Iranian Journal of Medical Microbiology
مجله میکروب شناسی پزشکی ایران
Iran J Med Microbiol
Medical Sciences
http://ijmm.ir
1
admin
1735-8612
2345-4342
8
10.30699/ijmm
14
8888
13
en
jalali
1395
11
1
gregorian
2017
2
1
10
6
online
1
fulltext
fa
تأثیر پریبیوتیک کیتوزان بر رشد و خاصیت ضد میکروبی لاکتوباسیلوس های پروبیوتیکی
The Effect of Prebiotic Chitosan on the growth and antimicrobial characteristic of Probiotic lactobacilli
مواد ضد میکروبی
Antimicrobial Substances
مقاله پژوهشی
Original Research Article
<p dir="RTL"><strong>زمینه و اهداف:</strong> امروزه پریبیوتیکها ازنظر تحریک رشد و فعالیت باکتریهای رودهای مفید (پروبیوتیکها)، خصوصیات ضد میکروبی و ضد توموری بسیار موردتوجه قرارگرفتهاند. هدف از این تحقیق، بررسی اثر پریبیوتیک کیتوزان بر رشد باکتریهای پروبیوتیک و خاصیت ضد میکروبی آنها است.</p>
<p dir="RTL"><strong>مواد و روش کار: </strong>این تحقیق در سال 1389 به منظور بررسی اثر پریبیوتیک کیتوزان بر میزان رشد باکتریهای پروبیوتیک <span dir="LTR">1643</span> <em><span dir="LTR">Lactobacillus acidophilus </span></em><span dir="LTR">PTCC </span><strong> و </strong><em><span dir="LTR">Lactobacillus</span></em><span dir="LTR"> <em>casei</em> PTCC 1608</span> با استفاده از رسم منحنی رشد این باکتریها در حضور غلظتهای مختلف پریبیوتیک کیتوزان انجام شد و همچنین اثر این پریبیوتیک بر خاصیت ضد میکروبی باکتریهای پروبیوتیک علیه باکتری بیماریزای <em><span dir="LTR">E</span></em><span dir="LTR">.<em>coli</em></span> با استفاده از روش اثر کشت کامل و انتشار دیسک بررسی شد.</p>
<p dir="RTL"><strong>یافتهها: </strong>بر اساس آزمایشهای انجامشده مشخص شد که رشد دو باکتری پروبیوتیک در حضور کیتوزان افزایش یافت و مؤثرترین غلظت پری بیوتیک کیتوزان 6/5 میلیگرم بر میلیلیتر به دست آمد<strong><em><span dir="LTR">.</span></em></strong> خاصیت ضد میکروبی باکتریهای پروبیوتیک این تحقیق در حضور کیتوزان علیه <em><span dir="LTR">E</span></em><em><span dir="LTR">.coli</span></em> بهویژه انتروهموراژیک اشریشیاکلی <em><span dir="LTR">(EHEC)</span></em> در مقایسه بازمانی که خاصیت ضد میکروبی باکتریهای پروبیوتیک بهتنهایی بررسی شد، افزایش یافت.</p>
<p dir="RTL"><strong><span dir="RTL">نتیجهگیری:</span></strong> <span dir="RTL">بر اساس یافتههای این تحقیق پریبیوتیک کیتوزان به علت اثر افزایشی بر رشد و خاصیت ضدمیکروبی دو <em>لاکتوباسیلوس</em> پروبیوتیکی میتواند بهعنوان کاندید ترکیب سینبیوتیک مؤثر بر باکتریهای بیماریزا باشد.</span></p>
<p><strong>Background and Aim: </strong>Nowadays, prebiotics are the matter of interest<span dir="RTL">,</span> because of stimulating the growth and activity of beneficial enteric bacteria (probiotic) and their antimicrobial and antitumor characteristics. The aim of this research is to study the effect of prebiotic Chitosan on the growth of probiotic bacteria and their antimicrobial effect.</p>
<p><strong>Materials and Methods: </strong>This research was done in 2010 in order to study of the effect of prebiotic chitosan on the growth of probiotic bacteria <em>Lactobacillus acidophilus </em>PTCC 1643 and <em>Lactobacillus</em> <em>casei </em>PTCC 1608 by using of drawing growth curve of these bacteria in the presence of different chitosan concentrations, also, the effect of this prebiotic on antimicrobial properties of probiotic bacteria was investigated against <em>Escherichia coli</em> by using of overlay method and blank disk method.</p>
<p><strong>Results: </strong>According to the test results, the growth of two probiotic bacteria were increased in the presence of chitosan and the most effective concentration of prebiotic chitosan was achieved, 6.5 (mg/mL).Antimicrobial effects of probiotic bacteria were increased in the presence of chitosan against <em>E</em>.<em>coli</em> especially Entrohaemoragic <em>E. coli</em> in comparison with the time that probiotic bacteria were used alone.</p>
<p><strong>Conclusions: </strong>According to the results of this study, prebiotic chitosan, due to increasing effect on the growth and antimicrobial characteristic of probiotic <em>lactobacillus</em>, can be a proper candidate for effective symbiotic compound against pathogenic bacteria.</p>
پریبیوتیک, کیتوزان, لاکتوباسیلوس, پروبیوتیک
Prebiotic, Chitosan, Lactobacillus, Probiotic
34
43
http://ijmm.ir/browse.php?a_code=A-10-298-2&slc_lang=fa&sid=1
Nazila
Arbab Soleimani
نازیلا
ارباب سلیمانی
nazilaarbab@yahoo.co.uk
10031947532846008156
10031947532846008156
Yes
Department of Microbiology, Damghan Branch, Islamic Azad University, Damghan, Iran
گروه میکروبشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، دامغان، ایران
Roha
Kasra Kermanshahi
روحا
کسری کرمانشاهی
rkasra@yahoo.com
10031947532846008157
10031947532846008157
No
Department of Biology, Alzahra University, Tehran, Iran
گروه زیستشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
Bagher
Yakhchali
باقر
یخچالی
bahar@nigeb.ac.ir
10031947532846008158
10031947532846008158
No
National Institute of Genetic Engineering and Biotechnology, Tehran, Iran
پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری، تهران، ایران