Iranian Journal of Medical Microbiology
مجله میکروب شناسی پزشکی ایران
Iran J Med Microbiol
Medical Sciences
http://ijmm.ir
1
admin
1735-8612
2345-4342
8
10.30699/ijmm
14
8888
13
en
jalali
1396
12
1
gregorian
2018
3
1
11
6
online
1
fulltext
fa
بررسی ترکیب فیتوشیمیایی اسانس پونه (Mentha pulegium L) و فعالیت ضد باکتریایی آن برعلیه تعدادی از باکتریهای بیماریزا
Evaluation of Phytochemical Composition of Mentha pulegium L. Essential Oil and Its Antibacterial Activity against Several Pathogenic Bacteria
میکروب شناسی مواد غذایی
Food Microbiology
مقاله پژوهشی
Original Research Article
<span style="font-size:12px;"><span style="font-family:iransans;"><strong>زمینه و هدف</strong><strong>:</strong> پونه از جمله گیاهانی است که در صنایع مواد غذایی به­ عنوان طعم ­دهنده مصرف فراوانی داشته و به اثرات ضد باکتریایی آن توجه شده است. مطالعۀ حاضر با هدف بررسی خواص فیتوشیمیایی اسانس پونه (<em><span dir="LTR">Mentha pulegium</span></em><span dir="LTR"> L.</span>) به­ دست آمده از ایران و فعالیت ضد میکروبی آن برعلیه تعدادی از باکتری­ های بیماری­ زا انجام شد.<br>
<strong>مواد و روش کار</strong><strong>:</strong> ترکیبات شیمیایی این گیاه دارویی با <span dir="LTR">GC-MS </span>بررسی شد و ۱۶ ترکیب مختلف که در مجموع۸۶/۹۶% کل وزن اسانس گیاه را تشکیل می­دهند، شناسایی شدند. فعالیت ضد میکروبی اسانس گیاه پونه در برابر باکتری­های <em>استافیلوکوکوس اورئوس</em>، <em>اشریشیا کلی</em>، <em>سودوموناس</em> <em>آئروژینوزا</em> و <em>سودوموناس</em> <em>سیرینگه</em> پاتوار گوجه­ فرنگی به روش انتشار از دیسک در مقایسه با آنتی­بیوتیک سیپروفلوکساسین ارزیابی شد. حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس در برابر باکتری­ های مطالعه­ شده با استفاده از روش ماکروبراث دایلوشن بررسی شد.<br>
<strong>یافتهها</strong><strong>:</strong> نتایج به­ دست آمده نشان داد که اسانس پونه از اجزای اصلی پیپریتون (۳۲/۱٪)، پیپریتنون (۲۱/۷۱٪) و پولگون (۱۵/۸۵٪) تشکیل شده است. به­ علاوه، نتایج به­ دست آمده با استفاده از <span dir="LTR">MIC</span>و <span dir="LTR">MBC</span>نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس پونه در محدودۀ <span dir="LTR">mg/mL</span> ۴۰-۱۰ برای باکتری­های <em>استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا </em>و <span dir="LTR">mg/mL</span> ۲۰ برای<em> سودوموناس سیرینگه</em> است. با توجه به نتایج به ­دست آمده، بیشترین هالۀ عدم رشد (<span dir="LTR">mm</span> ۲۹/۱۵) در<em> سودوموناس</em> <em>سیرینگه</em> و کمترین هالۀ عدم رشد (<span dir="LTR">mm</span> ۱۷/۰۸) در <em>سودوموناس آئروژینوزا</em> در غلظت <span dir="LTR">mg/mL</span> ۴۰ اسانس پونه مشاهده شد.<br>
<strong>نتیجهگیری</strong><strong>:</strong> نتایج به­ دست آمده حاکی از این است که اسانس پونه دارای اثر مهارکنندگی مناسبی برعلیه باکتری­های <em>استافیلوکوکوس اورئوس</em> و <em>اشریشیا</em> <em>کلی</em> می باشد.</span></span>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-family:times new roman;"><strong>Background and Aims: </strong><em>Mentha pulegium</em> L. is one of the medicinal plants used in the food production as a flavoring substance and its antibacterial effect has also been considered. The present study was designed to evaluate the phytochemical composition of <em>Mentha pulegium</em> <em>L.</em> originated from Iran and its antimicrobial activity against several pathogenic bacteria.<br>
<strong>Materials and Methods: </strong>The chemical compounds of this medicinal plant were analyzed by GC-MS and 14 components were identified, representing 86.98% of its total essential mass. The antibacterial activity of the essential oil (EO) of <em>Mentha pulegium</em> <em>L.</em>, has been evaluated against <em>Staphylococcus aureus</em>, <em>Escherichia coli</em>, <em>Pseudomonas aeroginosa</em>, and <em>Pseudomonas syringae pv. tomato</em> using disc diffusion method compared to synthetic antibiotic ciprofloxacin. The minimum inhibitory concentration (MIC) was evaluated against the above tested bacteria using macrobroth dilution method.<br>
<strong>Results: </strong>Results showed that the EO of <em>Mentha pulegium</em> L., was formed by the main components of piperitone (32.1%), piperitenone (21.71%) and pulegone (15.85%). In addition, the results obtained using MIC and MBC showed that the minimum inhibitory concentration of the EO of <em>M. pulegium</em> was in the range of 10-40 mg/mL for <em>S. aureus</em>, <em>E. coli</em>, <em>P. aeroginosa</em> and 20 mg/mL for <em>Ps. syringae </em>pv. <em>tomato</em>, respectively. According to the results, the maximum zones of inhibition (29.15 mm) was observed on <em>P. syringae</em> <em>P.</em> <em>tomato</em> in 40 mg/mL of essential oil, and the minimum zone of inhibition (17<span dir="RTL">.</span>08 mm) was related to <em>P. aeroginosa</em> in the same concentration.<br>
<strong>Conclusions: </strong>The results revealed that EO of <em>Mentha pulegium</em> L. had an appropriate inhibitory effect on <em>Staphylococcus aureus</em> and <em>Escherichia coli</em>.</span></div>
ضد باکتریایی, پونه, اسانس گیاهی, MIC, MBC
Antibacterial activity, Mentha pulegium, Essential oil, MIC, MBC
167
177
http://ijmm.ir/browse.php?a_code=A-10-971-1&slc_lang=fa&sid=1
Fahimeh
Rahmani
فهیمه
رحمانی
fr.rahmani.64@gmail.com
100319475328460010746
100319475328460010746
No
Department of Agronomy and Plant Breeding, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran
گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد مشهد،دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
Roya
Rezaeian-Doloei
رویا
رضائیان دلویی
royarezaeian@mshdiau.ac.ir
100319475328460010747
100319475328460010747
Yes
Department of Agronomy and Plant Breeding, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran
گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد مشهد،دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
Leila
Alimoradi
لیلا
علیمرادی
alimoradi4128@mshdiau.ac.ir
100319475328460010748
100319475328460010748
No
Department of Agronomy and Plant Breeding, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran
گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد مشهد،دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران