AU - Nakhaei, Ali AU - Afzali, Nazar AU - Hosseini Vashan, Seyyed Javad AU - Karimi Torshizi, Mohammad Amir TI - Protective Effect of Egg Yolk Immunoglobulin (IgY) Against Aflatoxin on Blood Parameters, Ileum Morphometry and Hepatocytes’ Histopathology of Broiler Chickens Fed Aflatoxin B1 PT - JOURNAL ARTICLE TA - Iran-J-Med-Microbiol JN - Iran-J-Med-Microbiol VO - 12 VI - 3 IP - 3 4099 - http://ijmm.ir/article-1-848-fa.html 4100 - http://ijmm.ir/article-1-848-fa.pdf SO - Iran-J-Med-Microbiol 3 AB  - زمینه و هدف: این تحقیق به‌منظور بررسی اثر محافظتی ایمنوگلوبولین اختصاصی زردۀ تخم‌مرغ (IgY) علیه آفلاتوکسین بر کاهش عوارض آفلاتوکسین از طریق افزودن به آب آشامیدنی 192 قطعه جوجۀ گوشتی یک‌روزه سویۀ راس 308 از سن 1 تا 42روزگی انجام شد. مواد و روش‌ کار: آزمایش به‌صورت کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار و 8 مشاهده (جوجه) صورت پذیرفت. ابتدا با تزریق کنژوگه آفلاتوکسین B1- آلبومین سرم گاوی به مرغان تخم‌گذار، زردۀ حاوی IgY علیه آفلاتوکسین تولید (زردۀ ایمن) شد و در ادامه ایمنوگلوبولین استخراج‌شده با غلظت‌های 1 و 5/0 درصد (حجمی) به‌صورت مخلوط با آب آشامیدنی استفاده شد. در این مطالعه گروه‌ها برحسب نوع تیمار عبارت‌اند از: 1) شاهد (بدون هیچ افزودنی)؛ 2) جیره حاوی یک میلی‌گرم در کیلوگرم آفلاتوکسین B1 (تیمار شاهد منفی)؛ 3) شاهد منفی + 0/5 درصد حجمی زردۀ ایمن؛ 4) شاهد منفی + 0/5 درصد حجمی زردۀ غیرایمن؛ 5) شاهد منفی + 1 درصد حجمی زردۀ ایمن؛ 6) شاهد منفی + 1 درصد زردۀ حجمی غیرایمن. یافته‌ها: جیرۀ حاوی آفلاتوکسین سبب افزایش غلظت سرمی کلسترول و کاهش غلظت سرمی پروتئین تام و آلبومین شد (0/05 <P). همچنین ضایعات هیستوپاتولوژیکی در کبد مشاهده شد. افزودن یک درصد حجمی زردۀ ایمن به آب آشامیدنی (تیمار 5)، موجب کاهش غلظت سرمی کلسترول و افزایش غلظت پروتئین تام در مقایسه با تیمار 2 شد (0/05 <P). طول و عرض ویلی و سطح پرز رودۀ جوجه‌های دریافت‌کنندۀ تیمار 5 بالاتر از تیمار 2 بود (0/05 <P). در طیور دریافت‌کنندۀ تیمارهای 3 و 5، برش بافت کبد تقریباً نرمال و تغییرات کمی در سلول‌های کبدی مشاهده شد. نتیجه‌گیری: می‌توان گفت IgY اختصاصی زردۀ تخم‌مرغ علیه آفلاتوکسین می‌تواند در کاهش اثرات آفلاتوکسیکوزیس تجربی به‌عنوان یک عامل سم‌زدایی مؤثر واقع شود. CP - IRAN IN - Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, University of Birjand, Birjand, Iran LG - eng PB - Iran-J-Med-Microbiol PG - 199 PT - Original Research Article YR - 2018