:: سال 12، شماره 1 - ( فروردین - اردیبهشت 1397 ) ::
جلد 12 شماره 1 صفحات 33-42 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی آلودگی قارچی و آفلاتوکسین در خوراک کارخانه‌ای مزارع پرورش ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان در شهرستان دامغان
دکتر سهیل علی نژاد 1، دکتر غلامحسین ایراجیان2، دکتر سید سهیل قائم مقامی3
1- موسسۀ آموزش عالی علمی ـ کاربردی جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران ، soheilalinezhad47@gmail.com
2- مرکز آموزش کشاورزی و منابع طبیعی رسول اکرم دامغان، موسسۀ آموزش عالی علمی ـ کاربردی جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
3- موسسۀ آموزش عالی علمی ـ کاربردی جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده:   (859 مشاهده)
زمینه و هدف: خوراک آبزیان از اجزای مختلفی تشکیل شده است که کیفیت نامطلوب هریک از آنها بر کیفیت گوشت تولید شده تاثیرگذار است. قارچ‌ها از عوامل فساد و تولید سم درموادغذایی هستند. در بین سموم قارچی آفلاتوکسین‌ها اهمیت زیادی دارند. این سم قابلیت آن را دارد که از خوراک به ماهی و سپس انسان منتقل شود. هدف از این پژوهش تعیین میزان آفلاتوکسین در خوراک و همچنین شناسایی فلور قارچی آن است.
 مواد و روش‌کار: در این مطالعه 8 مزرعۀ پرورش ماهی قزلآلای رنگینکمان واقع در شهرستان دامغان برای بررسی فلور قارچی و اندازه‌گیری سطح آفلاتوکسین کل سنجش شدند. از انبار 8 مزرعۀ پرورش ماهی، 500 گرم نمونۀ خوراک کارخانه‌ای (پلت) بهصورت تصادفی تهیه شد. فلور قارچی با روش کشت و کشتِ روی لام، جداسازی و شناسایی شدند. آفلاتوکسین کل با استفاده از روش الیزا اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: در مجموع ۱۱جنس (آسپرژیلوس، فوزاریوم، پنسیلیوم، موکور، اسکوپولاریوپسیس، کرایزوسپوریوم، ریزوپوس، آبسیدیا، الوکلادیوم، آلترناریا، سودالشریا) شناسایی گردید. جنس ریزوپوس و آسپرژیلوس به ترتیب با ۲۰/۳۸% و ۱۸/۴۷% بالاترین میزان فراوانی را داشتند. در بین گونه‌های آسپرژیلوس، آسپرژیلوس فلاووس با ۳۴/۴۸% بالاترین و اکراسئوس با ۱۰/۳۴% پایین‌ترین فراوانی را دارا بودند. آ. نایجر نیز با ۷ مورد گزارش،۲۴/۱۴% از فراوانی را به خود اختصاص داد. کمترین فراوانی با ۱/۲۸% متعلق به جنس کرایزوسپوریوم بود. میانگین میزان آفلاتوکسین کل  ppb ۵/۳۶ در دامنۀ  ppb ۱۱/۶۴-۲/۰۳ بود.
نتیجه‌گیری: میزان آفلاتوکسین در تمام نمونه‌های بدست آمده از پلت مصرفی قزل‌آلا، کمتر از میزان مجاز (ppb۲۰) بود.
واژه‌های کلیدی: آفلاتوکسین، فلور قارچی، آسپرژیلوس، قزلآلای رنگینکمان، دامغان
متن کامل [PDF 1130 kb]   (186 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
فهرست منابع
1. Boziaris, IS. Seafood Processing Technology, Quality and Safety. West Sussex: Wiley Blackwell; 2014. [DOI]
2. Motalebi AA, Razavilar V. High performance liquid chromatographic determination of aflatoxins in Iranian shrimp. Pajouhesh & Sazandegi. 2004;61:65-70.
3. Food and Agriculture Organization of the United Nation. The State of World Fisheries and Aquaculture. Roma: FAO; 2014.
4. fao.org [homepage on the Internt]. Rome: An Overview of Recently Published Global Aquaculture Statistics./ [updated 2015]. Available from: http://www.fao.org/3/a-bs235e.pdf [Article]
5. fao.org [homepage on the Internt]. Rome: FAO Global Capture Production database updated to 2015 Summary information Fisheries and Aquaculture Department./ [updated 2015]. Available from: http://www.fao.org/3/a-br186e.pdf [Article]
6. Statistical yearbook of Iran fisheries, 2003-2013, Iran fisheries organization. Management and resources development deputy, the office of management and budget, Department of statistics, 2014.
7. Statistical yearbook of Iran fisheries, 2013-2014, Iran fisheries organization. Management and resources development deputy, the office of management and budget, Department of statistics, 2015.
8. Ebrahimzadeh Mousavi HA, Hoosseinifard SM, Khosravi AR, Soltani M, Yosefian M. Evaluation of antifungal activity of Sulangan, Cumin, Antarctic and Garlic oils of Fusarium Solana isolated from ornamental aquarium fish. J Vet Res. 2007;62(3):163-8.
9. Ebrahimi Mohammadi K, Razavilar V. A survey on prevalence rate of Aflatoxigenic species of Aspergillus and residues of aflatoxins by ELISA method in Rainbow Trout feeds in Tehran and West Azarbayjan provinces – Iran. J of comparative pathobiology. 2011;8(1):385-94.
10. Hardy RW, Castro E. Characteristics of the Chilean salmonid feed industry. Aquaculture. 1994;124:307-20 [DOI]
11. Moren M, Suontama J, Hemre GI, Karlsen Ø, Olsen RE, Mundheim H, Julshamn K. Element concentrations in meals from krill and amphipods, possible alternative protein sources in complete diets for farmed fish. Aquaculture. 2006;261:174-81. [DOI]
12. NRC. Nutrient Requirement of Fish and Shrimp. Committee on animal nutrition. Board on agriculture. National research council. Washington DC: National Academy Press; 2011.
13. Allameh A, Razzaghi-Abyaneh M. Mycotoxins. 1st ed. Tehran: Emam Hossein University; 2001.
14. Razzaghi-Abyaneh M, Pilehvar-Soltanahmadi Y, Shams-Ghahfarokhi M, Alinezhad S. Aflatoxins, Public Health and Agricultural Significance. Tehran: ITVHE; 2011. [PubMed]
15. Hedayati MT. A survey on wheat samples for mycotoxin zearalenone from Mazandaran Province 2002. J Mazandaran Univ Med Sci. 2005;15(49):89-94.
16. Ebrahimzadeh A, Mohammadzadeh F, Salimi A. Prevalence of fungal contamination of flours in Zahedan Bakeries in 2013. Med J Mashad Univ Med Sci. 2016;57(5):705-10.
17. Leong YH, Ismail N, Latif AA, Ahmad R. Short Communication: Aflatoxin occurrence in nuts and commertial nutty products in Malaysia. Food Control. 2010;21:334-8. [DOI]
18. Magan N, Olsen M. Mycotoxins in Food Detection and Control. Cambridge: Woodhead Publishing Limited; 2004.
19. Royes JB, Yanong RPE. Molds in fish and aflatoxicosis. 2002, available at http://edis.ifas.ufl.edu//FAO95 downloaded in 02/09/2011.
20. Hendricks JD. 1994 Carcinogenicity of aflatoxins in non-mammalian organisms. In: The Toxicology of Aflatoxins: Human Health, Veterinary, and Agricultural Significance. San Diego; Academic Press; 1994.103–36. [DOI]
21. Sahoo PK, Mukherjee SC, Jain AK, Mukherjee A. Histopathological and electron microscopic studies of gills and opisthonephros of Rohu, Labeo rohita to acute and subchronic Aflatoxin B1 toxicity. Asian Fish Sci. 2003;16:257–68.
22. Alinezhad S, Tolouee M, Kamalzadeh A, Motalebi A A, Nazeri M, Yasemi M, Shams-Ghahfarokhi M, Tolouei R, Razzaghi-Abyaneh M. Mycobiota and aflatoxin B1 contamination of rainbow trout (Oncorhinchus mykiss) feed with emphasis to Aspergillus section Flavi. IFSRI. 2011;10(3):363-74.
23. Alinezhad S, Razzaghi-Abyaneh M, Ghaemmagami SS, Khajehrahimi AE, Rahanandeh M, Saberi SR. Fungal contamination in handmade and factory-made feed of Rainbow Trout (Oncorhincus mykiss). Pajouhesh & Sazandegi. 2013;100:35-45.
24. Motalebi AA, Ardalani K, Jamili S. Effect of temperature on the produced aflatoxins in the rainbow trout feed in West Azerbaijan province. JFAS. 2003;3:392-7.
25. Ghaemmaghami SS, Modirsaneii M, Khosravi AR, Razzaghi-Abyaneh M. Study on mycoflora of poultry feed ingredients and finished feed in Iran. Iranian journal of microbiology. 2016;8(1):47. [PubMed]
26. Mayahi M, Razi Jalali M, Salamat N. Isolation of Aspergillus spp and determination of aflatoxin level in fish meal, maize and soya meal. Shahid Chamran University Journal of Science. 2007;17:95-105.
27. Raeisi M, Rahimi A, Fadaeifard F, Ansari M. Determination of aflatoxin B1 and total in cultured rainbow trout feed in Chaharmahal & Bakhtyari Province. Vet J of Islamic Azad University Garmsar Branch. 2007;3(3):149-52.
28. Jalilpour J, Vahabzadeh H, Sepahdari A, Pajand Z. Effect of toxicity contaminated food by Aflatoxin B1 on growth and some liver enzymes of starred sturgeon (Acipenser stellatus) juveniles. J Aquac Res Dev. 2014;7(4):1-11.
29. www.fao.org , aflatoxins and aflatoxicosis. (Received data : 2005.05.25).
30. Samson RA, Hoekstra ES, Frisvad JC, Filtenborg O. (2002) Introduction to Food and Airborne Fungi, 6nd ed. Utrecht: CBS; 2002.
31. Gall GAE, Crandell PA. The rainbow trout. Aquaculture. 1992;100:1-10. [DOI]
32. Sarafi O, Faezi Ghasemi M, Chaiechi Nosrati A. Isolation and characterization of toxicogenic fungi strains from wheat and corn used in Kerman city. Journal of Microbial World. 2016;8(4):330-36.
33. Hedayati MT, Pasqualotto AC, Warn PA, Bowyer P. Aspergillus flavus: Human pathogen, allergen and mycotoxin producer. Microbiology. 2007;153:1677-92. [DOI] [PubMed]
34. Labuda L, Tanvinova D, Fungi recovered from Slovakian poultry feed mixtures and their toxinogeniety. Ann Agric Environ Med. 2006;13(2):193-200. [PubMed]
35. Dutta TK, Das P. Isolation of aflatoxigenic strains of Aspergillus and detection of aflatoxine B1 from feeds in India. Mycopathologia. 2000;151(1):29-33. [DOI]
36. Cutuli MT, Cuellar A, Camara JM, Mateos A, Suarez G. Different media and methodologies for the detection of aflatoxin production by Aspergillus flavus strains isolated from trout feed. Mycopathologia. 1991;113(2):121–5. [DOI] [PubMed]
37. Fraga ME, Curvello F, Gatti, MJ, Cavaglieri, LR, Dalcero, AM, Rocha- Rosa CA. Potential aflatoxin and ochratoxin A production by Aspergillus species in poultry feed processing. Vet Res Commun. 2007;31(3):343-53. [DOI] [PubMed]
38. Keller KM, Queiroz BD, Keller LAM, Ribeiro JMM, Cavaglieri LR, Gonzalez Pereyra ML, et al. 2007. The mycobiota and toxicity of equine feeds. Vet Res Commun. 2007;31(8):1037-45. [DOI] [PubMed]
39. Charoen Pornsook K, kavisarasai P. Mycotoxins in animal feedstuffs of Thailand. KMITL Sci Tech J. 2006;6(1):25-8.
40. Fadaeifard F, Koorangi H, Rahimi E, Raiisy M, Pirzadeh R. Determination of ochratoxin A in the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) feed in Chaharmahal Va Bakhtiary province by ELISA assay. Journal of Food Hygiene. 2013;2(8):71-9.


XML   English Abstract   Print



سال 12، شماره 1 - ( فروردین - اردیبهشت 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها