سال 14، شماره 1 - ( بهمن - اسفند 1398 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Danesh F, Ghavidel S. Coronavirus: Scientometrics of 50 Years of Global Scientific Productions. Iran J Med Microbiol 2020; 14 (1) :1-16
URL: http://ijmm.ir/article-1-1071-fa.html
دانش فرشید، قویدل سمیه. کروناویروس: علم‌سنجی پنجاه سال تولید علم جهانی. مجله میکروب شناسی پزشکی ایران. 1398; 14 (1) :1-16

URL: http://ijmm.ir/article-1-1071-fa.html


1- گروه پژوهشی مدیریت اطلاعات، مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناروی، شیراز، ایران ، farshiddanesh@ricest.ac.ir
2- گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
متن کامل [PDF 980 kb]   (3807 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (10621 مشاهده)
متن کامل:   (12616 مشاهده)
مقدمه

کروناویروس‌ (Coronavirus)، از بیماری‏ های مشترک بین انسان و حیوان (Zoonosis) قلمداد می‌شود (2،1). Coronaviridae، پوشش‌دار (envelopenon-segmented و دارای RNA تک‏ رشته‌‌‌ای مثبت (Positive-sense) است (3). از نظر ژنوتایپی و سرولوژی در چهار نوع آلفا، بتا، گاما و دلتا گروه‌بندی شده‌اند و تقریبا سی نوع کروناویروس در انسان، پستانداران و پرندگان مشترک است. کروناویروس‌های انسانی (MCOV-EMC) از نوع آلفا و بتا هستند (4). این خانواده بزرگ، عامل طیف وسیعی از بیماری‌های ویروسی هستند و از سرماخوردگی گرفته تا بیماری‌های شدیدتر مانند کروناویروس سندروم تنفسی خاورمیانه (MERS-CoV) و سندروم حاد تنفسی سارس (SARS-CoV) را ایجاد می‌کنند. کروناویروس‌ها تاکنون توجه زیادی از موارد بیماری‌زایی (Pathogenesis) و آسیب‌شناسی (pathology) بین‌المللی را متوجه خود کرده‌اند (5-7). این ویروس‌ها تهدیدی برای سلامت عمومی محسوب می‌شوند (9، 8). MERS-CoV به‌عنوان عامل ایجاد عفونت شدید دستگاه تنفسی تحتانی در انسان، نرخ مرگ و میری بیشتر از SARS-CoV را ثبت کرده است (12-10). کروناویروس جدید (nCoV-2019) یا کووید-۱۹ (COVID-19) در شروع سال 2020 در شهر ووهان چین توسط سازمان بهداشت جهانی WHO (World Health Organization) شناسایی شد(6،5،2). کووید-۱۹ این روزها خطرناک‌ترین ویروس‌ خانواده Coronaviridae محسوب شده و هشدار جدی برای تمام کشورهای جهان به‏ شمار می‏ آید (13). این ویروس، عفونت‌های شدید تنفسی و روده‌ای در حیوانات و انسان‌ها، به‌وجود آورده است(14). عفونت IFR (Infection Fatality Risk) نیز ناشی از این ویروس بوده و در پی آن مرگ را به‌همراه دارد (15).
بر اساس اطلس منتشر شده توسط دانشگاه جان هاپکینز تا 17 اسفند ماه 1398 (7 March, 2020) 97965 نفر از 87 کشور جهان به این بیماری مبتلا شده‏ اند و از این تعداد 3354 نفر فوت کرده‏ اند. این در حالی است که 54124 نفر نیز بهبود یافته و به زندگی عادی بازگشته‏ اند.
شناسایی و ارزشیابی منظم بروندادهای علمی، جهت آگاهی از وضعیت موجود، دارای اولویت بالایی است(16). یکی از روش‌های ارزیابی فعالیت‌های علمی پژوهشی، علم‌سنجی است(17). علم‏ سنجی در توصیف، تبیین و پیش‌بینی وضعیت علمی پژوهشگران و مراکز پژوهشی در عرصه‌های گوناگون ملی و بین‌المللی کاربردهای فراوانی دارد و همواره روش‌های کارآمدی جهت پایش و رتبه‌بندی سازمان‌ها، پژوهشگران، مجلات و کشورها ارائه می‏ نماید(19،18). با افزایش تولید علم جهانی، اهمیت رصد این‌گونه مطالعات در ارزیابی تولیدات علمی قلمروهای موضوعی علوم پزشکی از اهمیت بیشتری برخوردار گردیده و به بخش جدایی‏ ناپذیری از پایش عملکرد سازمان‏ها، تبدیل شده است (20). بررسی ظرفیت‌های موجود به سیاست‌گذاران و مدیران پژوهشی در رتبه‌بندی اصولی، ارزیابی کیفیت عملکرد، تخصیص درست و اصولی بودجه کمک نموده و منجر به شناخت بهتر مجموعه‌ها و روندها می‌شود (21).
علم‏ سنجی مقالات علمی پایگاه‌های استنادی معتبر، یکی از ابزارهای مهم رصد فرآیندها و پیشرفت‌های پژوهشی علوم پزشکی محسوب می‌شود (22). در حال حاضر (مارس سال 2020)، نیز همگام با گسترش چالش‌برانگیز و جهانی کروناویروس، پژوهشگران علوم پزشکی نیز درخصوص راه‏ های پیشگیری و درمان این ویروس مطالعات زیادی انجام می‏ دهند و نتایج مطالعات آنان در کنفرانس‏ ها ارائه و در مجلات علمی معتبر منتشر می‏ شود. در همین راستا پژوهشگران علم‏ سنجی به‌ رصد، پایش و ارزیابی برون‏دادهای پژوهشی پرداخته و با استفاده از شاخص‏ های مختلف، اسناد مربوط به کرونا ویروس را تحلیل کرده و نتیجه یافته‏ های خود را در اختیار دانشمندان و سیاست‏گذاران علوم پزشکی قرار می‏ دهند.
در بررسی مطالعات دانشمندان ایران، درخصوص کروناویروس، هیچ مقاله‌ایی ‌که به‌روش علم‌ سنجی انجام شده باشد، مشاهده نشد اما در بررسی پیشینه درخصوص علم‌سنجی یا کتاب‌سنجی قلمرو موضوعی کروناویروس، در خارج از کشور دو پژوهش وجود دارد که در ادامه آورده شده است.
تحلیل کتاب‌شناختی کروناویروس‌ها: SARS-CoV، MERS-CoV، 2019-novelCoV در سه پایگاه کتاب‌شناختیWoS ،Scopus  وPubMed  در بازه زمانی 1951 تا 2020 مطالعه شد. نتایج حاکی از آن است که 18158 مقاله از Scopus (به‌ترتیب از ایالات متحده، چین و انگلیس14455 مقاله از PubMed (به‌ترتیب از ایالات متحده، چین و آلمان) و 11775 مقاله از SCI (به‌ترتیب از از ایالات متحده، چین و آلمان) بازیابی شد. بیشتر مقالات منتشرشده پایگاه‌ها مربوط به سال 2002 و مربوط به SARS-CoV سپس MERS-CoV بوده است. نتایج این پژوهش نشان داد، ایالات متحده و چین، نقش اصلی در پژوهش‏های CoV دارند و امریکا تولیدکننده یک سوم بروندادهای علمی قلمرو مذکور است (14). در تحلیل کتاب‌شناختی کروناویروس سندروم تنفسی خاورمیانه (MERS-CoV) در سال‏ های 2012 تا 2015 پایگاه Scopus به ‌مطالعۀ 883 مدرک نمایه شده در این پایگاه از 92 کشور پرداخته شد. نتایج نشان از رشد سریع انتشارات در این بازۀ زمانی را داشت. ایالات متحده با 319 و عربستان سعودی با 113 مقاله بیشترین تولید علم را در میان کشورها به خود اختصاص دادند. در این میان هلند، انگلستان و آلمان بیشترین همکاری علمی در این زمینه را با سایر کشورها داشته‌اند (24). لازم به‌ذکر است همواره در قلمروهای مختلف علوم پزشکی از ابزارها و روش‌های علم‌سنجی بهره برده شده است. مطالعاتی نظیر، Nipah Virus (3)، Human Papilloma Virus (25)، انگل‌شناسی (26)، دیابت (27)، جراحی (28)، سلامت نوزادان (29) گواه این مطلب هستند.
مرور پیشینه‌ها نشانگر این موضوع است که ابزارهای مختلف علم‌سنجی مورد توجه پژوهشگران علوم پزشکی واقع شده و با تحلیل‏ های حاصل از این روش‏ توانسته‏ اند در بازنمایی دانش ساختار علوم پزشکی مفید واقع شود تا حدی که مطالعات علم‏ سنجی به‌عنوان مبنایی برای آشنایی با ساختار دانش رشته‏ های گوناگون و نیز به‌عنوان نقشه راهی برای سیاست‏گذاران و تصمیم‏ گیران رشته‏ های دانشگاهی به‌ویژه علوم پزشکی در سطح کشور و جهان بدل شده است. با توجه به اهمیت بسیار زیاد و راهبردی قلمرو موضوعی کروناویروس، خصوصا ویروس جدید کرونا (2019-nCoV) و نیز افزایش تولید علم جهانی این قلمرو موضوعی، توجه به علم‌سنجی در این خصوص اهمیت ویژه‌ای دارد. نگاهی به‌روند موجود، جریان تولید علم، مراکز و سازمان‏ ها اثربخش و هسته، کشورهای فعال و پر تولید و در نهایت معرفی مجلات هسته در قلمرو کروناویروس، در شرایط فعلی بیش از پیش ضروری به‌نظر می‌رسد. با توجه به یافته‏ های این مقاله دانشمندان به‌ راحتی می‏ توانند بسیار از مواردی را که ساعت‏ ها و شاید روزها بایستی برای جستجو، بازیابی و مهم‌تر از آن تحلیل داده‏ های علم‏ سنجی مرتبط با کروناویروس وقت صرف کنند، به‌ راحتی و به‌شکل سازمان‏ یافته و تحلیل‌ شده در این مقاله در اختیار داشته باشند.
مسالۀ اصلی این پژوهش، مشخص نمودن وضعیت بروندادهای پژوهشی بین‌المللی کروناویروس در 50 سال اخیر است. بازنمایی قلمرو موضوعی کروناویروس از زوایای مختلف، موجب هدایت پژوهشگران کروناویروس و راهگشای برنامه‌ریزان و سیاست‌گذاران در وزارت بهداشت و انجمن‌های علمی علوم پزشکی خواهد بود. براساس چارچوب نظری تبیین‌ شده، هدف اصلی مقالۀ حاضر علم‏ سنجی 50 سال تولید علم کروناویروس در جهان است. جهت دستیابی به‌‌هدف اصلی مقاله، بررسی روند تولید علم جهانی، نوع منابع، روند استناد به مقالات و خوداستنادی، نشریات، پژوهشگران، کشورها و سازمان‌های برتر قلمرو موضوعی کروناویروس‌ در بازه زمانی 1970 تا 2019 دارای اهمیت و ضرورت بیش از پیش است.

 

 
مواد و روش ها

این مقاله از نوع کاربردی است که به‌ روش علم‏ سنجی و با رویکرد تحلیلی انجام شده است. جامعۀ آماری، کلیۀ تولیدات علمی قلمرو موضوعی کروناویروس در بازۀ زمانی 1970 تا 2019، به ‌زبان انگلیسی و در قالب مقاله است.
پس از مشورت با متخصصان بیماری‏ های تنفسی و عفونی، راهبرد جستجو طراحی شد. جهت مشخص نمودن کلید واژه‌های اصلی از مرورگر سر عنوان‌های موضوعی پزشکی (MeSH) استفاده شد. در مرحله بعدی به‌منظور جستجو و بازیابی مدارک کروناویروس، از WOS که معتبرترین، پرکاربردترین و قدیمی‏ ترین پایگاه استنادی در جهان است، استفاده شد (31،30). در بخش جستجوی پیشرفته WOS، 5128 مدرک بازیابی و جهت انجام تحلیل‌های علم‌سنجی و بررسی بروندادها به نرم‌افزار Excel 2016 منتقل شد.


 

یافته ها

روند انتشارات بین‏ المللی کروناویروس‌
 داده‏ های مندرج در شکل 1روند تولید علم جهانی کروناویروس‌ در بازۀ زمانی 1970 تا 2019 در پایگاهWOS  را نشان می‏ دهد.

انواع منابع منتشرکننده تولیدات علمی کروناویروس‌
شکل 2. فراوانی انواع تولیدات علمی کروناویروس‌ در بازۀ زمانی 1970 تا 2019 در پایگاه WoS را نشان می‌دهد. چهار نوع اصلی منابع مقالات، چکیدۀ سمینارها، مجموع مقالات کنفرانس‏ ها و مقالات مروری هستند که بر اساس فراوانی دیده می‏ شود.



شکل 1. روند تولید علم کروناویروس‌ در WOS (1970 تا 2019)


شکل 2. انواع منابع منتشرکننده تولیدات علمی کروناویروس‌WOS (1970 تا 2019)


جدول 1. استنادات دریافتی مقالات قلمرو موضوعی کروناویروس



جدول 2. رتبه‌بندی مجلات براساس ضریب تاثیر قلمرو موضوعی کروناویروس


تحلیل استنادی قلمرو موضوعی کروناویروس‌
داده ‏های مندرج در جدول 1 تحلیل استنادی قلمرو موضوعی کروناویروس‌ در بازۀ زمانی 1970 تا 2019 در پایگاه WoS را نشان می‏دهد.

مجلات برتر قلمرو موضوعی کروناویروس
در جدول 2 جزئیات 10 مجلۀ برتر (که بالاتر از 40 مدرک منتشر کرده‌اند) در قلمرو موضوعی کروناویروس ارائه شده است.
جدول 2 براساس ضریب تاثیر مجلات (33، 32) رتبه‌بندی شده است. در جدول فوق، می‌توان شاخص ایگن و میزان اثرگذاری مقاله را در کنار کل استنادات، استناد خالص، میزان خوداستنادی، کشور منتشرکننده مجله و Q مجلات را نیز مشاهده نمود. شاخص ایگن، میزان اهمیت، نفوذ و اعتبار کلی یک نشریه علمی است (که مقادیر بالاتر بیانگر اهمیت بیشتر علمی یک مجله است) (34-36) و میزان اثرگذاری مقاله، میانگین اهمیت مقالات یک مجله در طی پنج سال بعد از انتشار است. میانگین این متغییر عدد ۱ است. مقادیر بزرگتر از ۱ نشان دهندۀ این است که مقالات یک مجله بیشتر از میانگین کلی تاثیر داشته‌اند (32).

پژوهشگران برتر قلمرو موضوعی کروناویروس
در جدول 3 جزئیات 10 نویسندۀ برتر از بین 14553 نویسنده که منتشرکننده دست کم 50 مدرک در قلمرو فوق بوده‌اند، نشان داده شده است.
شکل 3، رتبه‌بندی سازمان‌ها و مراکز علمی برتر قلمرو موضوعی کروناویروس‌ در بازۀ زمانی 1970 تا 2019 در پایگاه WoS را نشان می‌دهد.

سازمان‌ها و مراکز علمی برتر قلمرو موضوعی کروناویروس
شکل 4 لیست مراکز و سازمان‌های پرتولید قلمرو کروناویروس‌ در از بین 2573 سازمان فعال این قلمرو نشان می‌دهد.


شکل 3. کشورهای تاثیرگذار در قلمرو موضوعی کروناویروس (1970-2019)


شکل 4. سازمان‌ها و مراکز علمی قلمرو موضوعی کروناویروس

 جدول 3. رتبه‌بندی نویسندگان هسته قلمرو موضوعی کروناویروس


 

بحث

نتایج حاکی از آن است که در 50 سال اخیر، بیشترین تولید علم جهانی قلمرو کروناویروس، در سال‌های 2005 (349 مدرک)، 2004 (348 مدرک) و 2006 (304 مدرک) منتشر شده است. از اول نوامبر 2002 تا 11 ژوئن 2003، نخستین بار در چین، پنومونی آتیپیک، SARS-CoV، در 30 کشور، شیوع یافت که حدود 8098 تن را به بیماری مبتلا و حدود 916 تن را به کام مرگ کشید. دورۀ پاندمیک آن تا 2004 ادامه داشت (37). شیوع بعدی گونه جدیدتر این ویروس، MERS-CoV، در سپتامبر 2012 در عربستان سعودی بروز کرد که در 27 کشور جهان، بیش از 2428 تن را آلوده و 838 فوت را به‌همراه داشت و سپس شیوع مجدد آن در 2015 در جمهوری کره بود (38،37). بررسی‌ها نشان داد، افزایش تولید علم جهانی قلمرو مذکور در این سال‌ها متأثر از رویدادها و کوشش پژوهشگران و دانشمندان جهت اشراف همه جانبه بر شرایط اپیدمیک و پاندمیک ویروس فوق بوده است. nCoV-2019 که به کووید-۱۹ نامگذاری شد، شکل جدید ویروس است که اولین گزارش آن در 31 دسامبر 2019 و ژانویه 2020 ارائه شد. به گزارش WHO شمار قربانیان آن تاکنون از مرز 3000 تن گذاشته است (13). آنچه از بررسی‌ها درک می‌شود این است که، همواره بین Outbreak‌های کرونا ویریده، بالطبع آن تعداد مبتلایان و مرگ و میر ناشی از کرونا ویریده و تعداد انتشار مقالات رابطه مستقیمی وجود دارد. از نظر رشد تصاعدی تولید علم در سال‌های بین 2002 تا 2006 و 2012 تا 2015، نتایج فوق با نتایج پژوهش Bonilla-Aldana و همکاران  یکسان است (14).
تحلیل استنادی، از جمله کارهای استنادی است که رابطه بین مدرک استنادکننده و مدرک استناد شده را مورد مطالعه قرار داده و به‌ بررسی قواعد حاکم بر این رابطه می‌پردازد. خود استنادی یا استناد به خود، به‌عنوان یکی از مفاهیم علم‌سنجی یکی از چالش‌های مهم ارزیابی تولیدات علمی پژوهشگران محسوب می‌شود که رابطه تنگاتنگی با کیفیت پژوهش‌ها دارد (39). یکی از کاربردهای تحلیل استنادی، استفاده از روش‌های علمی و معتبر جهت ارزیابی مقالات پژوهشگران با استفاده از میزان استناد به آن‌هاست؛ با این مطالعات می‌توان به میزان فعالیت علمی و پژوهشی افراد و میزان اثربخشی و تأثیرگذاری مطالعات آن‌ها پی‌برد و از طرفی تحلیل استنادی دانشمندان، نوعی وسیلۀ قضاوت و ارزیابی دستاوردهای علمی پژوهشگران را در اختیار می‌گذارد (41، 40). طبق نتایج ارائه شده، بیشترین تولیدات علمی قلمرو کروناویروس‌ برابر با 223/2 درصد، توسط Enjuanes L با انتشار 114 مدرک به‌چاپ رسیده است. بیشترین تولید علم جهانی از Enjuanes L ثبت شده اما، Yuen KY که در ردیف سوم تولید قرار دارد، توانسته با انتشار 107 مدرک، بالاترین اچ‌ ایندکس، بیشترین استناد (10105) و خوداستنادی (862) را از آن خود نماید. از منظر علم‌سنجی، استناد بیشتر و در پی آن افزایش شاخص اچ‌ایندکس، لزوما به‌مفهوم ارزش و کیفیت کار بالاتر نویسنده نیست. اچ‌ایندکس، صرفا شاخصی است که در سال 2005 مطرح شده، به‌دلیل نقطه‌ ضعف‌ها و عدم توانایی در تشخیص صحیح تا به‌ امروز نقدهای زیادی بر آن شده همواره شاخص‌های جدیدتری چون اچ آلفا (hα)، اچ اِی (hA-index) پیشنهاد شده در سال 2020، G-Index و غیره جهت ارزیابی وضعیت نویسندگان مطرح شده است. در پژوهش حاضر، دانشمند برتر و پر تولید قلمرو کروناویروس دارای بالاترین اچ ایندکس و یا استناد نیست. این نشان‌دهنده این است که اچ ایندکس می‌تواند با خود استنادی افزایش یابد. لذا اچ ایندکس یک شاخص متداول جهت ارزیابی است اما تعیین‌کننده سطح نویسنده نیست چرا که به‌ راحتی با میزان خوداستنادی، می‌تواند در سطحی وسیع تغییر و افزایش یابد (42، 40). مجموع استنادات دریافتی 50 سال تولید علم جهانی کروناویروس در جدول 1 برابر با 165451 بوده که از این تعداد 3271 خود استنادی را در بر می‌گرفت. شمارش استناد همچنین، یکی از مهم‌ترین شاخص‌های ارزیابی کیفیت مجلات قلمداد می‌شود (42). جدول 2 بر اساس ضریب تاثیر مجلات مرتب شده است با این وجود دو شاخص مطرح یعنی ایگن فاکتور و میزان اثرگذاری مقاله که در سال‌های اخیر در دنیا بسیار مطرح بوده نیز ارائه شده است که جهت سنجش و ارزیابی مجلات قابل بررسی است. در کنار شاخص‌های IF ارائه شده امکان بررسی سطح Q مجلات برتر قلمرو نیز وجود دارد. مجلاتی که دارای IF هستند در بخش ایگن فاکتور و میزان اثرگذاری هم در سطح بالایی قرار داشته و به نظر می‌رسد دارای ارتباط مستقیمی هستند. طبق جدول 2، Journal of Virology بالاترین استناد کل را داراست اما موثرترین نشریه این قلمرو براساس ضریب تاثیر، مجله Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America بود که جزو نشریات Q1 است. دانشگاه University of Hong Kong، دانشگاه برتر و فعال قلمرو موضوعی کروناویروس در این پژوهش شناخته شد که از این نظر با نتایج پژوهش Zyoud (24) در یک راستا است. در بین کشورهای پرتولید، USA با تولید 924/38 درصد از کل مدارک علمی در این قلمرو، رتبه نخست را به خود اختصاص داده است. کشورهای چین و آلمان نیز به ترتیب در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. University of Hong Kong،Chinese Academy of Sciences ، Utrecht University،National Institutes of Health (NIH) و University of North Carolina، پنج سازمانی هستند که بیشترین مدارک علمی کروناویروس را منتشر کرده ‏اند و در جایگاه‏ های نخست تا پنجم قرار دارند.
از نظر افزایش کمی فعالیت‏ ها و تولید علم قلمروهای پژوهشی گوناگون، نتایج این مقاله با نتایج مقالات Shirshahi و همکاران (26)، Morovati Sotudeh و (27) و Emami و همکاران (25) هم‌سو است. عمده بروندادهای علمی در قالب مقالات پژوهشی، به‌چاپ رسیده‌اند که از این بُعد نیز، نتایج مقاله حاضر با نتایج پژوهش مروتی و ستوده (27) در یک راستا است.


 

نتیجه گیری

با توجه به موج جدید و گسترده ابتلا و شیوع COVID19 از اواسط ژانویه 2020 در چین و سپس در سطح جهان روی داد در راستای یافتن روش‏ های درمانی یا کشف واکسن یا داروهای جدید برای مقابله با این ویروس مطالعات چشمگیری در حال انجام است. یافته‌های پژوهش حاضر می‌تواند به دانشمندان و متخصصانی که در شرایط کنونی در حال پژوهش روی COVID19 در مراکز پژوهشی هستند، خصوصا متخصصین ایرانی، کمک شایانی نماید.
آگاهی و آشنایی با نتایج مطالعات علم‏ سنجی موضوع‏ های راهبردی مانند کروناویروس، برای پژوهشگران، سیاست‌گذاران و برنامه‏ ریزان عرصۀ بهداشت و درمان جهت شناسایی اهداف درمانیِ مناسب‌تر، تصمیم‌گیری بهتر و ارائۀ راه‏ حل‏ های اثر بخش‏ تر در کوتاه‏ ترین زمان ممکن، ضروری است. پیشنهاد می‌گردد، از خلاصه 1200 کلمه‌ای این پژوهش، بروشوری از سوی انجمن میکروب‌شناسی و معاونت پژوهشی وزارت بهداشت به‌عنوان راهنمای علمی برای پژوهشگران تهیه و در فضای مجازی در سطح گسترده منتشر شود.


 

سپاسگزاری

بدین‌وسیله، از متخصصان بیماری‏ های عفونی و تنفسی به‌دلیل ارائه نظرات ارزشمند، قدردانی می‌شود.


 
تعارض در منافع

این مقاله، پژوهشی مستقل است که بدون حمایت مالی سازمانی انجام‌ شده است. در انجام مطالعه حاضر، نویسندگان هیچ‌گونه تضاد منافعی نداشته‌اند.

 

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: ویروس شناسی پزشکی
دریافت: 1398/12/1 | پذیرش: 1398/12/20 | انتشار الکترونیک: 1398/12/24

فهرست منابع
1. World Health Organization (WHO). Novel Coronavirus (2019-nCoV). Available at: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200211-sitrep-22-ncov.pdf (accessed on 14 February 2020).
2. Gralinski EL ،Menachery VD. Return of the Coronavirus: 2019-nCoV. Viruses, 2020; 12(2): 135. [DOI:10.3390/v12020135] [PMID]
3. Zhu Z, Zhang Z, Chen W, Cai Z, Ge X, Zhu H, Jiang T, Tan W, and Peng Y. Predicting the receptor-binding domain usage of the coronavirus based on kmer frequency on spike protein. Infection, genetics, and evolution: journal of molecular epidemiology and evolutionary genetics in infectious diseases. 2018 Jul; 61:183-4. [DOI:10.1016/j.meegid.2018.03.028] [PMID]
4. Li G, Fan Y, Lai Y, Han T, Li Z, Zhou P, Pan P, Wang W, Hu D, Liu X, Zhang Q. Coronavirus Infections, and Immune Responses. Journal of Medical Virology. 2020 Jan 25. [DOI:10.1002/jmv.25685] [PMID]
5. Zhao S, Musa SS, Lin Q, Ran J, Yang G & et al. Estimating the Unreported Number of Novel Coronavirus (2019-nCoV) Cases in China in the First Half of January 2020: A Data-Driven Modelling Analysis of the Early Outbreak. J. Clin. Med, 2020; 9(2): 388. [DOI:10.3390/jcm9020388] [PMID]
6. Wang M, Cao R, Zhang L & et al. Remdesivir and chloroquine effectively inhibit the recently emerged novel coronavirus (2019-nCoV) in vitro. Cell Res, 2020. [DOI:10.1038/s41422-020-0282-0] [PMID] [PMCID]
7. Minjin W, Yanbing Z, Zhiyong Z, Zongan L, Yu C, Hong T, Bin S, Zixing H, Yan K, Ping F, Binwu Y, Weimin L. A precision medicine approach to managing Wuhan Coronavirus pneumonia. Precision Clinical Medicine, 2020, pbaa002,
8. Liu J, Zheng X, Tong Q, Li W, Wang B, Sutter K, Trilling M, Lu M, Dittmer U and Yang D. Overlapping and discrete aspects of the pathology and pathogenesis of the emerging human pathogenic coronaviruses SARS‐CoV, MERS‐CoV, and 2019‐nCoV. J Med Virol, 2020; Accepted Author Manuscript. [DOI:10.1002/jmv.25709] [PMID]
9. Daszak P, Olival KJ, Li H. A strategy to prevent future pandemics similar to the 2019-nCoV outbreak. Biosafety and Health, 2020; in Press, Elsevier. [DOI:10.1016/j.bsheal.2020.01.003]
10. Tavakoli A, Karbalaie Niya M H, Keshavarz M, Safarnezhad Tameshke F, Monavari S H. Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV). Iran J Med Microbiol, 2017; 11 (1):1-8.
11. Momattin H, Al-Ali AY, Al-Tawfiq JA. A Systematic Review of therapeutic agents for the treatment of the Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV). Travel Medicine and Infectious Disease, 2019; 30: 9-18. [DOI:10.1016/j.tmaid.2019.06.012] [PMID]
12. Vahdat K, Amini A, Najafi A, HaerNejad M J. A Review of Novel Coronavirus, cause of Middle East Respiratory Syndrome. Iran South Med J Bimonthly, 2014; 16 (6):486-492. (Persian)
13. Cui J, Li F & Shi Z. Origin and evolution of pathogenic coronaviruses. Nature Reviews Microbiology (Nat Rev Microbiol), 2019; 17: 181-192. [DOI:10.1038/s41579-018-0118-9] [PMID]
14. Bonilla-Aldana DK, Quintero-Rada K, Montoya-Posada JP, Ramirez S, Paniz-Mondolfi A, Rabaan A, Sah R, Rodríguez-Morales AJ. SARS-CoV, MERS-CoV and now the 2019-novel CoV: Have we investigated enough about coronaviruses?-A bibliometric analysis. Travel medicine and infectious disease. 2020 Jan 30:101566. [DOI:10.1016/j.tmaid.2020.101566] [PMID]
15. Nishiura H, Kobayashi T, Yang Y, Hayashi K, Miyama T, Kinoshita R, Linton NM, Jung SM, Yuan B, Suzuki A, Akhmetzhanov AR. The Rate of Underascertainment of Novel Coronavirus (2019-nCoV) Infection: Estimation Using Japanese Passengers Data on Evacuation Flights. J. Clin. Med, 2020; 9, 419. [DOI:10.3390/jcm9020419] [PMID]
16. Yazdani K, Rahimi-Movaghar A, Nedjat S, Ghalichi L, Khalili M. A 5-year scientometric analysis of research centers affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Med J Islam Repub Iran, 2015; 29 (1): 375-384.
17. Yazdani K, Nejat S, Rahimi-Movaghar A, Ghalichee L, Khalili M. Scientometrics: Review of Concepts, Applications, and Indicators. Iranian Journal of Epidemiology (IJE), 2015; 10 (4): 78-88. (Persian)
18. Molinari A, Molinari JF. Mathematical aspects of a new criterion for ranking scientific institutions based on the h-index. Scientometrics, 2008; 75(2): 339-56. [DOI:10.1007/s11192-007-1872-z]
19. Molinari JF, Molinari A. A new methodology for ranking scientific institutions. Scientometrics. 2008; 2008; 75(1):163-74. [DOI:10.1007/s11192-007-1853-2]
20. Rezagholizadeh A, Shayanfar A, Hanaee J, Jouyban A. Scientometric evaluation of pharmaceutical chemistry departments of faculties of pharmacy in Iran. Description of Health 2017; 8(2): 75-87. (Persian)
21. Ivancheva LE. Scientometrics Today: A Methodological Overview. Collnet Journal of Scientometrics and Information Management, 2008; 2: 47-56. [DOI:10.1080/09737766.2008.10700853]
22. Makkizadeh F & Sa'adat F. Bibliometric and thematic analysis of articles in the field of infertility (2011-2015). International journal of reproductive biomedicine (Yazd, Iran) 2017; 15(11): 719-728. (Persian) [DOI:10.29252/ijrm.15.11.719]
23. Singh N, Brar RS, Chavan SB & Singh J. Scientometric analyses and visualization of a scientific outcome on the Nipah virus. CURRENT SCIENCE (A Fortnightly Journal of Research), 2019; 117(10). [DOI:10.18520/cs/v117/i10/1574-1584]
24. Zyoud SH. Global research trends of Middle East respiratory syndrome coronavirus: a bibliometric analysis. BMC Infect Dis, 2016; 16, 255. [DOI:10.1186/s12879-016-1600-5] [PMID] [PMCID]
25. Danesh F, Ghavidel S. Visualizing the Clusters and Dynamics of HPV Research Area. Iran J Med Microbiol, 2019; 13 (4) :266-278. [DOI:10.30699/ijmm.13.4.266]
26. Khasseh A, Fakhar M, Soosaraei M, Sadeghi S. Evaluation of scientific performance of Iranian researchers in parasitology domain in ISI databases. Iran J Med Microbiol, 2011; 4 (4):41-50.
27. Emami Z, Hariri N, Khamseh M E, Nooshinfard F. Mapping diabetes research in Middle Eastern countries during 2007-2013: A scientometric analysis. Medical Journal of the Islamic Republic of Iran, Med J Islam Repub Iran, 2018; 32 (1):486-494. [DOI:10.14196/mjiri.32.84] [PMID] [PMCID]
28. Shirshahi S & et al. mapping the structure of surgery discipline in the Science Citation Index. Isfahan University of Medical Sciences, Health Information Management (Health Inf Manage), 2014; 11(7): 830-839.
29. Morovati M, Sotudeh H. Scientific Productivity in Neonates' Health Field in Scopus. Int J Pediatr, 2016; 4(6): 1837-1846.
30. Soheili F, Danesh F, Mesrinejad F & Isfandyari Moghadam A. Lotka's Law of Scientific Productivity and Bradford's Law of Scatter among Researchers at Isfahan University of Medical Sciences based on Web of Science Database. Isfahan University of Medical Sciences, Health Information Management (Health Inf Manage (2012; 8(6): 766-773.
31. Birkle C, Pendlebury DA, Schnell J & Adams J. Web of Science as a data source for research on scientific and scholarly activity. Quantitative Science Studies, 2020; 1(1), 363-376. [DOI:10.1162/qss_a_00018]
32. Clarivate Analytics, available at https://clarivate.com/webofsciencegroup/essays/impact-factor/ (access Feb 12, 2020).
33. Grech V, Rizk DEE. Increasing importance of research metrics: Journal Impact Factor and h-index. Int Urogynecol J, 2018; 29: 619-620. [DOI:10.1007/s00192-018-3604-8] [PMID]
34. Eigenfactor, available at http://www.eigenfactor.org (access March 6, 2020).
35. Bergstrom TC, West JD, Wiseman MA. The Eigenfactor™ Metrics. The Journal of Neuroscience (J Neurosci), 2008; 28(45): 11433-11434. [DOI:10.1523/JNEUROSCI.0003-08.2008] [PMID] [PMCID]
36. Bergstrom C. Eigenfactor: measuring the value and prestige of scholarly journals. C&RL News, 2007; 314-316. [DOI:10.5860/crln.68.5.7804]
37. Song Z, Xu Y, Bao L, Zhang L, Yu P, Qu Y, Zhu H, Zhao W, Han Y, Qin C. From SARS to MERS, Thrusting Coronaviruses into the Spotlight. Viruses, 2019; 11(1): 59. [DOI:10.3390/v11010059] [PMID] [PMCID]
38. Leist SR, Jensen KL, Baric RS, Sheahan TP. Increasing the translation of mousemodels of MERS coronavirus pathogenesisthrough kinetic hematological analysis. PLoS ONE, 2019; 14(7): e0220126. [DOI:10.1371/journal.pone.0220126] [PMID] [PMCID]
39. Noroozi chakoli A, Jafari S. Analytical assessment of the relationship between the quality and self-citation in Persian Humanities Journals. Caspian Journal of Scientometrics) CJS(. 2014; 1 (2): 57-65.
40. Hirsch JE. hα: An index to quantify an individual's scientific leadership. Scientometrics, 2019; 118, 673-686. [DOI:10.1007/s11192-018-2994-1]
41. dehghanizadeh M, Haji Zeinolabedini M, hasanzadeh M. Citation analysis of the arti-cles from the faculty members of Tehran University indexed in Islamic World Science Citation Center (ISC), 2006-2011. Scientometrics Research Journal (Scientific Bi-Quarterly of Shahed University), 2016; 2(3): 99-111.
42. Shaibu M, Anthony M & Emmanuel N. On the influence of uncited publications on a researcher's h-index. Scientometrics, Springer; Akadémiai Kiadó, 2020; 122(3): 1791-1799. [DOI:10.1007/s11192-020-03356-1]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله میکروب شناسی پزشکی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق   ناشر: موسسه فرنام

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Medical Microbiology

Designed & Developed by : Yektaweb Publishr: Farname Inc.