سال 12، شماره 3 - ( مرداد - شهریور 1397 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 188-179 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، moradi.mehran@yahoo.com
چکیده:   (6035 مشاهده)

زمینه و هدف: استفاده از باکتریوفاژ در کنترل و حذف بیوفیلم عوامل باکتریایی روشی جدید است. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثرات باکتریوفاژ بر بیوفیلم سالمونلا تیفی‌موریوم مقاوم به چند آنتی‌بیوتیک تشکیل‌شده در سطح استیل زنگ‌نزن در مدل براث گوشت گاو است.
مواد و روش‌ کار: بیوفیلم ۱ و ۷روزۀ باکتری در سه دمای انکوباسیون ۴، ۸ و ۱۵ درجۀ سلسیوس روی استیل زنگ‌نزن در براث گوشت قرمز تشکیل و سپس اثر سه غلظت باکتریوفاژ (۱۰۳، ۱۰۵ و ۱۰۷ پلاگ در هر میلی‌لیتر) در دو سطح تماس (۱۰ و ۱۵ دقیقه) بر بیوفیلمِ تشکیل‌شده، بررسی شد.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که سالمونلا توانایی تشکیل بیوفیلم در استیل زنگ‌نزن در براث گوشت را دارد و این توانایی تحت‌تأثیر دمای انکوباسیون است، به‌طوری‌ که به‌ترتیب در دمای ۱۵، ۴ و ۸ درجۀ سلسیوس بیشترین تشکیل بیوفیلم مشاهده شد. تجمع باکتری در بیوفیلم یک‌روزه، یک سیکل لگاریتمی کمتر از بیوفیلم ۷روزه بود. باکتریوفاژ در سه غلظت به‌کاررفته، اثر معنی‌داری بر بیوفیلم ۱ و ۷روزۀ سالمونلا در مقایسه با گروه کنترل نشان نداد (۰/۰۵ > P). همچنین، افزایش زمان تماس از ۱۰ به ۱۵ دقیقه، اثر معنی‌داری در کاهش بیوفیلم باکتری از سوی باکتریوفاژ نشان نداد.
نتیجه‌گیری: درمجموع نتایج این مطالعه نشان داد که باکتریوفاژ به‌کاررفته اثر مشخصی بر بیوفیلم ایزولۀ مقاوم به چند آنتی‌بیوتیک سالمونلای تشکیل‌شده در سطح استیل در مدل گوشت قرمز نداشت و بایستی از روش‌های ترکیبی و افزایش زمان تماس برای بهبود اثر ضدبیوفیلمی باکتریوفاژ استفاده کرد.

 

متن کامل [PDF 844 kb]   (1913 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: میکروب شناسی مواد غذایی
دریافت: 1396/1/20 | پذیرش: 1397/4/11 | انتشار الکترونیک: 1397/5/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.