Iranian Journal of Medical Microbiology
مجله میکروب شناسی پزشکی ایران
Iran J Med Microbiol
Medical Sciences
http://ijmm.ir
1
admin
1735-8612
2345-4342
8
10.30699/ijmm
14
8888
13
en
jalali
1391
9
1
gregorian
2012
12
1
6
3
online
1
fulltext
fa
بررسی آلودگی قارچی ضایعات نان بازیافت شده در مناطق 6 و 7 شهرداری تهران
باکتری شناسی پزشکی
Medical Bacteriology
مقاله پژوهشی
Original Research Article
<div align="right" style="direction: rtl">
<b>زمینه و اهداف: </b>در حال حاضر، نان های تولیدی در کشور توسط 60 عزار واحد نانوایی که شامل 96 درصد سنتی و 4 درصد صنعتی است پخت می گردند. سهم تولید نان های سنتی لوش، بربری، تافتون و سنگک به ترتیب، 40، 25، 25، 6 درصد می باشد که متاسفانه گاهی ضایعات نان به 30 درصد از کل نان تولیدی می رسد. این میزان معادل سالانه حدود 300 میلیون دلار از گندهای تولیدی و وارداتی را شامل می گردد. اغلب این ضایعات نان به صورت خشک و کپک زده و احتمالا حاوی سموم قارچی ( مایکوتوکسین ها) بوده که معمولا به مصرف تغذیه دام می رسد و در نتیجه برای سلامتی انسان و دام خطرناک است. عمده ترین عامل میکروبی آلوده کننده نان، کپک ها هستند به طوریکه بسیاری از گونه های این میکروارگانیسم ها با تولید مایکوتوکسین های پایدار می تواندن عامل خطرناکی برای مصرف کننده های دام و در نتیجه انسان باشند. یکی از اهداف این پژوهش، بررسی احتمالی الودگی میکروبی نان های ضایعاتی به ویژه نظیر رشد کپک و مخمرهای پاتوژن است. <br>
<b>روش بررسی:</b> جهت کشت 20 نمونه نان ضایعاتی جمه آوری شده در ادارات بازیافت شهرداری تهران، از محیط های کشت عمومی قارچ SD براث حاوی کلرامفنیکل با غلظت دو برابر و SD اگار حاوی کلرامفنیکل که همان محیط کشت YGC می باشد جهت شناسایی کپک و مخمر استفاده شد. <br>
<b>یافته ها:</b> بر اساس نتایج حاصل از تحقیقات فوق، از 20 نمونه مورد آزمایش تنها یک نمونه عاری از آلودگی قاچری بوده و 19 نمونه دیگر دارای آلودگی به کپک هایی نظیر آسپرژیلوس، پنی سیلیوم، موکورهای رایزوپوس و مخمر مانند جئوتریکوم کاندیدوم، کاندیدا البیکنز و ساکرومایسس سروزیه بودند. <br>
<b>نتیجه گیری:</b> نتایج حاصله نشان داد که وجود آلودگی های قارچی که تهدید جدی برای سلامت انسان و دام بوده و از نظر بهداشتی حائز اهمیت می باشتند، در ضایعات نان اجتناب ناپذیر است. لذا کنترل بهداشتی ضایعات نان و فرآورده های حاصله جهت کاهش یا حذف خطرات میکروبی در هنگام بازیافت ان و امکان استفاده مجدد آن ضروری می باشد.
</div>
آلودگی میکروبی، قارچ آسپرژیلوس، کپک پنی سیلیوم، ضایعات نان، بازیافت
52
58
http://ijmm.ir/browse.php?a_code=A-10-1-183&slc_lang=fa&sid=1
فاطمه
کرمی
sarfatkara@yahoo.co.uk
10031947532846001234
10031947532846001234
Yes
گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران
قاسم علی
عمرانی
10031947532846001235
10031947532846001235
No
گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران
شهرام
شعیبی
10031947532846001236
10031947532846001236
No
بخش سم شناسی، آزمایشگاه های کنترل غذا و دارو ( FDCLS)، معاونت غذا و دارو وزرات بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
بهمن
تبرایی
10031947532846001237
10031947532846001237
No
مجتمع تولیدی و تحقیقاتی، بخش واکسن هی باکتریایی، انسیتیتو پاستور ایران
ناهید
رحیمی فرد
10031947532846001238
10031947532846001238
No
آزمایشگاه های کنترل غذا و دارو ( FDCLS)، معاونت غذا و دارو وزرات بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
رضا
ارجمندی
10031947532846001239
10031947532846001239
No
آزمایشگاه های کنترل غذا و دارو ( FDCLS)، معاونت غذا و دارو وزرات بهداشت و درمان و آموزش پزشکی