان از نظر Anti HBe& HBeAg منفی بودند. با روش مولکولی Real-time PCR مقدار کپی HBV-DNA سرومن و سرم بیماران CHB با ویژگی های مختلف ایمنولوژیک مورد بررسی قرار گرفتند. مشخص گردید گروه بیماران با ویژگی Anti HBe HBeAg & منفی بیش‌ترین میانگین کپی HBV-DNA را نسبت به دو گروه بیماران با ویژگی های ایمونولوژیک HBeAg مثبت، AntiHBe منفی و HBeAg منفی، AntiHBe مثبت داشتند؛ که میانگین کپی سرومن و سرم آنها به ترتیب108 × 37/2 و 107 × 83/2 بود.
نتیجه‌گیری: ویژگی برخی از متغیرهای ایمنولوژیک مانند HBeAg مثبت و یا منفی، AntiHBe مثبت و یا منفی و هم زمان منفی بودن هر دو در بیماران CHB می‌تواند در مقدار کپی HBV-DNA آنها اثر گذاشته و به کمک سایر عوامل، این بیماران را در فازهای مختلف بیماری قرار دهد؛ بنابراین، استفاده از روش های مولکولی کمی در تشخیص با به‌کارگیری بعضی مایعات بیولوژیک نظیر سرومن، به همراه نشانگرهای ایمنولوژیک می‌تواند در مدیریت بیماری بیماران CHBبسیار موثر و رهگشا باشد.
متن کامل [PDF 470 kb]   (7239 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: ویروس شناسی پزشکی
دریافت: 1393/1/24 | پذیرش: 1393/1/24 | انتشار الکترونیک: 1393/1/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.