Iranian Journal of Medical Microbiology
مجله میکروب شناسی پزشکی ایران
Iran J Med Microbiol
Medical Sciences
http://ijmm.ir
1
admin
1735-8612
2345-4342
8
10.30699/ijmm
14
8888
13
en
jalali
1389
9
1
gregorian
2010
12
1
4
3
online
1
fulltext
fa
مقایسه تخمیر قند در ایزوله های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم و حساس به متی سیلین
Comparison of sugars fermentation in methicillin resistant and sensitive Staphylococcus aureus isolates
باکتری شناسی پزشکی
Medical Bacteriology
مقاله پژوهشی
Original Research Article
<b>زمینه و اهداف:</b> وجود ژن mec A در <i>استافیلوکوکوس اورئوس</i> منجر به تولید پروتئین متصل شونده به پنیسیلین موسوم به PBP2a میگردد. این تغییر ممکن است با تغییر بعضی فنوتیپها همراه باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تخمیر قندی در ایزوله های MRSA) Methicillin resistant <i>Staphylococcus aureus</i>) و MSSA) Methicillin sensitive <i>Staphylococcus aureus</i>) انجام شد.
روش بررسی: تعداد 206 ایزوله <i>استافیلوکوکوس اورئوس</i> (57 ایزوله MRSA و 149 ایزوله MSSA) متشکل از 120 ایزوله از بیماران بستری و 86 ایزوله از حاملین سالم در شهر گرگان بررسی شد. تخمیر قندها در محیط
فنل رد براث حاوی قندهای گلوکز، گالاکتوز، آرابینوز، فروکتوز، گزیلوز، رامنوز، مانوز، سوکروز، ترهالوز، رافینوز یا مالتوز انجام شد. تغییر رنگ بعد از 24 ساعت انکوباسیون در 37 درجه سلسیوس بررسی شد. دادهها با آزمون Chi Square تجزیه و تحلیل گردید و در تمام موارد 05/0>P معنیدار در نظر گرفته شد.<br><b> یافته ها:</b> تخمیر قند گلوکز در10 ایزوله (5/17%) MRSA و 11 ایزوله (4/7%) MSSA در ساعت چهارم قابل مشاهده بود که این اختلاف معنیدار بود (03/0=P). توانایی تخمیر قندهای رامنوز و گزیلوز در ایزولههای MRSA به ترتیب در 11 (3/19%) و 6 (5/10%) ایزوله و در ایزوله های MSSA به ترتیب 3 (2%)و 4 (7/2%) بود که تفاوت معنیدار داشت (05/0>P). بیشترین تفاوت در دو گروه ایزولههای مربوط به بیمار و حامل سالم، در تخمیر قندهای فروکتوز [120 (100%) در برابر 80 (93%)]، رافینوز [46 (3/38%) در برابر 2 (3/2%)] و رامنوز [14 (7/11%) در برابر 0 (0%)] مشاهده شد (005/0>P). توانایی تخمیر قند رافینوز در ایزوله های <i>استافیلوکوکوس اورئوس</i> جدا شده از عفونت ادراری 23 مورد (1/56%) بود که از لحاظ آماری معنی دار بود(03/0=P).
<br><b>نتیجه گیری:</b> مقاومت به متیسیلین در ایزوله های <i>استافیلوکوکوس اورئوس</i> با افزایش توانایی تخمیر قندها همراه است. توانایی تخمیر قندها در ایزوله های <i>استافیلوکوکوس اورئوس</i> جدا شده از بیماران بیشتر از حاملین میباشد.
<b>Background and objectives: </b>The mec A gene in <i>Staphylococcus aureus</i> leads to production of new penicillin-binding protein called PBP2a. This phenomenon may change some phenotypic properties. The aim of this study was the comparison of sugars fermentation in MRSA (Methicillin resistant Staphylococcus aureus) and MSSA (Methicillin sensitive Staphylococcus aureus) isolates.
<br><b>Material and Methods:</b> Total 206 MRSA and MSSA isolates (57 MRSA and 149 MSSA isolates) obtained from 120 inpatients and 86 healthy carriers in the Gorgan were tested. Sugar fermentation carried out in phenol red broth medium, containing glucose, galactose, arabinose, fructose, xylose, rhamnose, mannose, sucrose, trehalose, raffinose or maltose . Change in color after 24 hours incubation at 37°C were recorded. The data were analyzed by SPSS software, using Chi squared test and P<0.05 was considered as meaningful.<br><b>Results:</b> The fermentation of glucose at the 4th hour of incubation happened in 10(17.5%) and 11(7.4%) of MRSA and MSSA isolates respectively (P=0.03). The ability ferment rhamnose and xylose in MRSA isolates were 11 (19.3%) and 6 (10.5%), and in MSSA strains were 3 (2%) and 4 (2.7%) respectively. The differences between MRSA and MSSA isolates was statistically significant (P<0.05). The highest difference between S.aureus which isolated from patients and carriers were seen in fermentation of fructose [120 (100%) vs 80 (93%)], raffinose [46 (38.3%) vs 2 (2.3%)] and rhamnose [14 (11.7%) vs 0 (0%)] (P<0.005). The ability of S.aureus isolates with ability of raffinose fermentation isolated from urinary tract infections was 23 (%56.1), which is significant (P=0.03).
<br><b>Conclusion:</b> Methicillin resistant in Staphylococcus aureus isolates is accompanied with increased ability of sugars fermentation. The ability of sugars fermentation in Staphylococcus aureus isolated from patients is generally more than healthy carriers.
استافیلوکوکوس اورئوس، تخمیر قند، MRSA، MSSA
Staphylococcus aureus, fermentation of sugar, MRSA, MSSA
21
28
http://ijmm.ir/browse.php?a_code=A-10-1-12&slc_lang=fa&sid=1
Abolfazl
Amini
ابوالفضل
امینی
10031947532846001331
10031947532846001331
No
Department of Microbiology, Islamic Azad University, Lahijan branche, Iran
گروه میکرب شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان
Khosro
Issazadeh
خسرو
عیسی زاده
10031947532846001332
10031947532846001332
No
Department of Microbiology, Islamic Azad University, Lahijan branche, Iran
گروه میکرب شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان
Somaye
Rahimi Alang
سمیه
رحیمی النگ
10031947532846001333
10031947532846001333
No
Department of Microbiology, Islamic Azad University, Lahijan branche, Iran
گروه میکرب شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان
Hamid
Vaez
حمید
واعظ
10031947532846001334
10031947532846001334
No
Department of Microbiology, Golestan University of Medical Sciences, Golestan, Iran
گروه میکرب شناسی،دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
Sepideh
Bakhshandeh Nosrat
سپیده
بخشنده نصرت
10031947532846001335
10031947532846001335
No
Center for Infection Research, Golestan University of Medical Sciences, Golestan, Iran
مرکز تحقیقات عفونی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
Fatemeh
Cheraghali
فاطمه
چراغعلی
10031947532846001336
10031947532846001336
No
Center for Infection Research, Golestan University of Medical Sciences, Golestan, Iran
مرکز تحقیقات عفونی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
Ezatallah
Ghaemi
عزت الله
قائمی
10031947532846001337
10031947532846001337
Yes
Center for Infection Research, Golestan University of Medical Sciences, Golestan, Iran
مرکز تحقیقات عفونی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان